Kvašáky – recept
Je potřeba 1,5 kg velkých okurek, 2 vinné listy, 2 višňové listy, natě kopru + na 1 litr vody 40 g soli + 10 g cukru. Všechny okurky se pořádně propíchají vidličkou, místy i proříznu nožem. Na dno sklenice se dá kopr, 1 vinný list + 1 višňový list. Nandá se okurka, proloží se koprem a takhle se pokračuju až do konce. Nahoru se dá opět po jednom listu.
Mezitím si nechá člověk svařit vodu se solí a cukrem. Jakmile voda vychladne, zalijí se okurky tak, aby bylo vše pod vodou. Zakryje se to igelitem, který se propíchá a nechá se to kvasit na sluníčku aspoň 6 dní. Na sklenici i okurkách se vytvoří bílá plíseň. Potom se dají do ledničky, aby z nich nebyla úplná kaše. Podává se vychlazené. A jak udělat kvašenou zeleninu?