Kešu – přírodní antidepresivum – raw strava
Pouhé dvě hrsti kešu oříšků jsou ekvivalentem předepisované terapeutické dávky antidepresiv s názvem Prozac nebo Paxil. Uvnitř nás začíná v kešu obsažená esenciální aminokyselina L-tryptofan pracovat proti úzkosti a niacin mimo jiné navozuje klid nervovému systému zklidněním deprese.
Ovšem ještě důležitější je to, že tryptofan se v krevním oběhu mění na serotonin, který je přenašečem nervových vzruchů v mozku a pozitivně ovlivňuje naši náladu. Když je ho nedostatek, trpíme výkyvy nálad, depresemi, poruchami spánku, různými závislostmi a nepohodou nervů, podrážděností a bolestmi hlavy. Proč se tedy nevylaďovat díky dokonalé přírodě namísto agresivní chemie.
Čtěte článek: Másla ze semínek a ořechů
15 zdravotních benefitů kešu oříšků
Kešu ořechy jsou plodem ledvinovníku (mají tvar ledviny), který pochází z Jižní Ameriky. Obsahují zhruba 50 % tuků, 20 % bílkovin a asi 25 % cukrů. Na pulty krámů se dostanou již vyloupané ze skořápek a vzhledem k tomu, že každý jeden plod ledvinovníku poskytne jen jeden oříšek, je jejich cena v porovnání s ostatními ořechy znatelně vyšší. Nejvíce používané jsou v Indii, kam je přivezli v 16. století Portugalci.
Také ve vitariánské stravě se z nich dělá spousta skvělých omáček, dipů, náplní a mnoho dalšího ve sladkých i slaných variantách. Mnozí rawfoodisté si už svůj jídelníček bez kešu neumí ani představit. Jsou plné antioxidantů, vitamínů a minerálů, které jsou potřebné ke správnému fungování celého našeho těla.
- Prevence rakoviny
- Zdravé srdce
- Snižují vysoký krevní tlak
- Pomáhají vlasům
- Pomáhají udržovat zdravé kosti
- Pomáhají udržovat naši nervovou rovnováhu
- Předcházejí tvorbě žlučových kamenů
- Pomáhají snižovat naši hmotnost
- Obsahují anti – oxidanty
- Pomáhají trávení
- Bohaté na vitamíny
- Zdravé dásně a zuby
- Navozují příjemný spánek
- Chrání nás před volnými radikály
- Pomáhají předcházet Makulární degeneraci (ztrátě centrálního vidění u starších lidí)
Jezte jen kvalitní kešu ořechy
Pozitivních účinků bychom našli ještě celou dlouhou řadu, neboť kešu ořechy jsou darem a lékem přírody. Doporučuji je konzumovat v co nejčistší bio kvalitě, nepražené, nesolené, přírodní, předem na několik hodin namočené, aby se vyplavily škodlivé inhibitory klíčení. Je vhodné je střídat i s ostatními oříšky a semínky, aby se do těla dostávaly nejrůznější látky z nejrůznějších zdrojů a nestaly se pro nás alergenem.
TIP: Vyzkoušejte ořechovou bábovku (recept), mrkvovou bábovku s ořechy, raw tyčinky a nepečený cheesecake.