Pařížský dort s malinami – nejlepší recept
Tento recept na čokoládový dort s mimořádně vlhkou drobenkou a vláčnou, ale přesto lehkou strukturou se brzy stane i vaším oblíbeným. Doplňte ho čokoládovým máslovým krémem a čokoládovými lupínky, abyste získali 3x více čokoládové chuti. Tento čokoládový dort můžete připravit také jako plechový dort.
Suroviny
- 50 g hladké mouky
- 1 kypřící prášek
- 100 g cukru krystalu
- 100 g mandlí
- špetka strouhané citronové kůry
- 3 vejce
- špetka soli
- 100 g mražených malin
- olej a hrubá mouka na vysypání formy
Malinové želé
- 200 g mražených malin
- 4 plátky želatiny
- 30 g cukru krystalu
Pařížský krém
- 400 ml smetany
- 150 g cukru krystalu
- 100 g kakaa
- 1 želatinový ztužovač zastudena
Postup
- Prosátou mouku smícháme s kypřícím práškem, přidáme cukr, mleté mandle, citronovou kůru, vejce, špetku soli a vše promícháme.
- Vzniklé těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a poklademe rovnoměrně malinami. Korpus pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 minut.
- Zatím připravíme malinové želé. Rozmrazené maliny rozmixujeme s cukrem, želatinové plátky připravíme dle návodu a vzniklé želé smícháme s malinovým pyré.
- Vzniklou hmotu nalijeme do hlubokého talířku (misky na polévku), který vyložíme potravinářskou fólií, a necháme ji v lednici tuhnout minimálně 1 hodinu.
- Smetanu přivedeme k varu, vmícháme cukr a postupně i kakao. Povaříme asi 3-5 minut a necháme pořádně v lednici vychladit.
- Vychlazenou smetanu potom vyšleháme do tuhé šlehačky. Do ní opatrně zapracujeme želatinový ztužovač zastudena, který připravíme dle návodu na obalu.