Luxusní svíčková omáčka – nejlepší recept
Tato svíčková omáčka by měla být smetanově jemná, s chutí po použité zelenině, s báječnou vůní a hlavně krásným nadýchaným knedlíčkem domácí výroby a báječným propečeným rozpadavým masíčkem.
Příprava svíčkové není těžká, nepotřebujete k ní žádné módní ingredience. Kouzlo spočívá v postupu, který musíte pečlivě dodržovat krok za krokem, přičemž výsledkem je chuťově výrazná a bohatá omáčka.
Svíčková na smetaně je spolu s vepřovým gulášem, hovězím na mrkvi a vepřo knedlo zelo považována za jedno z národních jídel České republiky. Spoustu českých jídel najdeme v sousedních evropských zemích, jako je Rakousko nebo Německo (Bavorsko), avšak svíčková na smetaně se vyskytuje pouze v České republice. S Německem máme společnou další národní specialitu, a to vinnou klobásu. Složení vinné klobásy je totiž velmi podobné klasickým bílým bavorským klobásám.
Název omáčky byl odvozen od tvaru hovězího masa. Když se dnes lidé zmiňují o svíčkové, mají často na mysli spíše omáčku než maso.
TIP: Milovníci hovězího mohou vyzkoušet také hovězí krk na houbách.
Ingredience k přípravě svíčkové omáčky
Všechny suroviny lze snadno získat a kořenová zelenina se tradičně pěstuje v našem evropském regionu. Stejně jako u většiny tradičních pokrmů se rodinné recepty a variace předávají z generace na generaci.
Varianty zahrnují záměnu hovězího masa za vepřové nebo králičí, zakysaná smetana se nahrazuje smetanou ke šlehání a v jednotlivých rodinách se používá různé množství koření.
TIP: V České republice je velmi oblíbená také křenová omáčka , koprová omáčka a guláš v tlakovém hrnci. Pokud chcete vyzkoušet další tradiční česká jídla vyzkoušejte námi vybrané recepty z vepřového masa nebo vepřo, knedlo, zelo. Pokud vynecháte knedlíky a omezíte koření, je svíčková omáčka (a všeobecně zeleninové omáčky) vhodná i do jídelníčku malých dětí po zavedení prvních příkrmů.
- Hovězí maso
- Zelenina – Kořenová petržel, mrkev, celer, cibule.
- Jablka – Použití jablek zaručí jemnější chuť svíčkové omáčky.
- Máslo – Poslouží k orestování zeleniny.
- Smetana – Vyzkoušejte tučnější smetanu, musí obsahovat nejméně 30 % mléčného tuku nebo více.
- Koření – bobkové listy, pepř (bobule černého pepře), kuličky nového koření.
- Sůl a mletý pepř
- Slanina
- Citronová šťáva
Jak servírovat svíčkovou omáčku?
Svíčková na smetaně se tradičně podává s knedlíky. Tradičně se omáčka podává s mozaikovými karlovarskými knedlíky, ale i známějšími houskovými knedlíky, které můžete snadno připravit pomocí našeho receptu -jak na hrnkové knedlíky z mikrovlnky? Tyto typy knedlíků nejsou samy o sobě nijak neuvěřitelně chuťově výrazné, ale jsou ideální pro nasáknutí té lahodné smetanové omáčky.
Kromě knedlíků se svíčková často podává s plátkem citronu, brusinkovou omáčkou a někdy i šlehačkou. Všechny tyto přílohy jsou sice nepovinné. Kyselost brusinkové omáčky bohatý pokrm opravdu odlehčí.
Dobrou brusinkovou omáčku lze rychle uvařit na plotně jen z mražených brusinek, vody, pomerančové šťávy a cukru.
Svíčková na smetaně – recept
Tradiční česká svíčková omáčka z kořenové zeleniny a tučné smetany. Podává se s hovězím plátkem a houskovým knedlíkem.
Ingredience na svíčkovou na smetaně
- 1,4 kg hovězího masa
- tučná slanina na vyškvaření masa
- 1 a ½ lžíce sádla
- Mletý pepř
- Sůl
- 6 šálků vody (1,45 litru) přibližně množství vody, záleží na velikosti vašeho hrnce
- 2 mrkve
- 2 kořeny petržele
- 200 g celeru
- 3 cibule
- 1 jablko
- 55 g másla, nesoleného
- ½ šálku krystalového cukru
- ⅓ šálek octa 5% kyselosti
- 6 bobkových listů
- 10 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 3 lžíce hladké mouky
- 55 g másla
- 1 šálek tučné smetany (240 ml) s obsahem tuku nejméně 30 %.
- 1 citron
Postup na svíčkovou na smetaně
- Nakrájejte slaninu dejte je na 30 minut do mrazáku, aby ztuhla.
- Použijte tenký nůž s dlouhým ostřím a udělejte do masa několik otvorů.
- Jakmile máte otvory připravené, vtlačte do nich proužky tučné slaniny.
- Oloupejte mrkev, kořen petržele a celer a nakrájejte je na půlcentimetrové kousky.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo. Oloupejte jablko a nakrájejte ho na kostičky.
- Koření pokud možno pevně svažte do čistého plátna; plátno s kořením vložíte do hrnce později.
- V těžkém hrnci rozpusťte sádlo na vyšším plamenu a hovězí maso opečte ze všech stran dozlatova. Upečené maso vyjměte a dejte stranou.
- Použijte stejný hrnec, který jsme použili k přípravě masa. Snížíme teplotu na střední teplotu, přidáme máslo a zbytky slaniny ze sádla.
- Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, kořen petržele a celer. Za občasného míchání vařte, dokud lehce nezezlátne.
- K zelenině přihodíme nakrájenou cibuli a vaříme, dokud lehce nezezlátne. Přidejte na kostičky nakrájené jablko a za častého míchání vařte další 3-4 minuty.
- Přidejte cukr, promíchejte a za stálého míchání ho nechte rozpustit.
- Přilijte ocet, promíchejte a nechte ocet odpařit, aby na dně hrnce zůstala jen zelenina a trochu tuku.
- Přidejte 1 lžičku soli a promíchejte.
- Vraťte opečené hovězí maso do hrnce, zalijte horkou vodou, dokud nebude maso téměř ponořené.
- Přidejte 1 lžičku soli a koření.
- Počítejte přidané bobkové listy. Musíte je všechny odstranit později před závěrečným rozmícháním svíčkové omáčky.
- Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum. Přikryjte pokličkou a nechte vařit 2,5 hodiny.
- Vyjměte koření, zejména všechny bobkové listy. Odstraňte ¼ zeleniny a vyhoďte ji. Pokud byste v omáčce ponechali všechnu zeleninu, měla by příliš výraznou chuť a byla by příliš hustá.
- Hovězí maso vyjměte a uchovávejte na teplém místě.
- V pánvi na středním ohni rozpusťte máslo.
- Přidejte mouku a často míchejte, až lehce zezlátne.
- Vezměte si síto, dejte do něj jíšku, ponořte do ní svíčkovou a protlačte jíšku přes síto. Průběžně jíšku v omáčce promíchávejte.
- Hrnec vrátíme na sporák, necháme 15-20 minut vařit.
- Občas promíchejte, protože jíška má tendenci sedat a přichytávat se ke dnu hrnce. Asi po 15 minutách vaření ztratí jíška moučnou chuť. Zahustí omáčku, jejíž chuť bude velmi hladká.
- Do omáčky přidáme hustou smetanu; už nevaříme!
- Vše rozmixujeme ponorným mixérem a omáčku přecedíme do čistého hrnce. Dochutíme citronovou šťávou a solí podle vlastní chuti.
- Podávejte s houskovým knedlíkem a plátkem hovězího masa.
Nejlepší svíčková recept
Křehká hovězí svíčková v neodolatelné zeleninové smetanové omáčce neboli svíčková je oblíbeným českým pokrmem a jedním z našich nejoblíbenějších. Tento vydatný pokrm podávaný s knedlíky a brusinkovou omáčkou je ideální pro zvláštní příležitosti nebo i pro příjemný večer.
Ingredience na nejlepší svíčkovou
- 700 g pravé hovězí svíčkové
- Sůl a pepř podle chuti
- 110 g slaniny
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce másla
- 2 střední mrkve
- 2 střední pastináky
- 1 tuřín
- 1 velká cibule
- 2 bobkové listy
- 2 snítky tymiánu
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky černého pepře
- 480 ml kuřecího vývaru
- 180 ml husté smetany
- ½ lžíce citronové šťávy
Postup na nejlepší svíčkovou
- Mrkev, pastinák, tuřín a cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky (případně rozmixujte v kuchyňském robotu).
- Nožem nakrájejte do masa přibližně 10-12 malých kapes (aniž byste je prořízli celé). Jeden proužek slaniny nakrájejte na kousky a nacpěte do kapes.
- Svíčkovou vydatně osolte a opepřete. Rostlinný olej rozehřejte v hrnci na středním plameni. Svíčkovou opečte z každé strany (přibližně 2 minuty z každé strany). Vyjměte ji na talíř.
- Zbývající dva proužky slaniny nahrubo nakrájejte, přidejte do hrnce a opékejte, dokud lehce nezhnědnou.
- Přidejte máslo spolu s mrkví, pastinákem, tuřínem a cibulí. Vařte 15-20 minut nebo dokud lehce nezkaramelizuje. Zatímco se zelenina vaří, předehřejte troubu na 160 °C.
- Vraťte maso do hrnce spolu s bobkovými listy, tymiánem, novým kořením, zrnky pepře a vývarem. Aby se koření později lépe vyjímalo, doporučuji je vložit do plátěného sáčku.
- Hrnec přikryjte a vložte na 2 hodiny do trouby.
- Maso vyjměte z hrnce a udržujte teplé (nebo ho před podáváním znovu ohřejte vrácením do omáčky). Koření a bobkové listy z omáčky vyjměte a vyhoďte.
- Zbývající obsah hrnce opatrně přendejte do mixéru spolu s hustou smetanou a citronovou šťávou.
- Rozmixujte do hladka a podle chuti osolte. Maso nakrájejte na plátky a podávejte teplé se zeleninovou omáčkou.
Domácí svíčková s perfektními knedlíky – recept
Vyzkoušejte si připravit tuto luxusní svíčkovou s domácími knedlíky přesně tak, jak ji dělala Vaši maminky nebo babička, pokud byste zatoužili po jemnější omáčce vyzkoušejte ověřenou žampionovou omáčku.
Ingredience na domácí svíčkovou
- 1,3 kg hovězí svíčkové (nebo kulatého zadního)
- 60 g slaniny
- 1 šálek hovězího vývaru
- Sůl a pepř
- 1 lžíce octa
- 1 velká mrkev
- 1 středně velký kořenový celer
- 1 střední kořen petržele
- 1 velká cibule
- 100 g másla
- 10 zrnek černého pepře
- 4 bobule nového koření
- 2 bobkové listy
- Citronová šťáva z jednoho citronu
- 1 šálek husté smetany
Ingredience na knedlíky k domácí svíčkové
- 2 špetky soli
- 1/2 lžičky mletého muškátového květu
- 2 šálky hrubé mouky
- 2 šálky polohrubé mouky
- 1 šálek vlažného mléka
- 2 lžičky cukru
- 3 rohlíky nebo housky
- 1 vejce
- 1 kostka čerstvého droždí
Postup na domácí svíčkovou s perfektními knedlíky
- Maso prošpikujte slaninou (propíchněte nožem nebo velkou kuchyňskou jehlou a proužky sádla propíchejte svíčkovou. Používáte-li velký kus masa, tuk předem zmrazte; snáze se pak protáhne po celé délce).
- Osolte a opepřete, přidejte koření, na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, citronovou šťávu a ocet a maso zalijte rozpuštěným máslem, aby se utěsnilo.
- Nechte marinovat v lednici přes noc.
- Přidejte vývar, přikryjte pokličkou a poduste v troubě při teplotě 160 °C, dokud nebude maso velmi měkké – mělo by jít nakrájet vidličkou. To obvykle trvá 2-4 hodiny.
- Maso vyjměte a zeleninu propasírujte přes jemné síto. Pokud není konzistence ještě příliš hladká a krémová, použijte ruční mixér.
- Přidejte smetanu a přiveďte k varu; podle chuti přidejte sůl, citron, ocet nebo cukr.
- Pokud omáčka není dostatečně hustá, můžete ji zahustit trochou mouky, ale snad se bez ní obejdete.
- Svíčkovou nakrájejte na půl centimetru silná kolečka a vložte je zpět do omáčky, aby se prohřála.
- Pro přípravu knedlíků nejprve smícháme mouku se solí a kořením.
- Cukr rozpustíme v polovině mléka, přidáme rozdrobené droždí a necháme chvíli kynout.
- Do mouky vlijeme vejce, pak přilijeme mléko a droždí a rukama prohněteme.
- Mléko přidávejte tak dlouho, dokud nezískáte pěkné těsto, které není příliš suché a nelepí se.
- Rohlíky nebo housky nakrájejte na malé kostičky (o něco menší než půlcentimetrové kostky). Opatrně je vmíchejte do těsta. Poté z knedlíkové směsi vytvarujte váleček, poté těsto nechte kynout 45 minut.
- Váleček těsta opatrně spusťte do osolené vroucí vody a vařte 16-19 minut. Uvařený knedlík nakrájejte na kolečka.
- Podávejte s brusinkovou zavařeninou. Malý kopeček šlehačky v omáčce je také zcela tradiční způsob servírování svíčkové.
Svíčková pro děti – recept
Tradiční recept na svíčkovou omáčku lze i perfektně obměnit a odlehčit pro ty, kteří si hlídají štíhlou linii nebo pokud máte malé děti, rozhodně Vám tento recept přijde vhod.
Ingredience na svíčkovou pro děti
- 500 g zadního hovězího masa
- 150 g petržele
- Sůl
- Olej
- 300 g cibule
- 150 g celeru
- 6 kuliček nového koření
- 300 g mrkve
- 100 g smetany
- 4 ks bobkového listu
Postup na svíčkovou pro děti
- Maso osolte. Zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky či kolečka.
- Umístěte zeleninu i maso do vymazaného pekáčku, přidejte koření a v troubě rozpálené na cca 180 °C zprudka opečte, aby se maso zatáhlo.
- Poté podlijte vodou nebo vývarem a přiklopte poklicí. Pečte do změknutí masa, cca 1,5 hodiny.
- Upečené maso vyjměte a stejně tak vyberte i koření. Zeleninu přemístěte do hrnce (včetně veškeré šťávy z výpeku) a přidejte smetanu.
- Rozmixujte na hladké pyré.
- Tento základ můžete klidně bez dalšího dát malým dětem. Pokud vy sami si budete chtít omáčku ještě dochutit, rozhodně můžete.
- Nezapomeňte na brusinkový omáčkou, která dovede výsledný pokrm k dokonalosti.