Větrníky – nejlepší recepty
Větrníky jsou oblíbenou a chutnou pochoutkou, kterou si můžete vychutnat jako lehký dezert nebo ranní pečivo. Vyrábějí se z lehkého a vzdušného těsta, plní se šlehačkou nebo cukrářským krémem a často se polévají dekadentní čokoládovou polevou.
Ačkoli se může zdát, že jejich domácí výroba je složitá, s několika klíčovými ingrediencemi a trochou trpělivosti můžete vytvořit vlastní dávku domácích krémových větrníků, které ohromí vaše přátele a rodinu.
Větrníky
V dnešním rychlém světě je snadné upřednostnit pohodlí před kvalitou potravin. V obchodech jsou snadno dostupné balené a zpracované výrobky, což svádí k tomu, že se raději rozhodneme pro okamžité uspokojení, než abychom vynaložili úsilí na přípravu něčeho od základu. Stále však existují pokrmy, které se nedají napodobit verzemi zakoupenými v obchodě, a jednou z takových pochoutek jsou domácí větrníky.
Domácí větrníky jsou oblíbeným dezertem, a to z dobrého důvodu. Jsou dokonalou rovnováhou mezi křupavostí a krémovitostí, s jemným těstovým korpusem naplněným hladkým a chuťově výrazným krémem. Pocit uspokojení, když se zakousnete do čerstvého a dokonale nadýchaného větrníku, se nedá srovnat s žádnou kupovanou verzí.
To, čím domácí větrníky vynikají, je čerstvost a kvalita surovin. Na rozdíl od těch kupovaných v obchodě, kde může krém chutnat uměle, se při výrobě domácích větrníků používají přírodní a kvalitní suroviny. Korpusy se vyrábějí jen z několika základních surovin ze spíže – mouky, másla, vajec a vody, což vytváří lehkou a vzdušnou strukturu.
Další výhodou domácích větrníků je možnost upravit si je podle svých představ. Můžete experimentovat s různými příchutěmi a upravit sladkost a hustotu krému podle svých chuťových pohárků. Kromě toho lze měnit i velikost krémů podle vlastních preferencí, takže jsou ideální pro každou příležitost nebo sladkou svačinu.
Ingredience
- 1 šálek vody
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 1/4 lžičky soli
- 1 šálek hladké mouky
- 4 vejce
- 1 šálek husté smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 šálku hořké čokolády (nepovinné)
Postup
- Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu vodu, olej a sůl.
- Jakmile směs začne vřít, přidejte mouku a rychle míchejte dřevěnou lžící, dokud se z těsta nevytvoří koule a neodlepí se od stěn hrnce.
- Odstavte těsto z ohně a nechte ho asi 5 minut vychladnout.
- Přidávejte jedno vejce po druhém a po každém přidání dobře promíchejte, dokud těsto nebude hladké a lesklé.
- Předehřejte troubu na 190 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
- Pomocí cukrářského sáčku nebo lžíce dávejte na plech kopečky těsta, asi 5 cm od sebe.
- Pečte 25-30 minut, nebo dokud nejsou koláčky zlatavě hnědé a křupavé na povrchu. Během pečení neotvírejte troubu, protože by se mohly vyfouknout.
- Po upečení vypněte troubu a nechte větrníky ještě 5 minut uvnitř, aby mohly oschnout. Poté je vyjměte z trouby a nechte je zcela vychladnout.
- V míse vyšlehejte hustou smetanu, moučkový cukr a vanilkový extrakt, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Po vychladnutí obláčky vodorovně rozkrojte a pomocí cukrářského sáčku nebo lžíce je naplňte šlehačkou.
- Volitelně: v misce vhodné do mikrovlnné trouby rozpouštějte čokoládu po 30 sekundách a mezi tím míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Rozpuštěnou čokoládou pokapejte větrníky pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku.
- Naplněné a ozdobené větrníky vložte asi na hodinu do chladničky, aby krém ztuhl.
- Podávejte a vychutnejte si domácí větrníky s šálkem teplého čaje nebo kávy.
Vytvořit domácí krémové koláčky se může zdát jako náročný úkol, ale s tímto jednoduchým receptem to lze snadno zvládnout. Klíčem k úspěchu je zajistit správné promíchání těsta, aby vznikla lehká a vzdušná struktura, a odolat nutkání otevřít troubu během pečení. Závěrečný dotek čokoládové polevy dodá krásnou prezentaci a další příval chuti. Udělejte na své blízké dojem těmito lahodnými domácími krémovými koláčky, které se vyrovnají jakémukoli pohoštění z pekárny.
TIP: Mezi další oblíbené zákusky a dezerty patří krtkův dort, nepečený cheesecake, oreo cheesecake, Kinder dort (recept) a oreo dort.