Jak upéct vepřovou panenku, aby se rozplývala na jazyku?
Pečení je oblíbeným a vhodným způsobem přípravy vepřové panenky. Jak na něj a jakých chyb se vyvarovat, aby maso zůstalo krásně šťavnaté a bylo akorát tak propečené? Co dalšího je dobré o vepřové panence vědět a s čím ji podávat?
Upéct vepřovou panenku není těžké, je však dobré znát určité postupy, aby zůstala pěkně šťavnatá. Je to podobné jako při přípravě vepřové pečeně, jež se stejně jako panenka řadí k libovým druhům masa, u kterých hrozí vysušení. Aby byla vepřová pečeně šťavnatá, polévá se většinou při pečení tukem, popřípadě se peče s tukovou vrstvou, s níž se v řeznictví běžně prodává.
Přes veškerá opatření obecně platí, že připravit šťavnatou vepřovou pečeni je celkem oříšek. Na pečení se navíc pečeně navzdory svému názvu příliš nehodí, mnohem lepší je použít právě vepřovou panenku.
Pečení vepřové panenky může být v podstatě úplně bezpracné. Stačí ji totiž například jen potřít olejem, osolit, dát do trouby a dále se o ni nestarat. Zároveň je možné si s ní o něco více pohrát a připravit si například slavnostní vepřovou panenku se smetanovo-sýrovou omáčkou a švestkami nebo vepřovou panenku plněnou špenátem, sušenými rajčaty a parmazánem.
Vepřová panenka v pomalém hrnci
Vepřovou panenku a maso obecně lze připravit jak v troubě, na pánvi či na grilu, tak v pomalém hrnci. Ten je jedním z hitů posledních let, a to především proto, že v něm lze pokrmy připravovat zcela bez námahy. Stačí do hrnce vložit naráz všechny suroviny, nastavit požadovaný čas a poté přijít k hotovému.
Příprava vepřové panenky v pomalém hrnci zabere jen 5 minut času. Maso se s dalšími ingrediencemi (např. kořením, hořčicí, BBQ omáčkou apod.) jednoduše vloží dovnitř a pak už je jen a pouze na tomto kuchyňském pomocníkovi, aby si s ním poradil.
Je doporučováno maso péct při nízké teplotě cca 4 hodiny, nebo při vysoké teplotě cca 2 hodiny. Teploměr by po zapíchnutí do masa měl ukazovat kolem 65 °C. Hotové maso je dobré nechat před krájením 10 minut odpočívat a poté ho servírovat přelité předem připravenou omáčkou.
V čem spočívá tajemství té nejlepší vepřové panenky?
Upéct vepřovou panenku není nic složitého. V podstatě jde jen o to, aby po upečení nebyla vysušená a tvrdá, nýbrž šťavnatá a křehká.
Ideální je vzít si k ruce teploměr na maso, díky němuž lze přesně zjistit vnitřní teplotu panenky. Jakmile naměří 65 °C, je načase vyndat maso z trouby a nechat ho zhruba 10 minut přikryté odpočinout. Teploměr se vždy zapichuje do nejtlustší části masa (tzn. obvykle do jeho středu).
Základem je tedy maso upéct tak akorát. Pak už ani tak nezáleží na tom, zda půjde o vepřovou panenku se smetanovo-sýrovou omáčkou a švestkami, nebo třeba panenku pouze osolenou a potřenou trochou oleje. Jakmile je maso připravené tak, jak má být, bude výsledek jednoduše vynikající.
Tipy pro pečení vepřové panenky:
- panenka by měla uvnitř zůstat trochu růžová, jinak hrozí, že bude suchá a tuhá
- k podávání je vhodné připravit omáčku/sos, protože se při pečení nevytvoří téměř žádná šťáva
- křupavosti na povrchu a šťavnatosti uvnitř lze dosáhnou tak, že se panenka nejdřív zprudka opeče na pánvi a až poté se vloží do trouby
- panenku je nutné péct v pořádně rozpálené troubě (200 až 220 °C), jinak opět hrozí její vysušení
- blány a vše ostatní, co má bílou barvu a nachází se to na povrchu panenky, je před pečením třeba odstranit
- maso je před pečením možné marinovat, potřít česnekem či oblíbenou omáčkou, okořenit nebo plnit, vynikající však bude i jen osolené a zlehka potřené olejem
- menší panenku (do 500 g) obecně stačí péct 30 minut, nicméně nejjistější je použít teploměr na maso (jakmile ukáže 65 °C, je čas panenku vyndat)
- pro maximální šťavnatost lze panenku během pečení polívat a podlívat, není to však nezbytně nutné
- před krájením a následným servírováním je vhodné nechat maso cca 10 minut odpočinout
Vepřová panenka patří mezi poměrně drahé kusy masa, proto se vyplatí výše zmíněné dodržet a připravit si tak skutečně jedinečný chuťový zážitek.
S čím vepřovou panenku podávat?
Vepřová panenka je vynikající sama o sobě a není proto od věci nachystat například pouze jednoduchý čerstvý salát nebo pečenou zeleninu. Má-li být pokrm vydatnější, lze panenku podávat samozřejmě také s brambory připravenými na různé způsoby.
Tipy na přílohy k vepřové panence:
- pečené brambory
- gratinované brambory
- bramborová kaše
- pečená zelenina (lilek, cuketa, papriky, česnek, kořenová zelenina, kapustičky, květák)
- salát z čerstvé zeleniny
- restované žampiony
Výhodou je, že v podstatě veškerou zeleninu včetně brambor lze péct na 200 až 220 °C, stejně jako vepřovou panenku. Vše je tedy možné jednoduše připravit v jednom pekáčku. Je však třeba mít na paměti, že některé druhy zeleniny potřebují odlišnou dobu pečení než maso, a tak se do trouby musí vložit dříve, popřípadě později.