Josta je hitem léta: Recepty nejen na zavařování
Víte, co je josta? Možná jste už i vy někdy zahlédli na zahradě nebo v přírodě bohatý keř, obsypaný velkými bobulemi v modročerné barvě. Kdybyste tyto plody ochutnali, možná by vás překvapila jejich výrazná, sladkokyselá chuť. Zmíněné plody se nazývají josta, jsou doslova nabité prospěšným vitamínem C, a dají se zpracovat celou řadou zajímavých způsobů.
V tomto článku vám poradíme, co s jostou, jaké jsou nejlepší josta recepty, nebo třeba jak si připravit marmeládu z josty, šťávu z josty nebo sirup z josty.
Josta ovoce
Josta ovoce jsou fialové bobule rostoucí na keřích bez trnů s hluboce žilkovanými zelenými listy s vroubkovanými okraji a nepravidelnými laloky. V mládí jsou bobule světle zelené a připomínají malý angrešt. Visí pevně na stoncích ve skupinkách po třech až pěti.
V době zralosti se jejich barva prohlubuje a přechází ze zelené do červené, než se změní na leskle fialově černou, což značí, že jsou zralé. Každá bobule může mít až 10 milimetrů v průměru. Chuť bobulí je sladce pikantní a připomíná angrešt s lehkou příchutí černého rybízu a hroznů.
Jostaberries jsou bohaté na vitamin C a antioxidanty. Ve studiích bylo zjištěno, že výtažky a šťáva z josty mají protiplísňové účinky a také inhibiční účinky na některé bakterie, jako je E. coli.
Plody josty se mohou jíst čerstvé. Používají se také k výrobě džemů, marmelád a čatní. Najdeme je v dezertech, jako jsou koláče a drobenky, a mohou se zpracovávat na výrobu šťáv a ovocných vín.
Plody josty lze skladovat několik dní v chladničce. Po omytí a odstranění stopek je lze zmrazit. V mrazničce vydrží i několik měsíců.
Josta keř – původem z NDR
Josta je křížené ovoce, které není zase tak staré. Je mu třicet šest let – přesně před takovou dobou spatřily plody světlo světa dnes už bývalé Německé demokratické republice. Konkrétně jde o křížence černého rybízu a angreštu.
Z každého ovoce má josta něco – bobule se velikostí podobají angreštu a mají dole i podobnou šťopičku. Barva je černomodrá a ovoce má sladkokyselou, velmi příjemnou chuť. Pokud nemusíte rybíz, protože je na vás moc kyselý, je právě josta vítanou alternativou.
Josta keř vysazujte do úrodné, dobře propustné půdy a ponechte kolem ní prostor 2 m. Může trvat několik let, než se vytvoří dobrá úroda plodů, ale nakonec bude mít velkou úrodu.
Jakmile se rozhodnete jostu sklízet, jednou rukou zvedněte konec větve a druhou rukou utrhněte šňůru plodů. Jelikož se zdá, že plody nedozrávají najednou, může být v červenci a srpnu zapotřebí několik sběrů.
Josta recepty aneb co s jostou?
Josta najde v kuchyni mnoho užitku – stejně jako maliny nebo jahody ji můžete jen tak rozmačkat s cukrem a zalít kysanou smetanou. Nebo ovoce přidat na palačinky, do jogurtu, müslli či granoly. Připravit si můžete také marmeládu z josty, sirup z josty a spoustu dalších receptů.
Bublanina s jostou – recept
Bublanina je oblíbený letní dezert – už jste ji možná letos pekli s jahodami nebo malinami. Zkuste nyní jostu.
TIP: Pokud se vám kromě josty urodila i jablka, můžete vyzkoušet německý jablečný koláč.
Bublanina s jostou – ingredience
- 1 šálek cukru krystal
- 2 šálky polohrubé mouky
- 1 šálek mléka
- 2 vejce
- Prášek do pečiva
- 120 g másla
- 1 a 1/2 hrnku josty
Bublanina s jostou – postup
- Z mouky, cukru a másla připravte drobenku a jeden hrnek si schovejte stranou.
- Do směsi přidejte vejce, mléko a prášek do pečiva a připravte hladké těsto.
- Plech vymažte máslem, vlijte těsto a posypte jostou. Navrch přidejte drobenku.
- Pečte v předehřáté troubě při cca 180 °C.
Listový salát s jostou – recept
Jostu je možné kombinovat i se zeleninou! Jestliže chystáte rodinnou oslavu nebo grilování, překvapte své hosty netradičním salátem.
Listový salát s jostou – ingredience
- Mix listových salátů (ledový salát, mangold, rukola..)
- Hrst oříšků
- Hrnek josty
- Kuřecí nebo krůtí maso
- Pepř, sůl, olivový olej
- Ocet, cukr a voda na zálivku
Listový salát s jostou – postup
- Nejprve si drůbeží maso nakrájejte na nudličky, posolte, opepřete a orestujte na pánvi.
- Do mísy dejte mix listových salátů a zalijte sladkokyselou zálivkou z cukru a octa (cca 5 lžic cukru a lžíce octa, voda).
- Promíchejte, aby se zálivka dostala na každý list.
- Přidejte oříšky a jostu – znovu promíchejte. Navrch salátu přidejte grilované maso.
Marmeláda z josty – recept
Josta je výborným ovocem pro přípravu zavařeniny. Kombinovat ji můžete i s jiným ovocem. Marmeláda z josty je skvělá na chléb nebo na drobné čajové (např. linecké) pečivo.
TIP: Výborně chutná také marmeláda z rynglí.
Marmeláda z josty – ingredience
- 4 šálky spařené josty
- 2-4 šálky cukru
- 1/4 šálku limetkové šťávy
Marmeláda z josty – postup
- Jostu omyjte, zbavte stopek a ve velkém hrnci je povařte s 1/4 šálku limetkové šťávy.
- Jakmile začnou bobule pouštět šťávu, přidejte cukr a několik minut vařte, než ochutnáte, zda jsou sladké. V případě potřeby přidejte další cukr a pokračujte ve vaření, dokud džem na studeném talíři nebo lžíci nezrůžoví.
- Nalijte do čistých půllitrových sklenic a sterilizujte 10 minut ve vodní lázni.
- Sklenice vyjměte z vody pomocí zavařovacích kleští a nechte je přes noc vychladnout na ručníku nebo horké podložce.
Jostová zavařenina – džem z josty – recept
Připravte si doma lahodný džem ze směsi josty a rybízu, který vám připomene slunné a horké léto kdykoliv v průběhu roku.
Jostová zavařenina – ingredience
- 1 kg ovoce (josta a rybíz)
- 500 g cukru (použít můžete i třtinový – cukr přidávejte podle kyselosti ovoce a požadované chuti zavařeniny)
Jostová zavařenina – postup 1
- Ovoce odšťavněte v odšťavňovači (nemusíte tak zbavovat stopek).
- Šťávu vařte s cukrem, až bude houstnout, vyzkoušejte kápnutím na talířek, zda již tuhne.
- Zavařeninu nalijte do vymytých a čistých sklenic. Uzavřete, otočte dnem dolů a nechte vychladnout.
Jostový džem – postup 2 (bez odšťavňovače)
- Když nemáte odšťavňovač, ovoce zbavte stopek, lístků apod., vložte do hrnce a vařte s cukrem (samo pustí šťávu).
- Postup je poté stejný jako v předchozím případě.
Šťáva z josty – recept
Máte rádi sladké ovocné šťávy a sirupy? Vyzkoušejte vynikající šťávu z josty podle tohoto snadného receptu. Štávu z josty můžete pít ředěnou i neředěnou, nebo ji třeba přidávat pro dochucení do čaje.
Šťáva z josty – ingredience
- 1,5 kg josty
- 500 g cukru
- 2 citrony, nahrubo nakrájené
- 1 limetka, nahrubo nakrájená
- 2 kousky zázvoru velikosti palce, oloupané a rozdělené na dvě části
- 800 ml vody
Šťáva z josty – postup
- Vše kromě citrusových plodů vložte do woku nebo velkého hrnce a pomalu přiveďte k varu. Vařte 20 minut
- Přidejte citrusové plody a vařte dalších 20 minut. Odstavte z ohně a nechte pánev přikrytou přes noc.
- Druhý den přeceďte směs do velkého hrnce a dužinu ovoce v sítu rozmačkejte, abyste z ní získali co nejvíce šťávy. Dužinu z ovoce vyhoďte, pak šťávu přiveďte k varu a vařte, dokud se nezredukuje na třetinu.
- Mezitím sterilizujte tři šroubovací láhve na víno tak, že je vložíte do trouby o teplotě 160 °C a necháte je tam půl hodiny stát. Po vychladnutí do nich nalijte šťávu a uložte je do lednice; vydrží asi tři týdny.
Sirup z josty – recept
Vyzkoušet můžete také tento sirup z josty, obohacený o hrstku máty a sladká jablka. Uvidíte, že se u vás doma bude těšit velké oblibě. Čerstvý sirup z josty můžete podávat třeba při nejrůznějších oslavách a dalších podobných příležitostech.
Sirup z josty – ingredience
- 1 limetka
- 6 jablek
- 225 g josty
- Hrst máty
Sirup z josty – postup
- Oloupejte kůru z limetky a vymačkejte z ní šťávu.
- Jablka oloupejte, abyste získali méně pěnivou šťávu.
- Odšťavňovačem je protáhněte střídavě s hrstí jostaberries a snítkami máty. Promíchejte s limetkovou šťávou a při podávání dochuťte trochou limetkové kůry.
Marmeláda z josty za studena – recept
Chtěli byste si připravit marmeládu z josty, ale nechce se vám nebo nemůžete vařit? Vyzkoušejte snadnou marmeládu z josty za studena.
Marmeláda z josty za studena – ingredience
- 1 kg josty
- 1 kg moučkového cukru
- 1/4 šálku rumu
Marmeláda z josty za studena – postup
- Plody josty propláchněte a nechte okapat.
- Vložte do mixéru a chvilku opatrně mixujte, poté přisypejte šálek cukru.
- Mixujte pět minut, přidejte další šálek cukru. Opakujte, dokud cukr nedojde.
- Směs vyjměte z mixéru, přimíchejte rum, a poté plňte do čistých sklenic.
Při přípravě marmelády z josty za studena v mixéru bez vaření je nejdůležitější mít kvalitní plody josty a pečlivě je umýt. Poté plody spolu s cukrem dáme do mixéru a rozmixujeme do hladké konzistence. Hotovou marmeládu pak plníme do připravených skleniček a ihned uzavíráme. Je důležité mít na paměti, že marmeláda z josty za studena bez vaření má krátkou trvanlivost a je vhodné ji skladovat v chladu.