Co se vařilo za první republiky?
Krásno a elegance. Právě to mají mnozí z nás spojené s první republikou. Černobílé filmy, šarmantní Adina Mandlová, rozverný Hugo Haas. A k tomu něco dobrého, co se jídalo za dob mladého Československa.
Rady pro hospodyňky v kuchařkách ze 30. let jsou kouzelné. Nelze jinak, než citovat několik vět z úvodu. „V posledních několika desítiletích pozorováno všeobecně, že naše dívky ztrácejí zájem prco práce domácí a hlavně vaření. Kdežto matky bývaly výbornými kuchařkami, vyhýbaly se dcerušky kuchyni, kde mohly,“ napsala v roce Milada Slavínová v roce 1935.
A ptala se po příčině tohoto stavu. „Jest to zcela jednoduché a pochopitelné. Právě asi v té době začaly se u nás znenáhla šířiti nové ideje o emancipaci žen, otvíraly se vyšší školy pro dívky, uznalo se zkrátka, že jsou ženy ještě pro něco jiného stvořeny, než aby jen pletly punčochy a oháněly se vařečkou…“
A dnes? Opět se vracíme ke klasice. Chceme umět domácí nudle, upéct kachnu, uvařit pohankovou kaši, připravit výtečný vývar, upéct buchty, jako je dělávala babička. Pojďme nakouknout do tajů prvorepublikové kuchyně.
První republika znala výtečné suroviny
V prvorepublikových receptech se pracovalo s chřestem, ale také s artyčoky, lanýži, parmezánem. Oblíbení byli i slanečci a sardele, kteří se využívají v řadě receptů.
Samozřejmě se ale nejvíc vařilo z lokálních a sezónních surovin. Tak například pro říjen radí kuchařka využívat hlavně brambory, jablka, zelí (červené i bílé). Upozorňuje na nutnost pořídit si dostatečné zásoby zeleniny i ovoce na zimu. Z masa je pak dobré vařit vepřové, husy, kachny a krůty.
Celerová polévka
Celer je podzimní zelenina, která vydrží celu zimu, pokud je správně uskladněna. Uvařit se z ní dá tato jednoduchá, avšak výtečná celerová polévka podle prvorepublikového receptu.
Ingredience:
- půl polévkového talíře na proužky nakrájeného celeru
- půl polévkového talíře pokrájených syrových brambor
- 2 lžíce mouky
- 2 lžíce oleje nebo másla
- 4 lžíce vařené rýže
- sůl, pepř, trochu muškátového oříšku (drceného), popřípadě další oblíbené koření
Příprava:
Nakrájený celer a brambory poduste na tuku a zaprašte trochou mouky. Zalijte 1,5 l vody a vařte do měkka. Babičky pasírovaly přes síto, my dnes můžeme použít mixér. Poté dejte ještě na oheň, přidejte najemno nasekané celerové listy, pepř, sůl, muškátový oříšek a lehce povařte. Celerovou polévku podávejte s hrstí rýže.
Zelné závitky
Zelí by nemělo rozhodně chybět v podzimní kuchyni. Tento recept na zelné závitky se připravoval nejen v době první republiky.
Ingredience:
- lupeny z hlávky bílého zelí
- 0,5 kg mletého syrového vepřového a hovězího masa na nádivku
- 1 namočená houska
- 7 dkg sádla nebo másla
- vejce
- trochu soli a pepře
- šťáva z pečeně (není nutné)
Příprava:
Lupeny povařte ve slané vodě do poloměkka. Rozložte je a potřete nádivkou zhotovenou z výše uvedených surovin (mleté maso, vejce, houska, sůl, pepř). Listy sviňte, ovažte režnou nití a na pánvi duste do měkka (v případě potřeby podlévejte vodou nebo šťávou z pečeně).
Plněné cibule
Cibule je úžasná surovina, která je často potřeba jako jedna z ingrediencí při přípravě jídla. Lze z ní ale připravit i samostatný pokrm.
Ingredience:
- 6 velkých cibulí
- masová nádivka jako z předchozího receptu
- vývar z masa
- sádlo nebo máslo
- sůl
- špetka cukru
Příprava:
Oloupejte cibule a vařte je 15 minut ve vodě. Když vychladnou, vydlabejte je shora a plňte masovou nádivkou. Pak je dejte otvorem nahoru na pánev s rozehřátým tukem, přidejte trochu odvaru (lze použít i vodu), soli a cukru. Přiklopte a duste doměkka. Podávejte je bez přílohy při malých hostinách nebo jimi zdobte skopovou a vepřovou pečeni.
Sýrové chlebíčky
Společenský život byl během první republiky bohatý. Na banketech se podávaly mimo jiné i tyto chlebíčky.
Ingredience:
- 15 dkg tučného sýra
- 5 dkg másla
- lžička hořčice
- 3 očištěné sardele
Příprava:
Výše uvedené ingredience smíchejte (ze sardelí odstraňte kostičky) a utřete. Směsí potírejte osmažené krajíčky bílého chleba. Na ně položte jako mřížky proužky uzeného masa a do mřížkových otvorů dejte nakrájený sýr, okurky nebo kousky sardinek, marinované ryby nebo lososa. Tyto chlebíčky je možné různě zdobit a vypadají svou pestrostí velmi pěkně.
Dezert z jablek
Tento dezert z jablek je relativně rychlý a chutný. A navíc samozřejmě prvorepublikový.
Ingredience:
- větší jablka
- rum
- vejce
- cukr
- máslo
- skořice
Příprava:
Jablka oloupejte, zbavte je jádřince a oloupejte na silnější koláčky. Polijte je trochou rumu a nechte stát delší dobu (1 až 2 hodiny). Ušlehejte vejce s cukrem. Ve směsi jablíčka namáčejte a smažte na pánvi. Na talíři můžete posypat skořicí.