Ne-dostatek vitamínu B12 – raw strava

Je jedno, zda se stanete vitariánem, veganem, vegetariánem, nebo dokonce jen semivegetariánem. Možná jsou vám tyto pojmy vzdálené, ale při úvahách o těchto alternativních výživových směrech vás jistě napadne jedna otázka: „A co vitamín B12, nebude mi chybět?“. Jistě by stálo zato podrobně se rozepsat i o vitamínech B1, B2, B5, B6, B9, B13, B15 a B17, ale ty nejsou tak často zmiňované jako vitamín B12. Kde ho tedy vzít, když ne z masa? Lze ho nějak nahradit?

Vitamin B 12 není jen v mase

Možná to pro vás bude zcela nové zjištění, ale vitamín B12 se nenachází pouze v mase. Vaše tělo je schopno čerpat dostatek vitaminu B12 i z rostlinných zdrojů. Ještě než přejdeme k seznamu přírodních rostlinných zdrojů vitamínu B12, bylo by dobré si objasnit, při jakých funkcích lidského těla je tento vitamin nepostradatelný.

Vitamin B12 je v hroznovém víně, banánech i v lahůdkovém droždí.

Vitamin B 12 – kobalamin

Vitamin B12 se skládá z iontu kobaltu, a proto bývá také označován názvem kobalamin, nebo kyanokobalamin. Je zcela nezbytný pro fungování methionin syntázy. Tento enzym závislý na folátech syntetizuje aminokyselinu methionin z homocysteinu. Methionin hraje zásadní funkci při metylačních reakcích v těle – tvorba DNA a RNA.

Vitamin B12 je také nezbytný pro produkci a regeneraci červených krvinek v těle. Nedostatek vitaminu B12 má pro tělo následky vždy. Když se nejedná o nic vážného, může se jednat třeba jen o nezdravý vzhled kůže. Jak tedy zajistit, abyste vitamin B12 přijímali v adekvátním množství?

Přírodní rostlinné zdroje vitamínu B 12

Dostatek vitaminu B12 neobsahují žádné potraviny prodávané na našem trhu. Je to dáno tím, že kvalita potravin v běžné prodejní síti není dostačující. Již proběhlo několik měření, která udávají nižší obsah vitamínů a minerálů v konvenčním ovoci a zelenině oproti organickým produktům. Menší množství vitaminu B12 tedy získáte z těchto kvalitních BIO potravin: hroznové víno, banány, slunečnicová semena, chaluhy a listy kostivalu. Tyto potraviny tedy rozhodně zařaďte do vašeho jídelníčku, ale také si obstarejte další zdroje vitaminu B12.

Banány lze konzumovat samotné nebo z nich připravit např. banánové lívance.

Vhodným zdrojem jsou divoké byliny konzumované v syrovém stavu. Do vaší kredence přikupte také lahůdkové droždí, což jsou sušené pivovarské kvasnice, které se používají k okořenění pokrmů, např. salátů. Sušené droždí nemá kvasicí účinek, a proto nebude vaše zažívání trpět plynatostí.

Důkaz o dostatku vitamínu B12

Chcete důkaz o dostatku vitamínu B12 v alternativním veganském stravování? Nechť jsem já tímto důkazem. Po podrobném vyšetření krve mi nebyl zjištěn jediný deficit jakéhokoliv vitamínu či minerálu. Ano, i vitamín B12 je v normě, i když sám nesplňuji normy běžné výživy. Zapátrejte i jinde na internetu, zdá se mi, že se z toho stala módní vlna, jak se někteří vegani či vitariáni chlubí svým krevním rozborem na internetu. A proč ne, je na čase ukázat, že žít se dá i jinak – eticky, zdravě, šťastně. Přeji vám spokojený život a dostatek všech vitamínů!

TIP: Vyzkoušejte recepty na banánové placky, banánové lívance, banánové sušenky nebo banánové smoothie.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang