Smetanová omáčka – recept na těstoviny, špagety nebo k masu
Smetanová omáčka je pro spoustu lidí absolutním a téměř univerzálním favoritem. Omáčku ze smetany si lze připravit na spoustu různých způsobů, a servírovat ji s celou řadou různých pokrmů. Zde jsou ty nejlepší recepty na smetanovou omáčku.
Koho zajímá sýrová omáčka recept? Jak udělat smetanovou omáčku? Smetanová omáčka chutná výborně s masem, těstovinami, domácí šunkou, ale servírovat ji jde třeba také ke zbylé rýži nebo na smetanovou pizzu, či jako zapečené brambory se smetanou a masem. Na těstoviny a k dalším pokrmům je možné také využít mascarpone recept!
Skvěle dochutí večeři či oběd, jako je třeba vepřové z pomalého hrnce a skýtá spoustu možností úpravy a dochucení, počínaje pepřovou omáčkou, přes rajskou omáčku a konče třeba žampionovou omáčkou. Pokud má člověk doma po ruce dostatek čerstvé zeleniny, může si připravit italskou rajčatovou omáčka z rajčat nebo cuketovou omáčku na své oblíbené těstoviny se zeleninou. Smetanová omáčka patří mezi oblíbené omáčky k masu.
Shrnutí článku
Smetanová omáčka je univerzální a oblíbenou volbou pro dochucení různých pokrmů.
Základní recept je jednoduchý a rychlý na přípravu, takže ho zvládnou i začátečníci ve vaření.
Smetanová omáčka se skvěle hodí k těstovinám, masu, rýži a dalším jídlům.
Existuje mnoho variací smetanové omáčky, včetně sýrové, žampionové nebo veganské.
Smetanová omáčka může být skvělým doplňkem jak pro každodenní jídla, tak pro slavnostní příležitosti.
Smetanová omáčka – recept
Základní smetanovou omáčku lze servírovat k rýži, těstovinám nebo třeba k flank steaku. Její příprava je jednoduchá, a výsledek je opravdu parádní.
Smetanová omáčka ingredience
- 1 šálek plnotučného mléka
- 2 lžíce nesoleného másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/3 šálku husté smetany
- 1/4 šálku bílého vína, volitelně
- 1 špetka košer soli, více podle chuti
- 1 špetka bílého nebo černého pepře, více podle chuti
- 1 špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, nepovinně
Smetanová omáčka – postup
- Mléko zahřívat v hrnci na mírném ohni, dokud se na okraji nezačnou objevovat bublinky.
- Máslo rozpustit v samostatném hrnci na středně nízkém ohni.
- Přidat mouku a míchat, dokud se směs dobře nespojí a nevytvoří se jíška. Za stálého míchání pokračovat ve vaření po dobu 2 minut. Dbát na to, aby nezhnědla.
- Do směsi mouky a másla postupně vmíchat horké mléko. Vařit na mírném ohni za stálého míchání, dokud omáčka nezačne vřít a nezhoustne. Za častého míchání vařit na velmi mírném ohni 5 minut.
- Do hrnce se přidá mléko a dřevěnou lžící se míchá hustá hladká směs.
- Vmíchat smetanu a víno, pokud je použito. Dochutit solí a pepřem a podle potřeby přidat trochu muškátového oříšku. Ihned podávat.
Základní smetanová omáčka je univerzálním základem, který lze snadno přizpůsobit různým pokrmům. Její příprava je rychlá a jednoduchá, a výsledek je vždy skvělý.
Smetanová omáčka na těstoviny – recept
Smetanová omáčka chutná výborně třeba s těstovinami. Je jen na člověku, zda touto vynikající omáčkou zalije špagety nebo třeba domácí nudle.
Smetanová omáčka na těstoviny – ingredience
- 2 šálky tučné smetany
- 50 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
- Sůl podle chuti
Smetanová omáčka na těstoviny – postup
- Smetanu zahřát na pánvi na mírném ohni, ale nenechat ji vařit.
- Sundat ji z ohně a zašlehat nastrouhaný parmezán, dokud se nerozpustí a nezůstane hladký.
- Omáčku ochutnat a podle potřeby dosolit. Sůl je zde důležitou ingrediencí, proto ji nevynechávat.
- Přidat až ⅓ šálku vyhrazené vody z těstovin, aby se omáčka rozpustila.
- Ihned podávat.
Tato smetanová omáčka je dokonalým doplňkem k těstovinám. Její krémová textura a bohatá chuť promění obyčejné těstoviny ve výjimečný pokrm.
Smetanovo sýrová omáčka – recept
Smetanovo sýrovou omáčku je možné servírovat třeba s vepřovou panenkou z trouby, ale také s kterýmkoliv jiným pokrmem.
Smetanovo sýrová omáčka – ingredience
- 1 a 1/4 šálku husté smetany ke šlehání
- 60 g smetanového sýra
- 2 lžíce másla
- 1/2 lžičky mleté hořčice
- 1/2 lžičky pepře
- 170 g nastrouhaného čedaru
- 85 g unce nastrouhaného sýra Gruyere
Smetanovo sýrová omáčka – postup
- Do středně velké pánve přidat smetanu, smetanový sýr a máslo a vařit na mírném ohni, dokud se máslo a smetanový sýr nerozpustí.
- Vmíchat mletou hořčici a pepř.
- Odstavit z ohně a zašlehat čedar a Gruyere, dokud směs nebude hladká a krémová.
- Podávat ihned, protože omáčka po vychladnutí zhoustne.
Smetanovo sýrová omáčka je skvělou volbou pro milovníky sýra. Její bohatá a krémová konzistence se skvěle hodí k masu, zelenině nebo třeba k zapečeným bramborám.
Těstoviny se smetanovou omáčkou – recept
Kdo chce, může si připravit rychlé, jednoduché vynikající těstoviny se smetanovou omáčkou. Tento recept si jistě okamžitě oblíbí.
Těstoviny se smetanovou omáčkou – ingredience
- 500 g těstovin penne
- 3 lžíce másla
- 2 lžičky mletého česneku
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1 šálek mléka
- 2 lžičky sušené petrželky
- 1 šálek strouhaného parmezánu
- sůl a pepř podle chuti
Těstoviny se smetanovou omáčkou – postup
- Těstoviny uvařit podle návodu na obalu. Slít je a dát stranou.
- Mezitím ve velkém hrnci rozpustit na mírném ohni máslo. Přidat česnek a za stálého míchání vařit 1 minutu. Přidat mouku a za stálého míchání vařit další 1 minutu.
- Přidat mléko a vývar a za stálého míchání vařit, dokud omáčka nezhoustne, asi 5 minut.
- Přidat parmazán, petrželku, česnekovou sůl a pepř. Pokračovat v míchání, dokud se sýr nerozpustí.
- Do omáčky přidat těstoviny a promíchat. Přidat mozzarellu a míchat, dokud se nerozpustí. Podávat teplé.
Tento recept na těstoviny se smetanovou omáčkou je rychlý, jednoduchý a velmi chutný. Je to ideální volba pro rychlý oběd nebo večeři.
Smetanová omáčka k masu – recept
Smetanová omáčka k masu se rychle stane oblíbenou součástí různých pokrmů. Chuť masa dokáže dokonale zjemnit, a navíc skvěle zasytí. Doporučuje se ji vyzkoušet ke steaku z hovězí svíčkové nebo si připravit maso na šlehačce.
Smetanová omáčka k masu – ingredience
- ¼ šálku suchého bílého vína
- ¼ šálku kuřecího vývaru
- ¼ šálku husté smetany
- ½ šálku nasekaných čerstvých bylinek (například plocholistá petržel, pažitka a bazalka)
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky černého pepře
- Máslo
Smetanová omáčka k masu – postup
- Na vhodné pánvi rozehřát máslo na středním stupni.
- Přidat víno a vývar a za stálého míchání a seškrabávání dna pánve vařit, dokud omáčka mírně nezhoustne, asi 2 minuty.
- Přidat smetanu. Odstavit z ohně. V případě potřeby omáčku přecedit. Vmíchat bylinky, sůl a pepř. Lžící přelít omáčku přes maso.
Smetanová omáčka k masu je skvělým způsobem, jak dodat masu šťavnatost a chuť. Tato omáčka se hodí k různým druhům masa a její příprava je velmi snadná.
Smetanová omáčka na těstoviny bez masa – recept
Ti, kteří se řadí mezi vegetariány, určitě ocení tento recept na žampionovou omáčku se smetanou bez masa – a samozřejmě bez masového vývaru.
Smetanová omáčka na těstoviny bez masa – ingredience
- 2 lžíce veganského margarínu, rozdělené
- 280 g žampionů, nakrájených na plátky
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 a 1/4 šálku neslazeného sójového mléka
- 1 lžíce jemně nasekané čerstvé petrželky, více na ozdobu
- 1 až 1 a 1/2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- Sůl, podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
- 285 g těstovin, uvařených podle návodu na obalu
Smetanová omáčka bez masa – postup
- Rozpustit 1 lžíci veganského margarínu v hrnci na mírném ohni. Přidat houby a česnek a smažit je asi 4 až 5 minut, dokud nezměknou. Houby a česnek vyjmout z pánve a dát stranou.
- Opět na středním ohni rozpustit druhou lžíci veganského margarínu. Vmíchat mouku, aby vznikla pasta, a nechat ji asi 1 minutu vařit.
- Postupně vmíchat sójové mléko a směs šlehat, dokud nevznikne hladká a hustá pasta.
- Přidat houby, čerstvou petrželku, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vařit 1 až 2 minuty nebo dokud nezhoustne.
- Teplé uvařené těstoviny nebo nudle přelít čerstvou houbovou smetanovou omáčkou. Ozdobit čerstvou nasekanou petrželkou (je-li to nutné). Ihned podávat.
Tato veganská smetanová omáčka s houbami je lahodnou a zdravou alternativou klasické smetanové omáčky. Je ideální pro vegetariány i vegany a její příprava je snadná.
Žampionová omáčka se smetanou – recept
Smetanové omáčky chutnají výborně s houbami. Co takhle vyzkoušet tuto božsky jemnou žampionovou omáčku se smetanou?
Žampionová omáčka se smetanou – ingredience
- ½ malé cibule nakrájené na kostičky
- 1 lžíce másla
- 300 g hnědých nebo bílých žampionů, nakrájených na plátky
- Sůl a mletý pepř podle chuti
- 2 stroužky česneku rozetřeného najemno
- 3 snítky čerstvého tymiánu nebo 1/4 lžičky sušeného tymiánu
- ½ šálku bílého vína
- ½ šálku kuřecího vývaru
- ⅔ šálku tučné smetany
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 lžíce čerstvé petrželky
Postup na žampionovou omáčku se smetanou
- Cibuli osmahnout na másle do změknutí, asi 3-5 minut.
- Přidat houby, sůl a pepř. Vařit, dokud houby nepustí šťávu. Přidat česnek a tymián a vařit, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
- Přidat víno, aby se uvolnily všechny kousky z pánve, a vařit několik minut, dokud se víno téměř neodpaří.
- Přidat kuřecí vývar a smetanu. Vařit 5 minut nebo do zredukování na polovinu.
Pro další zahuštění omáčky smíchat kukuřičný škrob se 2 lžícemi vody (nebo vývaru) a dobře promíchat. - Směs kukuřičného škrobu přidávat po troškách do vývaru, aby se dosáhlo požadované konzistence.
- Nechat 1 minutu povařit.
- Dochutit petrželkou, solí a pepřem podle chuti.
Žampionová omáčka se smetanou je klasickou omáčkou, která se hodí k mnoha pokrmům. Její příprava je sice o něco náročnější, ale výsledek stojí za to.
Omáčka se smetanou – recept
K těstovinám, karlovarskému knedlíku na páře i k masu bude výborně chutnat také tato omáčka se smetanou a česnekem, která dodá jídlu mírně kořeněnou chuť.
Omáčka se smetanou – ingredience
- 2 lžíce másla
- 4 stroužky česneku, nastrouhané
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 a 3/4 šálku mouky
- 1/3 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
- 1-2 lžíce čerstvé petrželky, mleté (nebo 2 lžičky sušené petrželky)
- Sůl a čerstvý černý pepř, podle chuti
Postup na omáčku se smetanou
- Ve velké nepřilnavé pánvi rozpustit máslo na středním ohni. Po rozpálení přidat česnek a za stálého míchání ho 30 sekund nebo dokud není cítit. Dbát na to, aby se česnek nepřipálil.
- Vmíchat mouku a za stálého míchání vařit 1 minutu nebo dokud lehce nezezlátne. Vaří se jen tak dlouho, aby nechutnala jako syrová mouka.
- Postupně zašlehat půl na půl. Dochutit solí a pepřem. Za občasného míchání vařit do zhoustnutí asi 1-2 minuty. Pokud se vytvoří hrudky, jednoduše je vyšlehat.
- Doba vaření závisí na více faktorech, jedním z nich je velikost pánve. V podstatě je potřeba, aby se omáčka vařila jen do zhoustnutí. Správně zahuštěná omáčka by měla pokrývat hřbet lžíce.
- Vmíchat parmezán a petrželku. Odstavit pánev z ohně. Omáčka je nejlepší, když se podává ihned. Po odstátí zhoustne.
Tato jednoduchá omáčka se smetanou a česnekem je skvělým způsobem, jak dodat jídlu chuť a krémovitost. Její příprava je rychlá a snadná a hodí se k těstovinám, masu i knedlíkům.