Vánoční cukroví – zdravě a rychle
Vánoce se kvapem blíží. Někdo už má dokonce nakoupené vánoční dárky, naplánovanou vánoční dovolenou a Silvestra. K Vánocům neodmyslitelně patří také vánoční chutě a vůně. Kdo už se těší na cukroví? Následující článek přináší několik zdravých a rychlých receptů na vánoční pečení.
Vánoční cukroví provoní každý vánoční stůl. Tradičně se pečou vanilkové rohlíčky, kakaové pracny nebo linecké cukroví. Kdo celý rok dodržuje dietu a chce i o Vánocích dbát na zdravý životní styl, měl by při pečení cukroví dodržovat několik zásad.
- Bílou mouku nahraďte špaldovou nebo celozrnnou moukou.
- Med nebo třtinový cukr nahradí nezdravý bílý cukr.
- Místo ztuženého tuku použijte máslo anebo kvalitní olej.
- Jako náplň se místo krémů hodí kvalitní zavařeniny.
- Tukovou polevu nahraďte polevou z kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa.
Vánoční mandlové pečivo
Ingredience:
- 21 dkg jemně roztlučených mandlí
- 21 dkg cukru (ideálně cukr třtinový – hnědý)
- trošku vanilky
- 4 žloutky
Postup:
Z mandlí, cukru, vanilky a žloutků vypracujte těsto. Vyválejte ho a formičkami vykrajujte různé tvary. Pečte v rozehřáté troubě na plechu (použijte pečící papír).
Kokosové kuličky bez pečení
Kokos smíchejte s trochou mléka, 6 lžícemi rumu, přidejte 6 dkg másla a 16 dkg cukru. Vše zpracujete do těsta. Tvarujte z něho malé kuličky a obalujte v kokosu.
Ovoce máčené v čokoládě
Potřebovat budete pomeranče, banány, mandarinky, ananas nebo jiné ovoce nakrájené na kousky. V hrnci rozpusťte kvalitní čokoládu a připravte si z ní polevu. Kousky ovoce v čokoládě máčejte a nechte zaschnout.