Oxidační stres: Tichý nepřítel zdraví – jak se proti němu bránit?

Oxidační stres je tichý nepřítel, který může v dlouhodobém horizontu způsobit mnoho závažných onemocnění. Vyhnout se mu lze například vyváženou stravou bohatou na antioxidanty či zdravým životním stylem. Co je antioxidant, co znamená oxidační stres a jaké má oxidativní stres příznaky?
Oxidační stres je stav, který nastává v organismu, když dochází k nerovnováze mezi tvorbou volných radikálů a schopností těla tyto radikály neutralizovat pomocí antioxidantů.
Tento jev může mít řadu negativních dopadů na zdraví a přispívat k rozvoji mnoha chronických onemocnění, včetně rakoviny, cukrovky, kardiovaskulárních chorob a neurodegenerativních poruch. Právě z tohoto důvodu se jej nevyplatí podceňovat.
Shrnutí článku
Oxidativní stres se nemusí projevit ihned, postupem času však může způsobit různé zdravotní komplikace.
Oxidativní stres se může podílet na vzniku Parkinsonovy nemoci, Alzheimerovy choroby či infarktu.
Do vyvážené stravy bohaté na antioxidanty je potřeba zařadit především ovoce a zeleninu.
Borůvky jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů antioxidantů.
Pravidelné používání kosmetiky s antioxidanty může zlepšit texturu pleti, vyhladit ji a zjemnit.
Antioxidanty se nejčastěji vyskytují v sérech a pleťových krémech, mimo to také v očních krémech.
Co je oxidativní stres a jak vzniká?
Oxidativní stres vzniká v důsledku nadměrné produkce volných radikálů, které jsou vysoce reaktivními molekulami obsahujícími kyslík. Tyto molekuly se vytvářejí přirozeně jako součást metabolismu, jejich nadměrná akumulace ovšem může poškodit buňky, DNA, lipidy i proteiny. Oxidativní stres se nemusí projevit ihned, postupem času však může způsobit různé zdravotní komplikace.
Mezi nejčastější příznaky oxidativního stresu patří například:
- chronická únava, nedostatek energie a vyčerpání
- problémy s pletí (zrychlené stárnutí pleti, vrásky, pigmentové skvrny)
- snížená imunita, zvýšená náchylnost k infekcím
- zhoršené hojení ran, bolesti hlavy a kloubů
- zhoršení paměti, zraku a koncentrace
- zvýšené riziko vzniku civilizačních chorob
K oxidativnímu stresu dochází zejména při vystavení se toxickým látkám, UV záření, kouření, nadměrnému stresu nebo nezdravému životnímu stylu.
Proč je důležité dbát na dostatečnou prevenci oxidativního stresu? Oxidativní stres se může mnohdy podílet také na vzniku Parkinsonovy nemoci, Alzheimerovy choroby či infarktu. Není tak radno si s ním zahrávat a v případě podchycení prvních příznaků je potřeba se poohlédnout po vhodném řešení.
Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak minimalizovat dopady oxidativního stresu na tělo a mysl, je zařadit do stravy dostatek antioxidantů. Co jsou to antioxidanty a v čem se vyskytují?
Co jsou antioxidanty a kde najít ty nejlepší?
Antioxidanty jsou látky, které neutralizují volné radikály a chrání buňky před jejich škodlivým účinkem. Mohou být přírodní nebo syntetické. Nachází se v různých potravinách, vitamínech a doplňcích stravy.
Mezi nejlepší antioxidanty patří především:
- vitamín C – citrusy, paprika, brokolice a jahody
- vitamín E – ořechy, semena a rostlinné oleje
- selen – para ořechy, ryby a celozrnné produkty
- flavonoidy – zelený čaj, kakao a bobulovité ovoce
- koenzym Q10 – maso, ryby a ořechy
Do vyvážené stravy bohaté na antioxidanty je potřeba zařadit především ovoce a zeleninu, dále také ořechy, semena, luštěniny či zelený čaj. Mezi nejlepší antioxidanty se řadí například Astaxanthin, který lze najít v mořských plodech (řasy, krevety, ryby), Resveratrol a Kvercetin (oba lze najít například v bobulích).
Široce dostupným antioxidantem jsou také vitaminy C a E, které lze konzumovat jak přirozeně v ovoci, zelenině a semenech, tak i formou doplňků stravy. Za zvážení rozhodně stojí i antioxidant EGCG ze zeleného čaje a kurkumin, který navíc působí i protizánětlivě. Protizánětlivé účinky má i léčivý sirup rýmovníku.
Přestože existuje spousta doplňků stravy pro lidi s nedostatkem antioxidantů, vždy je lepší doplňovat antioxidanty přirozenou formou. Kromě borůvek, které jsou samy o sobě významným zdrojem antioxidantů, je tak třeba do jídelníčku zařadit také celozrnné produkty. Kdo není zrovna velkým milovníkem čajů, může pít kávu – i ta totiž patří mezi dobré zdroje antioxidantů.
Sedavé zaměstnání, nedostatek pohybu či nadměrná konzumace alkoholu, léků a cigaret může výrazně přispět ke zdravotním problémům, které mohou v oxidační stres snadno vyústit.
Kromě konzumace potravin bohatých na antioxidanty je proto důležité dodržovat i další zásady zdravého životního stylu, které pomáhají v boji proti oxidativnímu stresu. Pomoci může například pravidelná fyzická aktivita, dostatek spánku, omezení stresu, kouření a konzumace alkoholu.
Jaké potraviny mohou nabídnout vysoký obsah antioxidantů?
Borůvky
Borůvky zdaleka nejsou jen lahodným letním ovocem. Jsou také skutečným pokladem pro lidské zdraví, a to mimo jiné proto, jelikož jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů antioxidantů.
V čem jsou právě borůvky tak výjimečné a proč jsou dobrou volbou pro jídelníček? Borůvky obsahují vysoké množství různých antioxidantů, zejména flavonoidů, jako jsou antokyany. Právě antokyany dodávají borůvkám jejich charakteristickou modrou barvu a jsou zodpovědné za většinu jejich zdravotních benefitů.
Přestože se jedná o sezónní ovoce, jsou snadno dostupné prakticky po celý rok. Vychutnat si je tak lze jak čerstvé ze zahrádky, tak i v mražené či sušené formě ze supermarketu. Borůvky jsou navíc známé pro svou charakteristickou, příjemnou chuť – sladkokyselá chuť je oblíbená mezi dětmi i dospělými.
A jaké jsou jejich zdravotní benefity? Antokyany v borůvkách mohou zlepšit zrak a chránit oči před poškozením způsobeným UV zářením a stárnutím. Antioxidanty pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a zlepšovat funkci cév, krom toho také posilují imunitu a pomáhají tělu lépe odolávat infekcím.
Borůvky mají silné protizánětlivé účinky, které mohou být prospěšné při různých zánětlivých onemocněních. Některé studie dokonce naznačují, že pravidelná konzumace borůvek může zlepšit paměť.

Jahody
Stejně jako borůvky patří i jahody mezi nejlepší přírodní zdroje vitaminu C, jehož hlavní funkcí je podpora imunitního systému. Jahody obsahují různé typy flavonoidů, mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky, mimo to jsou také bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály jako draslík.
Antioxidanty v jahodách pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a zlepšovat funkci cév, čímž snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Flavonoidy v jahodách navíc mají silné protizánětlivé účinky, které mohou být prospěšné při různých zánětlivých onemocněních, jako je artritida.
Červené zelí
Červené zelí je kromě antioxidantů bohaté i na vitamíny C, K a A, díky čemuž posiluje imunitu a elasticitu pokožky. Oproti obyčejnému zelí se může pochlubit schopností snižovat zánět, riziko srdečních chorob a dokonce i některých typů rakoviny.
Špenát
Přestože jej spousta lidí (a zejména dětí) zrovna moc nemusí, řadí se mezi nejlepší druhy zeleniny. Řeč je o špenátu, zelenině s nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem zdravých antioxidantů, zejména tedy vitaminy C a E, lutein a beta-karoten. Hlavní úlohou špenátu je především chránit oči před poškozením zraku.
Luštěniny a ořechy
Fazole jsou především bohatým zdrojem flavonoidů a vlákniny, která přispívá k pravidelné stolici. Jedná se o poměrně levnou potravinu, kterou lze konzumovat na spoustu způsobů, a to i venku bez vaření. Antioxidanty obsažené ve fazolích mohou snížit riziko chronických zánětů či rakoviny.
Ořechy, zejména vlašské a para ořechy obsahují zdravé tuky, vitamín E a selen, které přispívají k ochraně před volnými radikály. Stejně jako fazole obsahují také vysoký podíl vlákniny, navíc se však mohou pochlubit také vysokým obsahem bílkovin, železa, zinku nebo například vápníku.
Ořechy se využívají pro posílení srdce a cév, mimo to také k posílení kostí či jako podpora růstu vlasů. Některé ořechy (např. pekanové ořechy) však mohou mít vysoký obsah kalorií.

Antioxidanty a kosmetika – jak souvisí s péčí o pleť?
Antioxidanty jsou látky, které v kosmetice hrají klíčovou roli v boji proti stárnutí a poškození pokožky. Jsou to vlastně takoví „ochránci“ buněk, kteří neutralizují škodlivé volné radikály, které mohou způsobit poškození kolagenu a elastinu, což se projeví vráskami, pigmentovými skvrnami a ztrátou elasticity kůže.
Jak antioxidanty působí na pleť? Antioxidanty vytvářejí na pokožce ochranný štít, který neutralizuje volné radikály a zabraňuje jejich škodlivým účinkům. Pravidelné používání kosmetiky s antioxidanty může zlepšit texturu pleti, vyhladit ji a zjemnit.
Některé antioxidanty mají navíc i protizánětlivé účinky, které mohou pomoci zklidnit podrážděnou a zarudlou pleť. Stimulací produkce kolagenu mohou mimo jiné přispět ke zlepšení pevnosti a elasticity pokožky. Stejně tak mohou pomoci sjednotit tón pleti pomocí vyblednutí pigmentových skvrn.
Mezi nejlepší antioxidanty v kosmetice patří například:
- vitamin C – podporuje tvorbu kolagenu a chrání před UV zářením
- vitamin E – působí jako antioxidant, má také zvlhčující účinky
- retinol (vitamín A) – stimuluje obnovu buněk a podporuje produkci kolagenu
- koenzym Q10 – pomáhá chránit buňky před poškozením a zpomalovat stárnutí
- polyfenoly – mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky
Jak vybrat kvalitní kosmetiku s antioxidanty? Při výběru je potřeba se zaměřit především na samotné složení, tedy zkontrolovat, zda produkt obsahuje vysokou koncentraci účinných antioxidantů a nejedná se o „šmejd“.
Kosmetiku je třeba vybírat takovou, která bude vhodná pro konkrétní typ pleti, nikoliv podle toho, jakou si pořídil známý či celebrita na internetu – pokud má člověk například problém s pigmentovými skvrnami, měl by sáhnout po produktu s vysokým obsahem vitaminu C.
Antioxidanty se nejčastěji vyskytují v sérech a pleťových krémech, mimo to také v očních krémech, které pomáhají redukovat vrásky a tmavé kruhy pod očima.
Kdy a jak používat kosmetiku s antioxidanty? Antioxidanty je vhodné aplikovat ráno před nanesením krému, aby vytvořily ochrannou bariéru proti vnějším vlivům. Používat je však lze také jako součást noční péče o pleť.