Lívance americké, jogurtové i proteinové – rychlé recepty
Lívance jsou oblíbeným snídaňovým jídlem po celém světě stejně jako belgické vafle. Lívance mají mnoho podob, od nadýchaných lívanců z podmáslí, přes tvarohové lívance, nekynuté americké lívance, proteinové lívance, až po banánovo-oříškové lívance. Pokud jde o přípravu lívanců, ingredience jsou jednoduché a s největší pravděpodobností je již máte ve skříni.
Základními surovinami jsou mouka, prášek do pečiva, sůl, vejce, mléko a máslo. Můžete také přidat nebo ubrat jakékoli další ingredience, které máte rádi, aby byly lívance jedinečnější. Například veganské lívance. Patří sem například přidání borůvek, čokoládových lupínků nebo přidání jiného druhu mouky pro jedinečnou chuť.
Jaké jsou ty nejlepší lívance? Lívance můžete podávat s různými přílohami. Možnosti jsou neomezené, od čerstvého ovoce, přes skořicový cukr až po čistý javorový sirup. Můžete být také kreativní a přidat například ořechové máslo, šlehačku nebo čokoládové lupínky. Ze zbylých vajec lze připravit vejce benedikt, které se podává ke slané variantě lívanců.
Americké lívance určitě znáte z řady filmů a seriálů, které často budí dojem, že nedílnou součástí života v USA jsou velkolepé snídaně s džusem, ovocem, cereáliemi a lívanci, politými javorovým sirupem.
Lívance jsou klasickým snídaňovým jídlem, které by měl vyzkoušet každý. Ať už je připravujete ke snídani nebo jako svačinu, rychlé lívance vás určitě potěší. Vyzkoušejte některý z receptů v článku níže například rychlé lívance z jogurtu, kváskové lívance, lívance bez droždí, banánové lívance s vločkami nebo ricottové lívance bez mléka.
Briošky nebo vafle jsou rovněž výbornou volbou, jak začít svůj den!
Nejlepší kynuté lívance – recept na klasické lívance z droždí
Jedná se o druh kynutých lívanců, které se připravují z droždí, mouky, mléka a vajec. Droždí přispívá k tomu, že jsou lívance nadýchané a lehké, zatímco ostatní přísady jim dodávají chuť a strukturu.
Nejlepší kynuté lívance jsou skvělým způsobem, jak si vychutnat chutnou a lehkou snídani. Postup jejich přípravy je jednoduchý a výsledkem jsou nadýchané a vzdušné lívance.
Klasické lívance z droždí – ingredience
- 1 šálek univerzální mouky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička sušeného aktivního droždí
- 1 šálek teplého mléka
- 1 velké vejce
- 1/4 šálku rozpuštěného másla
- Olej na vymazání
Klasické lívance z droždí – postup
- Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl.
- Do teplého mléka přidejte sušené aktivní droždí a míchejte, dokud se nerozpustí.
- Přidejte mléčnou směs, vejce a rozpuštěné máslo k suchým přísadám a míchejte, dokud se nespojí.
- Mísu přikryjte vlhkou utěrkou a odložte na teplé místo na 1 hodinu.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev na střední teplotu a lehce ji vymažte olejem.
- Naberte naběračkou těsto na pánev a rovnoměrně ho rozetřete.
- Lívance 1-2 minuty z každé strany dozlatova.
- Podávejte horké s javorovým sirupem, medem nebo oblíbenou polevou. Dobrou chuť!
Recept na lívance z podmáslí
Lívance z podmáslí získávají svou charakteristickou chuť a strukturu díky podmáslí. Kyselost podmáslí reaguje s jedlou sodou v těstě a vytváří lehké a nadýchané lívance. Lívancům také dodává lehkou pikantnost, která je činí ještě chutnějšími.
Recept na lívance z podmáslí – ingredience
- 1 a ½ šálku hladké mouky
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 2 šálky podmáslí
- 2 velká vejce
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- rostlinný olej
Recept na lívance z podmáslí – postup
- Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- V samostatné míse vyšlehejte podmáslí, vejce a rozpuštěné máslo.
- Uprostřed suchých přísad udělejte důlek a přilijte do něj mokré přísady. Jemně promíchejte gumovou stěrkou, dokud se nespojí. Nepřemíchávejte.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev na středním ohni. Pánev lehce potřete rostlinným olejem.
- Pomocí odměrky nalijte těsto na horkou pánev. Vařte, dokud okraje lívanců nebudou vypadat suché a na povrchu se nebudou tvořit bubliny, přibližně 2 minuty. Lívance obraťte a vařte další 1-2 minuty.
- Podávejte horké s máslem a oblíbenou polevou.
Nadýchané lívance – recept na kynuté lívance od babičky
Vytvořte si ty nejlepší kváskové lívance s náplněmi podle vaší chuti. Osvědčený rodinný hrníčkový recept od babičky.
Kynuté lívance od babičky – ingredience
- 2 hrnky mléka
- 1 a ½ hrnku hladké mouky
- 1 vejce
- 1 lžíce droždí
- špetka soli
- 1 lžíce cukru krupice
- citronová kůra
Kynuté lívance od babičky – postup
- Droždí rozmíchejte se lžící cukru a troškou mouky do tekuté formy, přidejte část ohřátého mléka (asi 0,5 hrnku) a nechte kynout v teple. Mléko nesmí být moc studené, ale ani teplé, jinak kvásek nevykyne.
- Po vykynutí si v jiné míse umíchejte hladkou mouku, zbytek ohřátého mléka, mouku, špetku soli, vejce, nastrouhanou citronovou kůru a vykynutý kvásek.
- Poté těsto zakryjte a nechte opět asi půl hodiny kynout.
- Na olejem vymazaném lívanečníku pečte lívance dozlatova.
- Kynuté lívance od babičky podávejte podle chuti s různými náplněmi a ozdobené třeba šlehačkou nebo tvarohem.
TIP: Mezi další skvělé recepty z kuchyně od babičky patří babiččina maková bábovka.
Rychlé lívance z jogurtu – jogurtové lívance bez kynutí – recept
Připravte si nadýchané a rychlé lívance z jogurtu, které budete mít hotové opravdu za chvilku. Těsto nepotřebuje kynout a díky jogurtu jsou lívance velmi jemné. Skvěle se k nim hodí sezónní ovoce. Pokud je zrovna sezóna švestek, zakomponujte je do této snídaně a nebo si upečte výborný švestkový koláč.
Jogurtové lívance bez kynutí – ingredience
- 1 vejce
- 200 g hladké mouky
- 150 g bílého jogurtu
- 1 lžička sody nebo kypřícího prášku
- 2-3 lžíce krupicového cukru
- 150 ml mléka
- olej na smažení
- moučkový cukr na ozdobu
- maliny, borůvky (popř. jiné ovoce)
Jogurtové lívance bez kynutí – postup
- Smíchejte mouku se špetkou soli a sody. Přidejte cukr a dobře promíchejte.
- Přidejte směs jogurtu, mléka a vajec. Důkladně promíchejte těsto dohladka.
- Smažte na rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Skládejte hotové lívance na sebe a podávejte s moučkovým cukrem a ovocem dle chuti.
Americké lívance – nekynuté lívance bez droždí – recept
Všichni je znáte z amerických filmů a seriálů, kde si je obvykle lidé dávají s javorovým sirupem. Řeč je o amerických lívancích. Od našich kynutých lívanečků se liší nejen velikostí a servírováním, ale především tím, že nejsou kynuté.
Nekynuté lívance bez droždí – ingredience
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 3,5 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vejce
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 1 a 1/4 hrnku mléka
Nekynuté lívance bez droždí – postup
- Ze surovin umíchejte těsto na lívance a na rozehřátou pánvičku tvořte menší lívanečky, které osmažíte z obou stran. Hrníčkové lívance se dají smažit i na sucho bez oleje.
- Poté je podávejte s džemem, marmeládou, javorovým sirupem, šlehačkou, dle libosti, jak má každý rád.
Banánové lívance s vločkami – recept
Hledáte recept na zdravou a chutnou snídani? Nehledejte nic jiného než tyto banánové lívance z ovesných vloček. Tento snadný a výživný recept je skvělým startem do nového dne. Je plný chuti a kombinace banánů a ovesných vloček vás zasytí a dodá energii. Těsto si navíc můžete připravit dopředu a uchovat ho v chladničce, dokud ho nebudete chtít použít.
Banánové lívance s vločkami – ingredience
- 1 šálek ovesných vloček
- 1 zralý banán
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky soli
- 1 šálek mléka
- 2 velká vejce
- 2 lžíce másla (rozpuštěného)
- 2 lžíce javorového sirupu
Banánové lívance s vločkami – postup
- Ve středně velké míse rozmačkejte banán dohladka.
- Přidejte ovesné vločky, prášek do pečiva, skořici, sůl, mléko, vejce, rozpuštěné máslo a javorový sirup. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na středním ohni. Pánev vymažte trochou másla nebo sprejem na vaření.
- Jakmile je pánev rozpálená, pomocí odměrky naberte těsto na pánev. Smažte asi 2 minuty z každé strany nebo dozlatova.
- Banánové lívance s vločkami podávejte teplé.
TIP: Vyzkoušejte recept na banánové palačinky.
Ricottové lívance bez mléka – proteinové lívance – recept
Ricottové proteinové lívance jsou skvělým způsobem, jak obměnit svou snídaňovou rutinu. Jsou plné bílkovin, vápníku a dalších důležitých vitamínů a minerálů a jejich příprava je neuvěřitelně snadná. Ricottu můžete nahradit tvarohem a připravit si vláčné tvarohové lívance. Navíc jsou tyto hrníčkové lívance bez vajec.
Ricottové lívance bez mléka – ingredience
- 1 hrnek sýra ricotta
- 2 lžíce rostlinného mléka
- 2 lžíce mletého lněného semínka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1/4 hrnku mandlové mouky
- 1/4 hrnku proteinového prášku
Ricottové lívance bez mléka – postup
- Ve velké míse smíchejte sýr ricotta, rostlinné mléko, mleté lněné semínko, prášek do pečiva a skořici. Promíchejte.
- Přidejte javorový sirup, ovesné vločky, mandlovou mouku a proteinový prášek. Opět promíchejte, dokud se nespojí.
- Rozehřejte pánev na středně vysoké teplotě a nastříkejte ji nepřilnavým sprejem na vaření.
- Naberte 1/4 šálku směsi na pánev a rozetřete ji do kruhu.
- Vařte asi 2 minuty, nebo dokud okraje nezačnou zlátnout. Obraťte a 1-2 minuty smažte i z druhé strany.
- Proteinové lívance podávejte s oblíbenou polevou a pochutnejte si.
Těsto na lívance ze špaldové mouky – recept
Stačí pár změn a lívance nemusí být takový hřích. Klasickou mouku nahraďte špaldovou, a vaše tělo vám za takovou malou změnu poděkuje.
Těsto na lívance ze špaldové mouky – ingredience
- 150 g špaldové mouky
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci medu
Těsto na lívance ze špaldové mouky
- Do mísy nasypte mouku, přidejte vejce, mléko, sodu, rozpuštěné máslo a med.
- Vše dobře promíchejte a těsto nechte chvíli odstát.
- Poté postupujte jako při přípravě lívanců z klasické mouky.