Kulajda – recept
Polévky jsou ideálním pokrmem zejména na podzim a v zimě. Jsou chutné, rychle hotové a zahřejí. A také jsou výbornou variantou zdravé a dietní večeře. Kulajda má být pravá ,,jihočeská“.
Receptů na tradiční kulajdu není nikdy dost. Jde o vynikající jídlo, které je vcelku jednoduché a rychlé na přípravu, přitom zasytí a leckdo si na něm pochutná.
Suroviny
- brambory
- houby
- kopr
- ocet
- vejce
- nové koření, kmín a bobkový list
- mouka
- smetana nebo mléko
Postup
Brambory si člověk nakrájí na malé kostky a zasype kmínem. Do vajíčka na čaj si dá bobkový list a nový koření. Připraví se houby, je možné mít sušený nebo zmražené. Je nutné je předem namočit. A nebo samozřejmě čerstvé.
Zalijí se vodou, ale jen tak, aby to bylo vše jen ponořený. Vody nesmí být zbytečně moc. Houby pustí krásnou barvu. Přidá se polovinu kopru a zahustí se moukou rozkvedlanou ve smetaně nebo mléku. Mezitím si člověk svaří ocet.
Aby se polévka nezdrcla, tak převařený ocet člověk smíchá s pár lžícemi polévky a potom teprve nalije do polévky. Přidá se zbytek kopru a povaří se 10 minut. Vytáhne se koření. Správně by mělo přijít ztracené vejce, ale někdo má rád vejce uvařený natvrdo a nakrájený na malý kousíčky.