Ořechy pomáhají v boji proti cukrovce 2. typu
V prestižním časopise Diabetes Care vyšla on-line studie dokládající, že každodenní konzumace ořechů napomáhá kompenzaci diabetu a je prevencí jeho komplikací.
Tým vědců z University of Toronto vedený D. Jenkinsem uvedl, že příjem cca 7,5 dkg ořechů denně jako náhrada sacharidů (cukrů) poskytuje diabetikům 2. typu efektivní kontrolu glykémie a krevních tuků.
„Nesolená směs ořechů, které mohou být případně pražené nasucho, se může stát součástí dietní strategie napomáhající dobré kontrole diabetu bez přírůstků hmotnosti“, řekl Jenkins.
Jenkins je členem výzkumné společnosti zabývající se výživou a metabolismem. Ve své práci testovali tři různé potraviny jako složky diety u celkem 117 pacientů s diabetem 2. typu. Jedna skupina na dobu tří měsíců dostala muffiny, druhá směs ořechů obsahující neupravované madle, pistácie, vlašské ořechy, pekanové ořechy, lískové ořechy, kešu ořechy a makadamiové ořechy.
Třetí skupina dostala kombinaci ořechů a muffinů jedna ku jedné. Uvedené doplňky diety tvořily energetický příjem 475 kcal z celkového denního příjmu 2000 kcal u všech tří skupin stejně.
Osoby, které dostaly jen ořechy, dosáhly největšího zlepšení glykémie a glykovaného hemoglobinu a snížili se u nich také hodnoty LDL cholesterolu.
Podle autorů se glykovaný hemoglobin při ořechové dietě snížil o dvě třetiny hodnot, kterých je možno dosáhnout pomocí léků. Zbylé dvě skupiny nedosáhly významného zlepšení glykemické kontroly, nicméně skupina s ořechy a muffiny dohromady měla také významně snížené hodnoty LDL-cholesterolu. V této a ani v jiných předchozích studiích nebyla konzumace ořechů spojena s přírůstkem hmotnosti.