Rajčatové placky – raw strava
Potěšte své chuťové pohárky těmito lahodnými RAW rajčatovými plackami. Příprava těchto chutných kousků je snadná a zábavná a konečný výsledek je úchvatný.
Pokud hledáte chutný a výživný způsob, jak do svého jídelníčku zařadit více rostlinných potravin, vyzkoušejte placičky ze syrových rajčat, mrkve, lněného semínka a dalších ingrediencí, které dodají lahodnou chuť a strukturu.
Rajčatové placky
Tyto veganské a bezlepkové placky jsou nejen chutné, ale také plné výživných látek. Rajčata jsou vynikajícím zdrojem vitaminů A a C a vlákniny. Kromě toho antioxidant lykopen obsažený v rajčatech pomáhá snižovat záněty, podporuje zdraví kostí a zlepšuje zdraví srdce. Mrkev je zase vynikajícím zdrojem betakarotenu, který se v těle mění na vitamin A. Ty mohou pomoci chránit zrak a udržovat imunitní systém.
Lněná a slunečnicová semínka přispívají k nutričnímu obsahu. Lněná a slunečnicová semínka jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin a předpokládá se, že pomáhají snižovat záněty a podporují zdraví kostí. Semínka jsou nejen skvělým zdrojem bílkovin, ale přispívají také zdravými tuky.
Pokud jde o přípravu rajčatových placiček, směs drcených rajčat se spojí s nastrouhanou mrkví a rozmixuje v mixéru. Poté se vytvoří placky, které se následně suší v sušičce při teplotě 40 °C. Nízká teplota pomáhá udržet živiny neporušené a zároveň poskytuje lahodnou úhlednou strukturu.
Ingredience
- 6-8 malých rajčat
- 4-6 velkých rajčat
- 2 nastrouhané mrkve
- 4 lžíce mletého lněného semínka
- 4 lžíce mletých slunečnicových semínek
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šálek vody
- špetka soli
- 1 lžička nasekané petrželky
- 1 lžička bazalky
- 1 lžička oregana
Postup
- Lněná a slunečnicová semínka namočte do vody na nejméně 30 minut.
- Rajčata, olivový olej, namočená semínka a vodu z nich, sůl, petrželku, bazalku a oregano vložte do mixéru a mixujte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Do směsi přidejte nastrouhanou mrkev a promíchejte lžící.
- Naberte přibližně 1/4 šálku směsi a vytvarujte z ní placičky.
- Placky položte na nepřilnavou podložku v sušičce.
- Nechte dehydratovat při teplotě 40 °C po dobu 6-12 hodin nebo do dosažení požadované křehkosti.
Díky směsi rajčat, mrkve a zdravých semínek budete jíst jídlo rostlinného původu, které je plné základních živin, jež pomohou udržet vaše tělo zdravé a silné – díky tomu snáze zařadíte do svého jídelníčku více syrové zeleniny.
TIP: Vyzkoušejte indické placky, čočkové placky nebo zelné placky. Ze zbylých rajčat lze připravit třeba vietnamskou pikantní polévku a rajskou polévku z rajčat.