5 receptů na ty nejlepší bábovky
Kulinářští nadšenci, kteří hledají chutný a jednoduchý způsob, jak ozvláštnit jinak jednoduchou bábovku, mají štěstí. Nejlepší bábovky obsahují jedny z nejchutnějších ingrediencí, jako je mák, med, banán a kokos.
Podrobný návod včetně rad ohledně surovin a materiálů pomůže upéct i nezkušeným pekařům výstavní bábovku, kterou nepohrdne rodina ani návštěva. Díky těmto chutným receptům může každý svou kuchyni proměnit v cukrárnu a uspokojit své chutě na sladké.
Nejlepší maková bábovka
Jednoduchý recept na nejlepší makovou bábovku si oblíbí každý nadšenec máku.
Suroviny:
- 2 šálky hladké mouky
- 1/2 šálku cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 1/2 šálku mléka
- 1/2 lžičky mandlového extraktu
- 1/4 šálku máku
- 2 lžíce cukru
Postup:
- Nejprve je třeba předehřát troubu na 180 stupňů. Předem si vymažeme bábovkovou formu, nejlépe rozetřením trošky oleje po celé formě a posypáním polohrubou moukou.
- Do středně velké mísy prosejeme mouku, půl hrnku cukru, prášek do pečiva, sodu a sůl.
- V samostatné míse vyšleháme rozpuštěné máslo, vejce, mléko a mandlový extrakt.
- Postupně vmícháváme suché přísady do mokrých, dokud se všechny přísady nespojí.
- Zvlášť v menší misce smícháme mák a 2 lžíce cukru.
- Polovinu těsta nalijeme do připravené formy a těsto posypeme makovou směsí. Navrch vlijeme zbývající těsto.
- Pečeme 40-45 minut. Je-li bábovka hotová, kontrolujeme zapíchnutou špejlí do těsta bábovky. Když bude po vytažení čistá, je hotovo.
- Před vyklopením na talíř nebo na dortový stojan necháme 15 minut vychladnout.
Nejlepší maková bábovka nejlépe chutná se sklenicí studeného mléka nebo s šálkem čaje.
Medová bábovka
Tato medová bábovka dodává potěšení z vyvážené chuti vanilkového extraktu, medu a muškátového oříšku.
Suroviny:
- 3 šálky polohrubé mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 šálek rozpuštěného másla
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 4 velká vejce
- 1 lžička mandlového extraktu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 šálek medu
- špetka mletého muškátového oříšku
- Předehřejeme troubu na 180 stupňů a vymažeme bábovkovou formu máslem nebo sprejem na vaření.
- Ve středně velké míse prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl. Dáme stranou.
- V samostatné míse smícháme rozpuštěné máslo, cukr, vejce, mandlový a vanilkový extrakt, dokud se vše nespojí a nezíská krémovou konzistenci.
- Pomalu přidáváme mísu se suchými přísadami k mokrým přísadám a mícháme, dokud se všechny přísady nespojí.
- Přidáme med a znovu řádně promícháme.
- Pro chuť přidáme špetku mletého muškátového oříšku.
- Směs nalejeme do vymazané bábovkové formy a pečeme zhruba 40 minut, dokud není medová bábovka hotová.
- Necháme 15 minut vychladnout ve formě a poté vyklopíme na servírovací talíř.
Před podáváním necháme zcela vychladnout.
Banánová bábovka bez vajec
Tato klasická kombinace banánů a čokoládových lupínků vytváří lahodnou, vlhkou bábovku, která se stane hitem každého přátelského i rodinného setkání. Lze ji snadno připravit bez vajec, takže je ideální volbou pro všechny vegany nebo pro ty, kteří se vejcím ze zdravotních i jiných důvodů vyhýbají.
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- ½ lžičky mleté skořice
- ⅔ šálku rostlinného oleje
- 1⅓ šálku krystalového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 3 rozmačkané zralé banány
- ¼ šálku jogurtu
- ¼ šálku mandlového mléka (nebo jakéhokoliv mléka dle výběru)
- 1 šálek čokoládových lupínků
Poleva:
- ¼ šálku rozpuštěného másla
- 2 hrnečky moučkového cukru
- 4 lžíce mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Předehřejeme troubu na 175 °C. Vymažeme a vysypeme moukou formu na bábovku a dáme ji stranou.
- Ve středně velké míse prošleháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici a dáme stranou.
- V samostatné míse vyšleháme rostlinný olej a cukr elektrickým mixérem, dokud se nespojí. Poté přidáme vanilkový extrakt, rozmačkané banány, jogurt a mandlové mléko a šleháme, dokud se všechny suroviny zcela nepromíchají.
- Pomalu přidáváme směs mouky a mícháme.
- Přimícháme čokoládové lupínky.
- Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme asi 50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu bábovky nevyjde čistá.
- Necháme dezert 10 minut vychladnout ve formě, poté jej vyklopíme na drátěnou mřížku a necháme zcela vychladnout, než jej potřeme polevou.
Na polevu smícháme všechny ingredience a vyšleháme dohladka. Vychladlou bábovku bez vajec potřeme polevou a před krájením necháme polevu ztuhnout.
Vláčná kokosová bábovka
Tato rychlá kokosová bábovka, vláčná a jemná je ideální pro rodinnou pohodu u šálku kávy nebo čaje.
Ingredience:
- 2 šálky polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 1 šálek hnědého cukru
- 1 šálek bio krystalového cukru
- 1 ½ šálku másla – rozpuštěného
- 4 velká vejce
- ¾ šálku kokosového mléka
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 2 lžíce kokosového extraktu
- 2 šálky kokosových vloček
Postup:
- Předehřejeme troubu na 180 °C. Vymažeme a lehce vysypeme moukou formu na bábovku.
- Ve středně velké míse prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Ve velké míse smícháme cukry, máslo, vejce, kokosové mléko, vanilkový extrakt a kokosový extrakt.
- Do mísy s mokrými přísadami postupně přidáváme moučnou směs. Mícháme, dokud se obě směsi nespojí.
- Vmícháme hrnek kokosových vloček.
- Těsto nalijeme do připravené formy a povrch těsta posypeme zbývajícím kokosem.
- Pečeme 45-55 minut nebo dokud bábovka nezezlátne a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
Koláč necháme 20-30 minut chladnout na mřížce. Poté přejedeme nožem po okrajích bábovky, aby se uvolnila z formy. Vyklopíme na čistý talíř a vláčnou kokosovou bábovku podáváme.
Nadýchaná banánová bábovka
Banány v dezertech a moučnících mají své místo, umí totiž svou konzistencí vytvořit příjemně vlhký a nadýchaný zážitek stejně jako v této nadýchané banánové bábovce.
Ingredience:
- 3 velké zralé banány
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 2/3 šálku světlého hnědého cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 2 šálky hladké mouky
Postup:
- Předehřejeme troubu na 180 °C. Formu na bábovku lehce vymažeme a vysypeme moukou.
- Ve středně velké míse rozmačkáme banány vidličkou. Vmícháme olej, hnědý cukr, vejce, vanilku, skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl, dokud se vše zcela nespojí.
- Postupně vmícháváme mouku, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto nalijeme do připravené formy.
- Pečeme 40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu bábovky nevyjde čistá.
- Necháme 10 minut vychladnout. Před podáváním bábovku obrátíme a necháme zcela vychladnout.
První zmínka o bábovkách se datuje již v 18. století v Polsku. Variací bábovek je nekonečno a velmi oblíbené jsou ke snídani nebo jako svačina a zákusek ke kávě či čaji.