5 receptů na ty nejlepší bábovky

Kulinářští nadšenci, kteří hledají chutný a jednoduchý způsob, jak ozvláštnit jinak jednoduchou bábovku, mají štěstí. Nejlepší bábovky obsahují jedny z nejchutnějších ingrediencí, jako je mák, med, banán a kokos.

Podrobný návod včetně rad ohledně surovin a materiálů pomůže upéct i nezkušeným pekařům výstavní bábovku, kterou nepohrdne rodina ani návštěva. Díky těmto chutným receptům může každý svou kuchyni proměnit v cukrárnu a uspokojit své chutě na sladké.

Nejlepší maková bábovka

Jednoduchý recept na nejlepší makovou bábovku si oblíbí každý nadšenec máku.

Suroviny:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 šálku rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku mléka
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu
  • 1/4 šálku máku
  • 2 lžíce cukru

Postup:

  1. Nejprve je třeba předehřát troubu na 180 stupňů. Předem si vymažeme bábovkovou formu, nejlépe rozetřením trošky oleje po celé formě a posypáním polohrubou moukou.
  2. Do středně velké mísy prosejeme mouku, půl hrnku cukru, prášek do pečiva, sodu a sůl.
  3. V samostatné míse vyšleháme rozpuštěné máslo, vejce, mléko a mandlový extrakt.
  4. Postupně vmícháváme suché přísady do mokrých, dokud se všechny přísady nespojí.
  5. Zvlášť v menší misce smícháme mák a 2 lžíce cukru.
  6. Polovinu těsta nalijeme do připravené formy a těsto posypeme makovou směsí. Navrch vlijeme zbývající těsto.
  7. Pečeme 40-45 minut. Je-li bábovka hotová, kontrolujeme zapíchnutou špejlí do těsta bábovky. Když bude po vytažení čistá, je hotovo.
  8. Před vyklopením na talíř nebo na dortový stojan necháme 15 minut vychladnout.

Nejlepší maková bábovka nejlépe chutná se sklenicí studeného mléka nebo s šálkem čaje.

Medová bábovka

Tato medová bábovka dodává potěšení z vyvážené chuti vanilkového extraktu, medu a muškátového oříšku.

Suroviny:

  • 3 šálky polohrubé mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 šálek rozpuštěného másla
  • 1/2 šálku krystalového cukru
  • 4 velká vejce
  • 1 lžička mandlového extraktu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálek medu
  • špetka mletého muškátového oříšku
  1. Předehřejeme troubu na 180 stupňů a vymažeme bábovkovou formu máslem nebo sprejem na vaření.
  2. Ve středně velké míse prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl. Dáme stranou.
  3. V samostatné míse smícháme rozpuštěné máslo, cukr, vejce, mandlový a vanilkový extrakt, dokud se vše nespojí a nezíská krémovou konzistenci.
  4. Pomalu přidáváme mísu se suchými přísadami k mokrým přísadám a mícháme, dokud se všechny přísady nespojí.
  5. Přidáme med a znovu řádně promícháme.
  6. Pro chuť přidáme špetku mletého muškátového oříšku.
  7. Směs nalejeme do vymazané bábovkové formy a pečeme zhruba 40 minut, dokud není medová bábovka hotová.
  8. Necháme 15 minut vychladnout ve formě a poté vyklopíme na servírovací talíř.

Před podáváním necháme zcela vychladnout.

Banánová bábovka bez vajec

Tato klasická kombinace banánů a čokoládových lupínků vytváří lahodnou, vlhkou bábovku, která se stane hitem každého přátelského i rodinného setkání. Lze ji snadno připravit bez vajec, takže je ideální volbou pro všechny vegany nebo pro ty, kteří se vejcím ze zdravotních i jiných důvodů vyhýbají.

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ⅔ šálku rostlinného oleje
  • 1⅓ šálku krystalového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 3 rozmačkané zralé banány
  • ¼ šálku jogurtu
  • ¼ šálku mandlového mléka (nebo jakéhokoliv mléka dle výběru)
  • 1 šálek čokoládových lupínků

Poleva:

  • ¼ šálku rozpuštěného másla
  • 2 hrnečky moučkového cukru
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 175 °C. Vymažeme a vysypeme moukou formu na bábovku a dáme ji stranou.
  2. Ve středně velké míse prošleháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici a dáme stranou.
  3. V samostatné míse vyšleháme rostlinný olej a cukr elektrickým mixérem, dokud se nespojí. Poté přidáme vanilkový extrakt, rozmačkané banány, jogurt a mandlové mléko a šleháme, dokud se všechny suroviny zcela nepromíchají.
  4. Pomalu přidáváme směs mouky a mícháme.
  5. Přimícháme čokoládové lupínky.
  6. Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme asi 50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu bábovky nevyjde čistá.
  7. Necháme dezert 10 minut vychladnout ve formě, poté jej vyklopíme na drátěnou mřížku a necháme zcela vychladnout, než jej potřeme polevou.

Na polevu smícháme všechny ingredience a vyšleháme dohladka. Vychladlou bábovku bez vajec potřeme polevou a před krájením necháme polevu ztuhnout.

Vláčná kokosová bábovka

Tato rychlá kokosová bábovka, vláčná a jemná je ideální pro rodinnou pohodu u šálku kávy nebo čaje.

Ingredience:

  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 1 šálek hnědého cukru
  • 1 šálek bio krystalového cukru
  • 1 ½ šálku másla – rozpuštěného
  • 4 velká vejce
  • ¾ šálku kokosového mléka
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 2 lžíce kokosového extraktu
  • 2 šálky kokosových vloček

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Vymažeme a lehce vysypeme moukou formu na bábovku.
  2. Ve středně velké míse prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  3. Ve velké míse smícháme cukry, máslo, vejce, kokosové mléko, vanilkový extrakt a kokosový extrakt.
  4. Do mísy s mokrými přísadami postupně přidáváme moučnou směs. Mícháme, dokud se obě směsi nespojí.
  5. Vmícháme hrnek kokosových vloček.
  6. Těsto nalijeme do připravené formy a povrch těsta posypeme zbývajícím kokosem.
  7. Pečeme 45-55 minut nebo dokud bábovka nezezlátne a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.

Koláč necháme 20-30 minut chladnout na mřížce. Poté přejedeme nožem po okrajích bábovky, aby se uvolnila z formy. Vyklopíme na čistý talíř a vláčnou kokosovou bábovku podáváme.

Nadýchaná banánová bábovka

Banány v dezertech a moučnících mají své místo, umí totiž svou konzistencí vytvořit příjemně vlhký a nadýchaný zážitek stejně jako v této nadýchané banánové bábovce.

Ingredience:

  • 3 velké zralé banány
  • 1/2 šálku rostlinného oleje
  • 2/3 šálku světlého hnědého cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 šálky hladké mouky

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Formu na bábovku lehce vymažeme a vysypeme moukou.
  2. Ve středně velké míse rozmačkáme banány vidličkou. Vmícháme olej, hnědý cukr, vejce, vanilku, skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl, dokud se vše zcela nespojí.
  3. Postupně vmícháváme mouku, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Těsto nalijeme do připravené formy.
  5. Pečeme 40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu bábovky nevyjde čistá.
  6. Necháme 10 minut vychladnout. Před podáváním bábovku obrátíme a necháme zcela vychladnout.

První zmínka o bábovkách se datuje již v 18. století v Polsku. Variací bábovek je nekonečno a velmi oblíbené jsou ke snídani nebo jako svačina a zákusek ke kávě či čaji.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang