Recepty na zelený čtvrtek – špenát, pažitka a listová zelenina
Na zelený čtvrtek by se měla jíst zelená strava pro uchování zdraví a svěžesti. Je to jednoduché. Stačí skočit do supermarketu a koupit si třeba čerstvou rukolu na salát. Dříve se jedlo hodně zelí, které vydrželo od podzimu, nebo hrách. A na stole nechyběly ani první jarní bylinky jako třeba pažitka.
Co budete dnes připravovat k večeři? Nemáte chuť na těstoviny s čerstvým špenátem a kozím sýrem? Nebo si připravte salát z rukoly a další listové zeleniny. A kdo nemá náladu na přípravu složitějších pokrmů, je skvělou a jednoduchou lahůdkou chléb s máslem, vařeným vejcem a pažitkou.
Těstoviny s kozím sýrem a čerstvým špenátem
Ingredience:
- kvalitní penne
- čerstvý špenát (prodává např. supermarket Albert)
- olivový olej určený pro tepelnou úpravu
- cibule
- několik stroužků česneku
- sůl
- měkký kozí sýr
- piniové oříšky
- parmezán
Postup:
Těstoviny dejte vařit do osolené vody. Na pánvi rozpusťte olivový olej a osmahněte na něm nasekanou cibulku. Přidejte propláchnuté listy špenátu a orestujte (objem špenátu se značně zmenší).
Dochuťte česnekem a osolte. Promíchejte s kozím sýrem. Těstoviny sceďte a promíchejte se špenátovou směsí. Na talíři ozdobte piniovými oříšky a parmezánem.
Salát na Zelený čtvrtek
Ingredience:
- různé druhy listové zeleniny (rukola, špenát, polníček)
- 2 vařená vejce
- piniové oříšky
- naložená sušená rajčata
- parmezán
- celozrnný chléb
Postup:
Listovou zeleninu omyjte a rozdělte na menší kousky. Sušená rajčata pokrájejte a promíchejte s listovou zeleninou. Na salát položte na měsíčky nakrájená vajíčka, ozdobte piniovými oříšky, parmezánem a krutony z celozrnného chleba.
Chléb s máslem, vajíčkem a pažitkou
Pažitka patří k první jarním bylinkám, které se probudí na zahrádce. Obsahuje značné množství vitamínu C, provitamín A a vitamín B. Z minerálních látek je šnytlík bohatý na železo a draslík. Naši předci, kteří neměli přístup k potravinám z dovozu, pažitkou rozhodně nepohrdali, po dlouhé zimě byla totiž prvním z čerstvých zdrojů vitamínů.
Šnytlík je možné použít do polévky místo petržele, nasekanou pažitku můžete přidat také do jarních salátů nebo pomazánek. Výborný je chléb s máslem, na který položíte kolečka uvařeného vajíčka a posypete nasekanou pažitkou. K tomu si dejte bílou kávu (meltu s mlékem) a máte výbornou zdravou večeři.