Jak udělat pizzu?
Máte chuť na pizzu a chcete si ji udělat doma, avšak neznáte recept na těsto? Zde je návod.
Ingredience
- 300-400 g hladké mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- polovina čajové lžičky soli
- polovina čajové lžičky cukru
- vlažná voda
- 30 gramů čerstvého droždí nebo 7 gramů sušeného (z droždí lze mimo jiné připravit chutná drožďová pomazánka)
Suroviny stačí na přípravu těsta na dvě pizzy.
Postup
Vezmeme si velkou misku ve které smícháme mouku, sůl, cukr a droždí. Dále přidáme připravený olivový olej a vodu. Nepřidáváme zbytečně velké množství. Potom těsto mísíme rukama 10 minut a zformujeme ho do tvaru bochníku.
Pak ho zakryjeme utěrkou a necháme ho kynout asi 2 hodiny v pokoji, ve kterém není průvan. Pak by mělo získat dvojnásobný objem.
Po nakynutí těsta ho ještě promísíme rukama, pokud je lepkavé, přidáme trochu mouky. Rukama od mouky těsto vyválíme a protáhneme na tloušťku 0,5 – 0,75 cm. Dbáme na to, aby bylo těsto elastické.
Potom polovinu těsta na desce vytahujeme od středu ke krajům a otáčíme, aby vzniklo to, co si přejeme. To je kruh. Těsto už máme a je třeba přidat suroviny podle chuti. Například rajčatový nebo olivovočesnekový základ. A co nahoru? Podle vlastní chuti například šunku, salám, kukuřici, olivy nebo artyčoky. Na povrchu nesmí chybět sýry. Na variantě Pizza z vesnice se skvěle vyjímá domácí slanina a vejce.
Namístě je zmínit, že pizza lze udělat i jako jednohubka, a to jako pizza šneci!
Pečeme při teplotě 200 stupňů Celsia. Povrch by měl být zapečený a těsto křupavé a zlatavé.