Výborná nádivka – recept
Nádivka, hlavička, svítek, sekanice. Každý tento pokrm, složený z pečiva, mléka, masa, bylinek a dalších ingrediencí nazývá jinak. Není tedy divu, že existuje také nespočet různých receptů na nádivku. Mezi těmi, které vám dnes přinášíme, si určitě vyberete ten svůj.
Nádivka je v našich končinách tradičně považována převážně za velikonoční pokrm, připravit si ji ale samozřejmě můžete kdykoliv během roku. Základem pro tradiční nádivku je bílé pečivo – může jít o veku, rohlíky, nebo třeba housky.
Dále se do nádivky přidává mléko, máslo, vejce a maso. Ve většině případů se jedná o uzené maso, někdo ale preferuje třeba anglickou či jinou slaninu, domácí šunku či jiné uzeniny, nebo vařené maso. Zejména v případě velikonoční nádivky nesmíme zapomínat na čerstvé zelené bylinky – často se jedná o mladé kopřivy, vyzkoušet ale můžete i léčivku bršlici kozí nohu, která vám jistě roste na zahradě.
Nádivka se zapéká v pekáčku v troubě, obvykle se konzumuje se zeleným salátem, salátem z kopřiv, rukoly, nebo jiné zeleniny, typické pro jarní období. Obvykle se servíruje jako hlavní chod, můžete si ale připravit také nádivku do kuřete.
Nejlepší recept na nádivku – nejlepší nádivka
Připravit si můžete třeba tuto báječnou tradiční nádivku z pečiva, masa a čerstvých zelených bylinek. Nechte si chutnat. Podávejte ji třeba s pečenými kuřecími paličkami.
Ingredience na nejlepší nádivku
- pečivo (housky, rohlíky, veka)
- mléko
- cibule
- máslo
- uzené maso/libová anglická slanina/kuřecí játra
- čerstvé bylinky (petrželka, pažitka, mladé spařené kopřivy)
Postup na nejlepší nádivku
- Na kostičky nakrájené pečivo (housky, rohlíky, veku) lehce zalijeme mlékem. Nadrobno nakrájíme cibuli, dáme orestovat na másle a přidáme na kostičky uvařené uzené maso nebo libovou anglickou slaninu, případně třeba kuřecí játra – jak kdo má rád.
- Dále pokrájíme čerstvé bylinky (petrželku, pažitku, možno i mladé spařené kopřivy nebo lístky špenátu) a vše dáme do velké mísy k pečivu. Dle množství přidáme 3 až 4 žloutky, bílky zvlášť vyšleháme do tuha.
- Směs osolíme, přidáme pepř, pro vůni a chuť i postrouhaný muškátový oříšek a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Dáme do zapékací mísy či pekáčku vymazaného máslem.
Nejlahodnější nádivka z dědictví prababičky – tradiční velikonoční nádivka – recept
Milovníci tradice a klasických jídel zajisté ocení tento skvělý recept na nejlahodnější nádivku z dědictví prababičky. Vychutnat si ji můžete nejen o Velikonocích.
Ingredience na tradiční velikonoční nádivku
- 3 starší rohlíky
- 100 g uzeného masa
- 100 g vepřového masa
- 3 vejce
- sůl
- pepř
- majoránka
- pažitka (a jiné bylinky)
- vepřový vývar (můžeme maso povařit nebo udělat vývar z masoxu)
Postup tradiční velikonoční nádivky
- Do studeného vývaru přidáme žloutky, sůl, pepř, majoránku, bylinky a na kostičky nakrájené rohlíky. Necháme uležet, až rohlíky změknou.
- Uzené maso bez oleje na pánvičce orestujeme, orestovat můžeme i to vepřové, pokud jsme už ho nevařili na vývar, a přidáme do směsi s rohlíky.
- Nakonec zamícháme se sněhem z 3 zbylých bílků. Vlijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy. Je-li směs řídká, můžeme strouhankou ještě zahustit. Pečeme cca 40 minut.
Bylinková velikonoční nádivka – recept na velikonoční nádivku
Bylinky jsou nedílnou součástí jarních nádivek. Zelená barva čerstvých mladých bylinek symbolizuje jaro, nové začátky, a život. Pokud hledáte nejlepší recept na velikonoční nádivku, můžete vyzkoušet tento postup.
Ingredience na velikonoční nádivku
- 200 g vepřové plece
- 200 g anglické slaniny
- 2 vejce
- 2 rohlíky
- 4 lžíce mléka
- hrst petržele
- hrst pažitky
- 1 cibule
- špetka soli
- špetka pepře
- špetka muškátového květu
Postup – recept na velikonoční nádivku
- Rohlíky nakrájíme na kostičky, pokropíme několika lžícemi mléka a necháme nasáknout. Vepřové maso a slaninu nakrájíme na drobné kostičky, v míse smícháme s rohlíky a přidáme vejce. Pečlivě zpracujeme.
- Poté přidáme petrželku, pažitku, cibuli, koření, pepř, sůl a vše promícháme. Bylinkovou nádivku dáme do trouby a pečeme ji asi 30 minut, dokud nezezlátne.
- Kromě zelených bylinek lze do nádivky nasekat i čerstvé mladé kopřivy.
- Správnou jemnost a nadýchanost nádivka získá tak, že do hmoty vmícháme tuhý sníh z bílků.
Výborná nádivka – nádivka z rohlíků
Připravte si doma tradiční nejlepší nádivku z rohlíků, uzeného masa a čerstvé zelené petrželky s kopřivami. Tato výborná nádivka je okořeněná směsí muškátového květu, soli a pepře.
Ingredience na nádivku z rohlíků
- 6 rohlíků
- 6 vajíček
- 500 g uzeného masa
- 100 ml mléka
- nať petržele podle chuti
- kopřivy podle chuti
- muškátový květ
- sůl
- pepř
Postup na nádivku z rohlíků
- Jako první si rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme je vývarem z uzeného masa. Uzené maso nakrájíme na kostky a přidáme k rohlíkům spolu s nasekanou petrželkou a kopřivami.
- Osolíme, ochutíme muškátovým květem a pepřem.
- V mléce rozšleháme vejce, přidáme ke směsi a promícháme. Ve vymaštěné a strouhankou vysypané zapékací misce zvolna upečeme.
TIP: Velikonoční nádivku můžeme použít i jako náplň do kuřete nebo krůty či si dát kuře s nádivkou. Lze přidat i sušené houby či červenou papriku.
Nádivka z česnekového chleba – jednoduchá nádivka
Česnek nejen výborně chutná, ale obsahuje i řadu prospěšných látek. Připravte si báječnou jednoduchou nádivku s česnekovým chlebem.
Ingredience na jednoduchou nádivku
- 50 g kukuřičných lupínků
- 200 g domácího česnekového chleba
- 200 g domácích rohlíků
- 6 syrových vajec
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 300 ml mléka
- 450 g uvařeného uzeného masa
- 100 g slaniny
- sůl
- pepř
- máslo
- bylinky (petrželka, kopřivy, pampeliškové listy, medvědí česnek, pažitka atd.)
- 1 jarní cibulka
- 2 stroužky česneku
Postup na jednoduchou nádivku
- Nejprve si vše připravíme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, na pánvi ji osmažíme a necháme zchladnout. Dále si nakrájíme na kostičky pečivo, které dáme do větší mísy. Mléko rozmícháme se syrovými vejci, solí, pepřem a prolisovaným česnekem.
- Jarní cibulku s bylinkami nakrájíme najemno. Vychlazené, uvařené uzené maso a vejce natvrdo si nakrájíme na menší kostičky.
- Mléko s rozmíchanými vejci vlijeme k pečivu, promícháme. Přisypeme slaninu, vejce, uzené maso, bylinky a opět důkladně promícháme.
- Nakonec vmícháme kukuřičné lupínky s jarní cibulkou. Důkladně propracujeme. Zapékací mísu vyložíme pečícím papírem, naplníme nádivkou, kterou nakonec pokapeme trochou rozpuštěného másla a dáme péct.
- Pečeme přibližně na 160 °C dozlatova.
Recept na nádivku
Sháníte každý rok před Velikonocemi recept na nádivku? Můžete vyzkoušet třeba tento postup, ve kterém nechybí uzené maso ani mladé kopřivy.
Ingredience na recept na nádivku
- 7 rohlíků, nakrájených na kostičky
- 3/4 hrnku mléka
- 6 vajec, oddělené bílky od žloutků
- 2 hrnky uzeného masa, nakrájeného na kostičky
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 1/2 hrnku nasekaných mladých kopřiv
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 1 lžíce nasekané petrželové natě
- 1/2 lžičky pečicího prášku
- Sůl, pepř a muškátový oříšek dle chuti
Postup na recept na nádivku
- Nakrájené rohlíky zalijte mlékem, nechte nasáknout a opatrně vymačkejte.
- Přidejte prošlehané žloutky a nasekané uzené maso. Promíchejte.
- Přidejte rozpuštěné máslo, zelené bylinky, kopřivy a prášek do pečiva. Pečlivě promíchejte, osolte a okořeňte.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Vhodný pekáček vymažte máslem.
- Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně přimíchejte ke směsi. Nalijte do pekáčku, vložte do trouby a pečte dozlatova 20-30 minut.
Recept na velikonoční nádivku
Vyzkoušet můžete také tento skvělý recept na velikonoční nádivku. Velikonoční nádivku můžete servírovat se salátem, nakládanými okurkami, ale třeba také samotnou.
Ingredience na velikonoční nádivku
- 10 vajec
- 10 rohlíků, nakrájených na kostičky
- 500 g uzeného masa, nakrájeného
- 500 g uvařeného vepřového masa, nakrájeného
- Vývar
- Kopřivy
- Petrželka
- Pažitka
- Sůl, pepř a majoránka dle chuti
Recept na velikonoční nádivku – postup
- Oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh a vmíchejte špetku soli.
- Nakrájené rohlíky nechte nasáknout vývarem. Přimíchejte žloutky, koření, pažitku a bylinky. Promíchejte.
- Opatrně vmíchejte sníh.
- Pečte při 200 °C zhruba 20-30 minut, dokud povrch nádivky nebude krásně zlatavý.
Tradiční velikonoční nádivka – recept
Tradiční velikonoční nádivkou s uzeným masem a mladými zelenými kopřivami se jistě zavděčíte naprosto každému.
Ingredience na tradiční velikonoční nádivku
- 5 rohlíků, nakrájených na kostičky
- 200 g uzeného masa, nakrájeného na kousky
- 200 ml masového vývaru
- 4 vejce
- 80 g másla
- Mladé zelené kopřivy + další bylinky (medvědí česnek, špenát atd.)
- 1 hrst petrželové natě
- Sůl, pepř a muškátový oříšek dle chuti
Postup na tradiční velikonoční nádivku
- Předehřejte troubu na 150 °C.
- Vejce oddělte a z bílků se špetkou soli vyšlehejte sníh. Rohlíky nechte nasáknout vývarem. Žloutky vyšlehejte.
- Vhodný pekáč vymažte máslem.
- K pečivu přidejte uzené maso, bylinky, máslo, žloutky, sůl a koření.
- Přidávejte po troškách sníh a nakonec vzniklou směs nalijte do pekáčku.
- Pečte 30-35 minut dozlatova.