Bulharská Medvědí krev –⁠ víno a jeho historie

Nádherný jiskrný nápoj, bez něhož se neobejde žádná oslava. Víno bylo (a je) využíváno i při různých rituálech. Prolíná se historií a je obtížné si bez něho představit celou řadu příležitostí. Nahlédněme dnes do historie vína, zejména oblíbené bulharské Medvědí krve.

Musel to být úžasný objev, když se člověk poprvé napil chutného nápoje z hroznů vinné révy. Zatím vůbec poslední archeologický nález ukazuje, že poprvé snad víno mohli vyrobit v Arménii, a to před více než 6 100 lety. Historie lahodného vinného nápoje je tak skutečně velmi bohatá a patří k zajímavostem Arménie.

Od Keltů až ke Karlovi IV.

Víno bylo oblíbeným nápojem ve starověku. Popíjeli ho Egypťané, Řekové i Římané. Asi není v této souvislosti připomínat veselého boha Dionýsa, který měl podle legendy přinést Řekům víno.

Ale zpět do české kotliny. Vinnou révu zde pěstovali už Keltové. Nové odrůdy vinné révy přinesli římští legionáři. Podobné situace se opakovaly i jindy v historii – víno, resp. vinná réva často připutovala do nových končit právě s vojáky.

Rozšiřování vinné révy po Evropě ale měli na svědomí i mniši. Za připomenutí stojí například řád Cisterciáků, kteří šířili vinnou révu z Francie a ještě si dali tu práci, aby ji naučili obyvatelstvo pěstovat.

V českých zemích se o rozkvět vinné révy zasloužil zejména Karel IV., který do své milované země přivezl třeba dnes oblíbenou odrůdu Burgundské šedé.

Historie oblíbené Medvědí krve

Bulharské víno zvané Medvědí krev patří v tuzemsku mezi oblíbené nápoje. Málokdo ví, že toto víno bylo původně používáno při bohoslužbách jako víno mešní. Jeho historie sahá asi do 12. století. Samotná tradice bulharského vinařství ale sahá až do 4. století před Kristem.

Medvědí krev se tradičně vyrábí kupáží z klasických odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot. Ty se pěstují v Trácké nížině, která poskytuje vinné révě prvotřídní podmínky. Jsou to právě přírodní podmínky i neměnný postup výroby, které zachovávají u tohoto vína jedinečnou chuť.

Kvalitní Medvědí krev je typická ovocnou vůní a chutí, ve které lze rozpoznat divoké ostružiny, třešně, rybíz i orientální koření. I proto se tomuto prvotřídnímu vínu připisují afrodiziakální účinky. Jinak řečeno, stačí sklenka a v žilách pocítíte příval energie i vášně. Pití, jídlo a afrodiziakum spolu často úzce souvisí.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang