Základní žloutkový krém – recept
Do náplní všech dortů, rolád, věnečků a větrníků by teoreticky mohl stačit krém jehož základem je puding. Bohužel však kvalita dnešních prášků nestojí za nic. Pro ty náročnější a mlsnější je tento recept na žloutkový krém.
Suroviny
- 100 g Gustin (jakýkoliv KUKUŘIČNÝ škrob)
- vanilinový cukr (vyškrabaná vanilka pravá)
- a sušené mléko + voda (nebo 670 g mléka)
Postup
Všechny suroviny se v kastrůlku promixují šlehačem a pokud možno dají vařit do vodní lázně kvůli připálení. Po přejití varem začne krém houstnout. Za občasného míchání vaříme dál. Ještě než je uvařený krém, tak si člověk vytáhne z lednice máslo a dá ho blízko sporáku, aby povolilo. Po dovaření krému, asi 15 minut, se nechá vychladit.
Jakmile má pokojovou teplotu stejnou jako máslo, tak se do něj máslo postupně zašlehá. Pokud by se náhodou krém zdrcnul, tak se musí znovu nahřát a za stálého šlehání pokračovat. Nyní se může do krému přilít například rum nebo instantní kávu. Množství másla záleží na chuti každého jednotlivce. Jako náplň do dortů je také vhodný smetanový krém.