Food therapy – jídlo jako lék
Při stresu a podzimních splínech mají mnozí větší chuť na maso. Proč? Bílkoviny totiž pomáhají překonávat deprese. Jídlo může být lékem, když se správně používá. Jak na to? S čím vhodně zvolené potraviny pomůžou?
Léčba jídlem (food therapy) vychází z tradiční čínské medicíny a v současné době je podpořena řadou výzkumů. Například jedna ze studií Cancer Research UK ukázala, že vegetariánská strava je vhodnou dietou, která podporuje boj s rakovinou.
Zvýšení energie
Kdo se často cítí unavený, měl by zkusit změnit jídelníček. Častou chybou je, že lidé nesnídají a při obědě pak podlehnou lákavému nezdravému jídlu, jehož konzumace je uspí. Jinak řečeno, kdo si ráno dá místo zdravé snídaně jen kávu a k obědu si v restauraci poručí vepřovou s knedlíkem, může si být jistý, že tachometr jeho energie bude brzy ukazovat nulu.
Naučte se proto snídat. Začněte postupně třeba s cereáliemi s mlékem, oblíbeným jogurtem apod. Dopřejte si také ovoce. Oběd volte lehčí – těstoviny s masem a zeleninou, salát s kuřecím masem a rozpečené pečivo, rybu a brambory, nebo klidně i nějaké bezmasé jídlo. Ano, po takovém jídle budete mít za 3 hodiny opět hlad, ale tak je to správně, protože si dáte jablko, banán nebo kysanou smetanu s domácí zavařeninou (místo jogurtu s éčky).
Zlepšení nálady
Bílkoviny, které obsahují kvalitní aminokyseliny (zejména tryptofan), zlepšují podle vědeckých výzkumů náladu. Jsou proto doporučovány i při léčbě depresí. Vhodné jsou především mořské tučné ryby bohaté na Omega-3 nenasycené mastné kyseliny.
Důležité je zvýšit rovněž konzumaci ořechů – výzkumy totiž přišly na to, že lidé, kteří méně jedí ořechy, jsou více náchylní k depresím. Nezapomínejte ani na celozrnné výrobky, ovoce a zeleninu, které jsou bohaté na zinek a vitamín B.
Jídlo na krevní tlak
Jídlem je možné upravit také krevní tlak. Vysoký krevní tlak snížíte omezením příjmu soli. Kromě toho je vhodné jíst banány, špenát a obilniny, které obsahují magnézium a draslík, jež přispívají ke snížení krevního tlaku.
Úprava jídelníčku vedoucí k léčbě vysokého krevního tlaku nemusí být nijak náročná a složitá. Craig Williams, který se věnuje oboru food therapy v praxi uvádí příklad svého pacienta, kterému doporučil pravidelně pít sklenici džusu z granátového jablka, jíst kiwi, banán, jablko, kousek celeru a řepu. Tato dieta postupně přispěla ke snížení pacientova vysokého tlaku.
Jídlo na uklidnění žaludku
Existuje několik druhů potravin, které mohou pomoci zmírnit nepříjemné bolesti. Jedná se o jídla, která jsou lehká, šetrná k trávení a obsahují látky s protizánětlivými vlastnostmi. Například vařená rýže je snadno stravitelná a může poskytnout úlevu žaludku. Dušená zelenina, jako jsou mrkev, cuketa nebo dýně, je bohatá na vlákninu a může podpořit zdravé trávení. Ovesné vločky jsou dalším vhodným jídlem na uklidnění žaludku, protože obsahují rozpustnou vlákninu, která může pomoci regulovat trávicí proces.
Tučné jídlo na kocovinu
Aspoň jednou za čas hřešit – je to krásné a přirozené. Blíží se čas vánočních a novoročních večírku, kdy vypijeme možná více než jednu či dvě sklenky. Před popíjením se najezte tučného a smaženého jídla (samozřejmě s mírou), pomůže vám před kocovinou. Tato rada je všeobecně známá, ale neuškodí si ji připomenout.
Po bujarém večírku si nedávejte kávu, která z vašeho unaveného těla odvede vodu. Uvařte si místo toho bylinkový čaj a vymačkejte šťávu z ovoce. Doplňte tekutiny a připravte si nějaký lehčí pokrm – například zeleninový salát, česnekovou polévku nebo silný hovězí vývar.
Prevence a léčba rakoviny
Rakovina je nemocí, které se obává snad každý z nás. Jídlo bohaté na éčka, jako jsou nejrůznější pochutiny a polotovary její vznik mohou podporovat. Proto se jim zkuste vyhýbat. Jezte čerstvé a doma připravené jídlo. Při léčbě a prevenci rakoviny je doporučována konzumace rajčat, cibule, česneku, fazolí, brokolice, květáku, zelí, listové zeleniny, bobulí a celozrnných výrobků.