Mleté maso – masný polotovar s konzervanty a barvivy
Zajdete-li si do supermarketu koupit balené mleté maso, s největší pravděpodobností si domů odnesete masný polotovar. Na skutečné mleté maso v českých obchodech téměř nenarazíte. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 12 výrobků obsahujících mix hovězího a vepřového masa. Třetina dostala špatné známky v senzorickém hodnocení, ukázaly se i velké rozdíly v obsahu masa.
Mleté maso vyhláška definuje jako čerstvé maso, které je pouze mechanicky zpracováno a obsahuje maximálně jedno procento soli. „Takové jsme ovšem v chladicích boxech objevili jen jedno jediné. Pokud totiž výrobce do masa přidá soli více nebo další přísady, například rostlinnou bílkovinu, barviva, aromata a podobně, výrobek už se nesmí nazývat mletým masem, ale masným polotovarem nebo mělněným masem,“ vysvětluje Daniel Pavlis, vedoucí redakce časopisu dTest.
Některé výrobky s nejrůznějšími aditivy nešetří. Kromě antioxidantů, konzervantů a stabilizátorů byla ve složení třeba košenila, barvivo získávané z hmyzu červce nopálového. Náhražky v podobě sóji či drůbežího separátu se nenašly, do některých testovaných polotovarů však výrobci přidali vepřovou a hydrolyzovanou řepkovou bílkovinu.
Proč? Nabízí se dvě možná vysvětlení. „Přidaná bílkovina zkresluje laboratorní výpočty obsahu masa. Při případné kontrole se tak může zdát, že je ve výrobku více masa než ve skutečnosti. Navíc hydrolyzovaná bílkovina a také kvasnicový extrakt nebo výtažek z droždí představují způsob, jak dostat do jídla glutamát, aniž bychom to my spotřebitelé věděli.
Glutamát totiž z hydrolyzované bílkoviny vznikne až při tepelném zpracování výrobku,“ říká Daniel Pavlis. Soli kyseliny glutamové slouží ke zvýraznění chuti a citlivým lidem mohou způsobit zdravotní obtíže.
- Přidanou bílkovinu laboratoř objevila ve výrobcích, které byly zároveň nejhůře hodnoceny v senzorických zkouškách. Jedná se o Výrobek z mletého masa mix (Albert/ Výrobky mleté) a Mletý masný polotovar míchaný (Tesco/ Country menu).
Pokud jde o obsah masa, test odhalil mezi jednotlivými výrobky velké rozdíly. „Doporučujeme dobře číst etikety. Jen tak zjistíte, kolik platíte opravdu za maso a zda neutrácíte i za vodu a náhražky. Spočítáte-li, kolik by stál kilogram masa obsaženého v daném polotovaru, pak se nejlevnější výrobky rázem mohou stát nejdražšími,“ upozorňuje Daniel Pavlis.
Testované masné polotovary udávaly na obalech obsah masa od 53 do 98 procent, výsledky laboratorních měření se však někdy lišily. U výrobku Tesco Value Mletý masný polotovar míchaný laboratoř zjistila dokonce o čtvrtinu masa méně, než uváděl výrobce – místo 96 pouze 71,5 %.
V senzorické části testu nebyli hodnotitelé příliš spokojení s více než polovinou výrobků. Celá třetina nedostala nejhorší známku jen proto, že oficiální definice pro masný polotovar je tak obecná, že se pod ní schová téměř cokoli. dTest nechal ověřit i zdravotní nezávadnost všech výrobků. Laboratoř hledala například salmonelu, E. coli i bakterie rezistentní na antibiotika, žádné mikrobiologické nedostatky však neobjevila.
- Vítězem testu se stalo jediné skutečné mleté maso, tedy výrobek, který obsahoval jen maso, a to 50 % hovězího a 50 % vepřového, a sůl. Jde o Mleté maso Mix 100 % prodávané pod značkou Čerstvá porce v Lidlu.