Kombucha pro posílení imunity

V období chřipek, viróz a různých nachlazení není od věci zaměřit se na prostředky, které posilují imunitu člověka. Na trhu je dostupná celá řada jak chemických preparátů, tak i pilulek na přírodní bázi. Co třeba vyzkoušet takovou kombuchu?

Kombucha mile překvapí svými blahodárnými účinky.

Co je to kombucha

Kombucha je lidově řečeno čajová houba. Z biologického hlediska to však není zcela správné označení – je to symbióza rozmanitých kvasinek, řas a jiných mikroorganismů.

Kombucha je prastarým domácím léčivým prostředkem, který obsahuje cenné bioaktivní látky.

Proč kombuchu pít?

Kombucha má antibiotické, antitoxické, diuretické (při otocích) a imunostimulační účinky.

Odstraňuje jedy z organismu, povzbuzuje a harmonizuje látkovou výměnu (metabolismus), čímž přispívá k pročištění organismu.

Uvádí do rovnováhy kyseliny a zásady v organismu, regeneruje buněčné stěny, normalizuje pH krve, reguluje střevní flóru, reguluje trávení, potlačuje hnilobné bakterie ve střevech a podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí.

Jak kombucha „funguje“

Mezi jednotlivé komponenty kombuchy patří: kyselina glukoronová, kyselina mléčná a další kyseliny (octová, vinná, citronová aj.), enzymy, vitamíny, minerály, kvasinky, polysacharidy, kofein a alkohol. Ačkoli se to někomu může zdát divné, alkohol je v malých dávkách příznivý pro lidský organismus.

Příznivé účinky kombuchy

Odborná literatura (např. Anita Hessmann-Kosaris: Zázračná kombucha, 2002) uvádí celou škálu příznivých účinků na organismus.

Kombucha léčí či zmírňuje tyto nemoci:

  • artritida
  • aterioskleróza
  • bolesti hlavy a údů
  • cukrovka (působí jako profylaktikum)
  • dna
  • duševní poruchy
  • furunkulóza
  • hemoroidy (v kombinaci s čípky nebo mastičkou na hemoroidy)
  • kloubový revmatismus
  • kožní vyrážky a onemocnění (tehdy se doporučuje přikládat obklady z kombuchového nápoje)
  • ledvinové kameny
  • mandle (záněty – doporučuje se kloktat kombuchový nápoj)
  • menstruační bolesti (upravuje i menstruační cyklus)
  • nervozita
  • nervové poruchy
  • plísně
  • podráždění žaludeční sliznice
  • stres
  • vápenatění cév, ledvin a mozkových kapilár
  • skleróza multiplex
  • trombóza
  • únava
  • úplavice
  • vysoký krevní tlak
  • zácpa
  • záněty (vnitřní i vnější)
  • zažívací potíže
  • žaludeční potíže
  • rakovina (jako prevence i léčba, obzvláště v raném stadiu)

Jsou doloženy i případy vyléčení již metastázujících nádorů, kombuchový nápoj totiž podněcuje produkci interferonu.

Co je potřeba

Nejprve je nutné sehnat si samotnou houbu – lze ji nalézt v obchodech se zdravou výživou, nebo se poptat u známých. Občas někdo houbu daruje či nabízí za poštovné přes internet.

Pak už je třeba jen velká skleněná lahev (zavařovačka apod.), dřevěná vařečka, plastové (umělohmotné sítko), kousek plátýnka a pevná gumička.

Jak si nápoj z kombuchy připravit

Kombucha – recept: Nejprve se uvaří čaj – na 1l vody 2 čajové lžičky sypaného černého čaje (dá se i kombinovat se zeleným čajem) a přidjí se 2-4 vrchovaté lžičky cukru. Promíchá se dřevěnou vařečkou a nechá se vychladnout.

Vychladlý čaj se nalije přes plastové sítko do lahve, ve které bude kombucha kvasit. Přidá se houba umytá ve vlažné vodě, a sklenice se uzavře kouskem plátýnka a zaváže gumičko. Zaváže se pevně, aby se ke kombuše nedostaly octomilky nebo malé mušky.

Na 8-10 dní se sklenice umístí na stinné teplé místo, které je pravidelně větráno a kde se nekouří a nevaří. Až získá nálev jantarovou barvu, je hotový.

Houba se z nálevu vyjme, opláchne pod vlažnou vodou, vloží na talířek a nápoj se promíchá a scedí přes plastové sítko do petlahví. Lahve je dobré uložit do lednice a před každým použitím s nimi mírně zatřepat. Sklenici z nálevu je třeba vymýt horkou vodou bez saponátu a postup s novým nálevem zopakovat.

Pokud se člověku nechce připravovat s domácí, na trhu je dnes velké množství již hotových. Mezi takové patří například MAGU Kombucha. Jaké má MAGU recenze?

Jak užívat kombuchu

Doporučované množství kombuchy

  • cca 0,1 – 0,5 litru denně, při nemoci klidně 1 litr (omezujícím faktorem je hlavně odvodňování organismu)
  • nejlépe ve 3 dávkách – ráno nalačno, v poledne po jídle, večer před spaním
  • zpočátku méně, postupně zvyšovat
  • podporuje vylučování (a tedy dehydruje), pít víc vody
  • není vůbec nutné pít kombuchu samotnou, naopak je chutné ji přidávat do různých džusů, čajů nebo některých alkoholických nápojů
  • občas udělat přestávku, aby si tělo nezvyklo (např. 1 týden za 1–3 měsíce nebo 1 měsíc za 6 měsíců)

Je třeba myslet na to, že kombucha není zázračný všelék, pomáhá tělu, aby si pomohlo samo. Má blahodárné účinky na náš organismus – reguluje látkovou výměnu a posiluje obranyschopnost imunitního systému.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang