Existuje jeden trojpoměr živin pro každého? Jaké faktory jej ovlivňují? – FITNESS, FOOD, MIND, HEALTH
O bazálním metabolismu jsme si v jednom z minulých článků už pověděli a dnes na něj navážeme v podobném duchu.
Už víme, že bychom neměli jít pod hodnoty bazálního metabolismu, ale co dále?
Složení stravy
Dalším důležitým vodítkem je složení stravy, tedy poměr sacharidů, bílkovin a tuků. Jedna věc je vědět svůj příjem a druhá zajistit tělu živiny, které potřebuje.
Jaký je „ten váš“ poměr? Když si na internetu zadáte „jaký je správný poměr makroživin“, najdete desítky článků a vzorečků pro jeho výpočet.
Chceme znát přesnou odpověď a nejlépe okamžitě zapadnout do některé škatulky, která nám přesně řekne to, co máme dělat. Ono to ale není, v tolika informacích, tak jednoznačné.
Obecný vzorec
Nicméně abychom se měli čeho chytnout, pár takových obecných doporučení bylo vydáno a můžete je slýchat i na výživových kurzech. Určitě všichni znáte tento – 20 % bílkovin, 50 % sacharidů, 30 % tuků.
V praxi se tímto vzorcem neřídím a hned vám povím proč. Rok co rok jdou informace o výživě stále kupředu a dnes už víme, že aplikace stejného vzorce na všechny lidi bez rozdílu nefunguje. U každého z nás se bude procento zastoupených živin lišit.
Individuální měřítko
Každému z nás byl dán do vínku určitý somatotyp, metabolismus, každý žijeme nějakým životním stylem a máme různou práci. Někdo z nás cvičí aktivně a někdo občas.
Pak tady jsou geneticky dané faktory, které hrají také důležitou roli nejen při určování té správné stravy pro nás. Díky nim také můžeme odhalit, na jaký pohyb je naše tělo stavěné, co se týká fyzické výdrže, zvládání stresu, náchylnost na nemoci, reakce na různé podněty nebo chování.
Věděli jste, že ne každý z nás je stavěný na to snášet velkou fyzickou zátěž? Někteří z nás jsou citlivější jedinci, kteří nesnáší dobře stres a fyzická zátěž v tomto případě může působit jako přilití oleje do ohně. Volit by raději měli uklidňující cvičení jako je jóga, relax, procházky.
Vlivem životního stylu, kterým jsme žili a žijeme, jsme tělo navykli na určitý režim, a v mnoha případech jsme se oddálili od našeho přirozena.
Nic není ale nevratné, když začnete věnovat pozornost tomu, co vám dělá dobře a co ne. Postupně zase obnovíte / uzdravíte vnitřní prostředí a budete se cítit skvěle.
Ale abych se zase trochu vrátila k makroživinám. Ti, kdo se cvičení věnují pracovně či reprezentativně, musí zajistit palivo pro tréninky, regeneraci a progres.
To znamená, že složení stravy věnují více pozornosti. Všeobecně sportovci a aktivní cvičenci potřebují větší zastoupení sacharidů, hlavně tedy těch komplexních.
Opět množství ale závisí na výše zmíněných aspektech a také na množství tělesného tuku a citlivosti na sacharidy.
Jak zjistit ten váš poměr?
Zkoušet, co na vás platí – dříve jsem touto metodou také prošla, ale s odstupem času ji nevidím jako zrovna ideální.
Za tu dobu, co zkoušíte, můžete svému tělu napáchat víc škody než užitku. Způsobit si onemocnění, přibírat, hubnout, přibírat, vypěstovat si negativní vztah k jídlu či spadnout do některé z poruchy příjmu potravy.
Nechat si poradit – pokud narazíte na někoho, komu opravdu záleží na tom, aby vás nasměroval na správnou cestu, máte napůl vyhráno.
Ta druhá polovina je už na vás. Zjistěte si, jaké zkušenosti má daný člověk za sebou a čemu věnuje při sestavování jídelníčku pozornost. Důležitá je i zpětná vazba, protože se klient stále posunuje dále a je třeba se tomu přizpůsobit.