Zavařování rajčat – uchování rajčatové chuti a vůně na zimu
Zavařování rajčat je skutečně jednoduché a každý ho ocení v listopadu, kdy se mu po rajčátkách začne stýskat. Zavařená rajčata jsou trochu měkká, snadno se loupou a připravuje se z nich výborná polévka i omáčka na těstoviny.
Jak postupovat při zavařování rajčat? Stačí se držet následujících kroků:
- Nejprve je třeba umýt velké (půl litrové) sklenice a opláchnout rajčata.
- Větší rajčata se překrojí na půlky i čtvrtky a vkládají se do sklenic. Nebojte se je pěkně namačkat, trochu se zdrcnou při sterilizaci.
- Když jsou sklenice napěchované rajčatovou úrodou, pěkně utěrkou otřete okraje sklenice i víčka. Ta hezky utáhněte.
- Zavařujte ve velkém hrnci. Na dno dejte utěrku, aby sklenice nebyla v kontaktu přímo s horkým dnem hrnce, doplňte vodu a zavařujte asi půl hodiny při 80°C.
Zavařená rajčata budete mít vždy po ruce, když budete chystat zmiňovanou rajčatovou polévku, omáčku na těstoviny, rajčatovou omáčku apod.