Fit rychlé recepty – od grilované ryby po zeleninovou polévku

Pokud si chce někdo udržet fit postavu, ale zároveň netrávit hodiny v kuchyni, bude rozhodně vyhledávat rychlé fit recepty, které jsou hotové do 30 minut. Možností je přitom několik, od grilované ryby plné omega-3 mastných kyselin až po lehkou zeleninovou polévku plnou živin. Jaké suroviny jsou na fit recepty potřeba?

Fit rychlé recepty jsou skvělým způsobem, jak si udržet zdravý jídelníček i v hektickém tempu moderního života. Jaké jsou tipy na rychlá fit jídla od grilované ryby plné omega-3 mastných kyselin po výživnou zeleninovou polévku plnou vitamínů a minerálů?

Fit pikantní čína z kuřecího masa

Kořeněná, pikantní a rychlá – to je kombinace, která se může stát skvělou volbou pro večeři či oběd. Jak připravit fit pikantní čínu z kuřecího masa?

Suroviny:

  • 500 g kuřecího masa (prsa nebo stehna)
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje (olivového nebo slunečnicového)
  • 1 lžička mletého česneku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička koření čína
  • 1 lžička chilli (dle chuti)
  • 3 lžíce sójového másla
  • 3 lžíce medu
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • rýže

Postup:

Kuřecí maso se nakrájí na menší kousky a očistí. V hrnci se připraví rýže podle návodu na obalu. Většinou trvá cca 20 minut, takže je možné ji připravit zároveň s masem.

Papriky a mrkev se nakrájí na menší kousky, cibule na půlměsíčky. V pánvi se rozpálí olej a na něm se osmahne nakrájené kuřecí maso dozlatova.

Přidá se nakrájená cibule, paprika a mrkev a za stálého míchání se vše smaží asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne. Do směsi se poté přidá mletý česnek, zázvor, koření čína a chilli podle chuti. Pro intenzivnější chuť se může také přidat další koření.

Sójové máslo a med se smíchá ve sklenici a vlije se do pánve s masem a zeleninou. Přilije se kuřecí vývar a nechá se vařit asi 10 minut.

V menším hrníčku se smíchá kukuřičný škrob se studenou vodou a směs se přilije do pánve s masem. Vaří se ještě asi 2 minuty, dokud omáčka nezačne houstnout. Mezitím, co omáčka houstne, může se naservírovat rýže

Hotová pikantní čína se podává na rýži a může se ozdobit nasekanou petrželkou či arašídy.

Díky použití sójového másla a medu je jídlo navíc i lehce sladké a má pohodlnou konzistenci. Může se podávat samostatně nebo jako příloha k rýži či těstovinám.

Přidání dalších druhů paprik či odlehčení receptu pomocí přídavku cukety jsou jen některé z možností, jak tento recept upravit podle svého gusta.

Grilované rybí filé

Rybí filé je skvělá volba pro večeři, protože je nenáročné na přípravu, zdravé a lehké. Grilované rybí filé je navíc výtečné pro letní období.

Suroviny:

  • 4 kousky rybího filé (např. treska, losos, pstruh)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička sojové omáčky
  • sůl a pepř podle chuti
  • hliníková fólie

Postup:

Nejprve se připraví marináda. V misce se smíchá olivový olej, česnek, citronová šťáva, med a sojová omáčka. Vše se osolí se a opepří podle chuti.

Rybí filé se opláchne pod tekoucí vodou a osuší. Poté se vloží do misky s marinádou a nechá ležet alespoň 10 minut. Gril se rozpálí na střední plamen, může se použít také grilovací podložka.

Každý kousek rybího filé se zabalí do hliníkové fólie a peče se na grilu asi 10 minut. Pak se otevře fólie a peče se ještě asi 5 minut, dokud ryba nebude krásně zlatá a propečená.

Rybí filé se podává s čerstvými bylinkami a citronem. Může se doplnit například grilovanou zeleninou nebo šťouchanými bramborami.

Jako alternativa grilu může posloužit obyčejná pánev. Stačí ji rozehřát na střední teplotu a opéct rybu z každé strany asi 3-4 minuty, dokud nebude propečená. Grilované rybí filé je perfektní volbou pro všechny, kteří dbají na zdravou stravu a zároveň nemají moc času na přípravu jídla.

Skvělou lehkou přílohou může být zdravý čočkový salát.

Fit kapustová polévka od babičky

Fit kapustová polévka od babičky do 30 minut je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí zdravě jíst a zároveň ušetřit čas. Tato polévka je plná vlákniny, antioxidantů a vitamínů, které jsou důležité pro správné fungování těla.

Suroviny:

  • 1 velká hlava bílé kapusty
  • 3 mrkve
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 plechovka cizrny
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce octa
  • 1 bujónová kostka
  • sůl
  • pepř
  • bylinky dle chuti (např. rozmarýn, tymián)

Postup:

Nejprve se očistí a nakrájí kapusta, mrkev, cibule a česnek na menší kousky. V hrnci se rozehřeje olivový olej a přidá se nakrájená cibule a česnek. Vše se smaží asi 5 minut, dokud není cibule sklovitě žlutá.

Poté se přidá nakrájená kapusta a mrkev a smaží se spolu s cibulí a česnekem dalších 5 minut. Následně se přidá cizrna, rajčatový protlak, ocet a bujónová kostka. Dobře se vše promíchá a vaří se asi 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Sůl, pepř a bylinky se přidají dle chuti a vaří se dalších 5 minut.

Hotová polévka se nechá vychladnout a poté se může podávat s chlebem nebo jako samostatné jídlo. Tento recept je navíc možné upravit podle svých chutí a přidat do polévky další zeleninu, jako jsou například brambory nebo papriky.

Fit kapustová polévka od babičky je nejen zdravá a výživná, ale také velmi cenově dostupná. Kapusta a mrkev jsou běžně dostupné a levné suroviny, které jsou plné důležitých živin pro organismus. Navíc tato polévka je skvělou volbou pro vegetariány, jelikož neobsahuje žádné maso.

Dalším benefitem této polévky je, že se dá jednoduše připravit i větší dávka a může se uložit do lednice. Zdravý a chutný oběd nebo večeře tak může být připravená na několik dní dopředu. Stačí jen ohřát a může se vychutnat lahodná polévka.

Levandulová limonáda

Levandulová limonáda je skvělý osvěžující nápoj, který se hodí ke každému fit jídlu. Jak si takovou domácí levandulovou limonádu připravit?

Suroviny:

  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek čerstvé šťávy z citrónu
  • 2 lžičky sušené levandule
  • perlivá voda
  • kousky citronu a čerstvé levandule na ozdobu
  • led

Postup:

Nejdříve se připraví sirup. V hrnci se smíchá cukr s vodou a přivede se k varu. Poté se přidá sušená levandule a nechá se vše vařit dalších 5 minut.

Sirup se odebere z ohně a nechá vychladnout. Poté se vše scedí, aby se odstranily zbytky sušených květů levandule. Poté se smíchá citronová šťáva s již vychlazeným sirupem a vloží se na chvíli do ledničky, dokud není směs zcela studená.

Do sklenice s ledem se přidají 2-3 lžíce připraveného sirupu a zalijí se perlivou vodou. Limonáda se ozdobí kousky citronu a čerstvou levandulí. Můžete využít i čerstvá levandule, stačí ji nakrájet na menší kousky a přidat do sirupu.

Pro více sladkou limonádu je možné přidat více cukru do sirupu, naopak pro větší osvěžení je možné do limonády přidat několik kostek ledu.

Levandulovou limonádu je možné také ochutit bílým nebo zeleným čajem, který přidá limonádě další vrstva chuti. Místo cukru pak lze použít sladidlo a připravit si tak nízkokalorickou verzi levandulové limonády.

Tento jednoduchý a osvěžující recept na levandulovou limonádu je ideálním nápadem pro letní večery strávené s rodinou a přáteli.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang