Květákové nočky – recept
Jsou super příloha k dušenému masu k večeři, nebo i jen tak na chuť. Třeba s nějakým dipem k namáčení. Na noky existuje spousta receptů. Někde je mouka, někde strouhanka, někde již předem připravené směsi, někde mandle. Každý recept je jiný.
Suroviny
- menší květák
- 3 lžíce másla
- 60 g strouhaný sýr
- 3 bílky
- sůl, pepř (dle chuti i chilli, paprika, česnek)
Postup
Syrový květák se rozebere na menší růžičky, dá se do nádoby vhodné do mikrovlnky, přidá se máslo a dá na 5 minut do mikrovlnky. Květák by měl být poloměkký, ne rozvařený. Nechá se vychladnout.
Vystydnutý květák se rozmixuje v robotu, ale na kousky, ne, aby to byla úplná kaše. Přidá se strouhaný sýr, pepř a sůl, případně jiné koření dle chuti a ještě pár pulsy promixuje.
Z bílků se vyšlehá sníh a jemně zamíchá do květákového těsta. Nočky jsou jemné nadýchané, ale hůř se s nimi pracuje. Pokud je chce člověk sušší, a s méně prací, tak je dobré těsto trochu před vmícháním sněhu vymačkat.
Poté se nabírá lžící těsto, rukou trochu dotvarujte a skládají se nočky na vymaštěný plech. S měkčím těstem to jde hůř, ale jde to. Noky se vložte do předem vyhřáté trouby a pečou se 10 minut. Potom se přidá horko-vzduch a peče se ještě 5 minut. Čas je vhodné přizpůsobit velikosti nočků.
Je možné je potom ještě osmahnout na oleji, pro větší chuť a křupavost, ale není to vůbec nutné. Chutnají super a jako příloha místo knedlíků se budou určitě hodit. Z květáku lze připravit také skvělou květákovou polévku.