Kombucha pro posílení imunity
V období chřipek, viróz a různých nachlazení není od věci zaměřit se na prostředky, které posilují imunitu člověka. Na trhu je dostupná celá řada jak chemických preparátů, tak i pilulek na přírodní bázi. Co třeba vyzkoušet takovou kombuchu?
Kombucha mile překvapí svými blahodárnými účinky.
Co je to kombucha
Kombucha je lidově řečeno čajová houba. Z biologického hlediska to však není zcela správné označení – je to symbióza rozmanitých kvasinek, řas a jiných mikroorganismů.
Kombucha je prastarým domácím léčivým prostředkem, který obsahuje cenné bioaktivní látky.
Proč kombuchu pít?
Kombucha má antibiotické, antitoxické, diuretické (při otocích) a imunostimulační účinky.
Odstraňuje jedy z organismu, povzbuzuje a harmonizuje látkovou výměnu (metabolismus), čímž přispívá k pročištění organismu.
Uvádí do rovnováhy kyseliny a zásady v organismu, regeneruje buněčné stěny, normalizuje pH krve, reguluje střevní flóru, reguluje trávení, potlačuje hnilobné bakterie ve střevech a podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí.
Jak kombucha „funguje“
Mezi jednotlivé komponenty kombuchy patří: kyselina glukoronová, kyselina mléčná a další kyseliny (octová, vinná, citronová aj.), enzymy, vitamíny, minerály, kvasinky, polysacharidy, kofein a alkohol. Ačkoli se to někomu může zdát divné, alkohol je v malých dávkách příznivý pro lidský organismus.
Příznivé účinky kombuchy
Odborná literatura (např. Anita Hessmann-Kosaris: Zázračná kombucha, 2002) uvádí celou škálu příznivých účinků na organismus.
Kombucha léčí či zmírňuje tyto nemoci:
- artritida
- aterioskleróza
- bolesti hlavy a údů
- cukrovka (působí jako profylaktikum)
- dna
- duševní poruchy
- furunkulóza
- hemoroidy (v kombinaci s čípky nebo mastičkou na hemoroidy)
- kloubový revmatismus
- kožní vyrážky a onemocnění (tehdy se doporučuje přikládat obklady z kombuchového nápoje)
- ledvinové kameny
- mandle (záněty – doporučuje se kloktat kombuchový nápoj)
- menstruační bolesti (upravuje i menstruační cyklus)
- nervozita
- nervové poruchy
- plísně
- podráždění žaludeční sliznice
- stres
- vápenatění cév, ledvin a mozkových kapilár
- skleróza multiplex
- trombóza
- únava
- úplavice
- vysoký krevní tlak
- zácpa
- záněty (vnitřní i vnější)
- zažívací potíže
- žaludeční potíže
- rakovina (jako prevence i léčba, obzvláště v raném stadiu)
Jsou doloženy i případy vyléčení již metastázujících nádorů, kombuchový nápoj totiž podněcuje produkci interferonu.
Co je potřeba
Nejprve je nutné sehnat si samotnou houbu – lze ji nalézt v obchodech se zdravou výživou, nebo se poptat u známých. Občas někdo houbu daruje či nabízí za poštovné přes internet.
Pak už je třeba jen velká skleněná lahev (zavařovačka apod.), dřevěná vařečka, plastové (umělohmotné sítko), kousek plátýnka a pevná gumička.
Jak si nápoj z kombuchy připravit
Kombucha – recept: Nejprve se uvaří čaj – na 1l vody 2 čajové lžičky sypaného černého čaje (dá se i kombinovat se zeleným čajem) a přidjí se 2-4 vrchovaté lžičky cukru. Promíchá se dřevěnou vařečkou a nechá se vychladnout.
Vychladlý čaj se nalije přes plastové sítko do lahve, ve které bude kombucha kvasit. Přidá se houba umytá ve vlažné vodě, a sklenice se uzavře kouskem plátýnka a zaváže gumičko. Zaváže se pevně, aby se ke kombuše nedostaly octomilky nebo malé mušky.
Na 8-10 dní se sklenice umístí na stinné teplé místo, které je pravidelně větráno a kde se nekouří a nevaří. Až získá nálev jantarovou barvu, je hotový.
Houba se z nálevu vyjme, opláchne pod vlažnou vodou, vloží na talířek a nápoj se promíchá a scedí přes plastové sítko do petlahví. Lahve je dobré uložit do lednice a před každým použitím s nimi mírně zatřepat. Sklenici z nálevu je třeba vymýt horkou vodou bez saponátu a postup s novým nálevem zopakovat.
Pokud se člověku nechce připravovat s domácí, na trhu je dnes velké množství již hotových. Mezi takové patří například MAGU Kombucha. Jaké má MAGU recenze?
Jak užívat kombuchu
Doporučované množství kombuchy
- cca 0,1 – 0,5 litru denně, při nemoci klidně 1 litr (omezujícím faktorem je hlavně odvodňování organismu)
- nejlépe ve 3 dávkách – ráno nalačno, v poledne po jídle, večer před spaním
- zpočátku méně, postupně zvyšovat
- podporuje vylučování (a tedy dehydruje), pít víc vody
- není vůbec nutné pít kombuchu samotnou, naopak je chutné ji přidávat do různých džusů, čajů nebo některých alkoholických nápojů
- občas udělat přestávku, aby si tělo nezvyklo (např. 1 týden za 1–3 měsíce nebo 1 měsíc za 6 měsíců)
Je třeba myslet na to, že kombucha není zázračný všelék, pomáhá tělu, aby si pomohlo samo. Má blahodárné účinky na náš organismus – reguluje látkovou výměnu a posiluje obranyschopnost imunitního systému.