Kešu – přírodní antidepresivum – raw strava

Pouhé dvě hrsti kešu oříšků jsou ekvivalentem předepisované terapeutické dávky antidepresiv s názvem Prozac nebo Paxil. Uvnitř nás začíná v kešu obsažená esenciální aminokyselina L-tryptofan pracovat proti úzkosti a niacin mimo jiné navozuje klid nervovému systému zklidněním deprese.

Ovšem ještě důležitější je to, že tryptofan se v krevním oběhu mění na serotonin, který je přenašečem nervových vzruchů v mozku a pozitivně ovlivňuje naši náladu. Když je ho nedostatek, trpíme výkyvy nálad, depresemi, poruchami spánku, různými závislostmi a nepohodou nervů, podrážděností a bolestmi hlavy. Proč se tedy nevylaďovat díky dokonalé přírodě namísto agresivní chemie.

Čtěte článek: Másla ze semínek a ořechů

Pravidelná konzumace kešu oříšků může přispět ke snížení rizika srdečních onemocnění.

15 zdravotních benefitů kešu oříšků

Kešu ořechy jsou plodem ledvinovníku (mají tvar ledviny), který pochází z Jižní Ameriky. Obsahují zhruba 50 % tuků, 20 % bílkovin a asi 25 % cukrů. Na pulty krámů se dostanou již vyloupané ze skořápek a vzhledem k tomu, že každý jeden plod ledvinovníku poskytne jen jeden oříšek, je jejich cena v porovnání s ostatními ořechy znatelně vyšší. Nejvíce používané jsou v Indii, kam je přivezli v 16. století Portugalci.

Také ve vitariánské stravě se z nich dělá spousta skvělých omáček, dipů, náplní a mnoho dalšího ve sladkých i slaných variantách. Mnozí rawfoodisté si už svůj jídelníček bez kešu neumí ani představit. Jsou plné antioxidantů, vitamínů a minerálů, které jsou potřebné ke správnému fungování celého našeho těla.

  1. Prevence rakoviny
  2. Zdravé srdce
  3. Snižují vysoký krevní tlak
  4. Pomáhají vlasům
  5. Pomáhají udržovat zdravé kosti
  6. Pomáhají udržovat naši nervovou rovnováhu
  7. Předcházejí tvorbě žlučových kamenů
  8. Pomáhají snižovat naši hmotnost
  9. Obsahují anti – oxidanty
  10. Pomáhají trávení
  11. Bohaté na vitamíny
  12. Zdravé dásně a zuby
  13. Navozují příjemný spánek
  14. Chrání nás před volnými radikály
  15. Pomáhají předcházet Makulární degeneraci (ztrátě centrálního vidění u starších lidí)
Kešu oříšky jsou chutnou a zdravou svačinkou plnou důležitých vitaminů a minerálů.

Jezte jen kvalitní kešu ořechy

Pozitivních účinků bychom našli ještě celou dlouhou řadu, neboť kešu ořechy jsou darem a lékem přírody. Doporučuji je konzumovat v co nejčistší bio kvalitě, nepražené, nesolené, přírodní, předem na několik hodin namočené, aby se vyplavily škodlivé inhibitory klíčení. Je vhodné je střídat i s ostatními oříšky a semínky, aby se do těla dostávaly nejrůznější látky z nejrůznějších zdrojů a nestaly se pro nás alergenem.

TIP: Vyzkoušejte ořechovou bábovku (recept), mrkvovou bábovku s ořechy, raw tyčinky a nepečený cheesecake.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang