Vepřové závitky – nejlepší recept
![](https://www.vmagazin.cz/wp-content/uploads/2023/07/veprove-zavitky-1024x683.jpg)
Vepřové závitky jsou lahodným pokrmem, který miluje mnoho lidí na celém světě. Kombinaci šťavnatého vepřového masa a chutných náplní zabalených do křupavé rolky je těžké odolat.
Pokud si chcete tento lahodný pokrm připravit doma, máme pro vás dokonalý recept. Je snadný na provedení a vaše chuťové pohárky budou tančit radostí.
Vepřové závitky
Vepřové závitky (nebo také roláda) je klasický pokrm, na kterém si lidé pochutnávají již po staletí. Jedná se o rolovaný a plněný pokrm z vepřového masa, který je oblíbený v mnoha kulturách po celém světě, včetně francouzské a italské kuchyně. Často je vyhrazen pro zvláštní příležitosti a svátky, ale je natolik jednoduchý, že si ho můžete vychutnat kdykoli během roku.
Jedním z nejlepších aspektů vepřové rolády je to, že se dá připravit předem, takže se hodí na večírky i na rušné všední večery. Lze ji připravit a sestavit den předem a uložit do lednice, dokud není připravena k vaření. To z něj dělá ideální volbu pro ty, kteří chtějí zapůsobit na své hosty, aniž by museli v den akce trávit veškerý čas v kuchyni.
Tradiční náplň se sice připravuje z bylinek, koření a někdy i zeleniny, ale možnosti experimentování s různými chutěmi a přísadami jsou neomezené. To znamená, že závitky mohou vyhovovat každé chuti a lze je přizpůsobit dietním omezením nebo alergiím. Ať už jste příznivci klasické bylinkové nádivky, nebo chcete přidat odvážné a jedinečné chutě, vepřová roláda vás uspokojí.
Ingredience
- 450 až 700 g vepřové panenky
- 1 šálek náplně podle vlastního výběru (oblíbené jsou špenát a feta, houby a česnek nebo sušená rajčata a bazalka)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve z vepřové panenky odřízněte přebytečný tuk a poté ji položte na prkénko. Ostrým nožem opatrně nařízněte vepřovou panenku, udělejte vodorovný řez na jedné straně panenky, asi 2,5 cm nad prkénkem, a prořízněte ji celou. Dávejte pozor, abyste neprořízli celou délku, aby svíčková zůstala vcelku.
- Pomocí paličky na maso nebo válečku na maso pečlivě zploštěte vepřovou panenku na tloušťku asi 2,5 cm. Dbejte na to, abyste vyrovnali silnější části hřbetu a zajistili tak rovnoměrné propečení.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a máslo na středním plameni. Náplň podle vlastního výběru smažte asi 2-3 minuty, dokud lehce nezvadne a nezapůsobí aromaticky. Podle chuti osolte a opepřete.
- Náplň rovnoměrně rozetřete na zploštělou vepřovou panenku a ponechte asi 2,5 cm kolem okraje. Pečlivě ji srolujte a dbejte na to, aby náplň zůstala uvnitř. Každé 2,5 cm vepřové rolády svažte řeznickým provázkem, aby roláda během pečení držela pohromadě.
- Předehřejte troubu na 190 °C. Rozehřejte pánev na středním ohni s kapkou oleje. Roládu opečte ze všech stran, dokud nebude pěkně propečená. Poté ji přendejte do pekáče a pečte asi 30-40 minut, dokud vnitřní teplota vepřového masa nedosáhne 62 °C.
- Vepřovou roládu vyjměte z trouby a před krájením ji nechte 10-15 minut odpočívat. Šťáva se tak znovu rozdělí a výsledný produkt bude šťavnatější.
- Z vepřové rolády odstraňte řeznický provázek a nakrájejte ji na 2,5 cm silné plátky. Podávejte s přílohami podle vlastního výběru a vychutnejte si chutné jídlo.
Pomocí těchto jednoduchých kroků můžete vytvořit lahodný pokrm z vepřového masa, který ohromí vaše hosty a uspokojí vaše chuťové pohárky. Vyzkoušejte tento recept a pozvedněte svou hru na vepřové maso na zcela novou úroveň.
Přečtěte si, jak připravit rychlý oběd z vepřového masa a recepty na marinádu na vepřové maso a vepřové kostky na houbách.