Dietní bramborový salát
Připravit dietní bramborový salát není nic složitého a ve výsledku člověk vlastně vůbec nepozná, že jsou tradiční suroviny nahrazeny zdravějšími. Při výrobě zdravého bramborového salátu sestačí řídit následujícími tipy.
Důležité je obrat brambory a přidat zeleninu (mrkev, kyselou okurku, sterilovaný hrášek, nasekanou cibulku), možností je i bramborový salát z fazolemi. V některých rodinách se do tradičního receptu na bramborový salát dává měkký salám (např. gothaj). Ten v dietní verzi bramborového salátu samozřejmě nemá co dělat.
Do odlehčeného bramborového salátu rozhodně nepatří majonéza! Nahradit se dá kvalitním bílým jogurtem s trochou olivového oleje, hořčice a citronové šťávy. Do salátu se hodí i oblíbené bylinky.
Recept na lehký bramborový salát
Suroviny:
- 500 g brambor
- menší sklenička sterilovaného hrášku
- sterilované okurky
- 2 až 3 uvařené mrkve
- nasekaná česká cibulka (stačí jedna větší)
- 2 natvrdo uvařená vajíčka
- 2 – 3 lžíce plnotučné hořčice
- trocha olivového oleje
- 400 g bílého jogurtu
- citron
- sůl, pepř, popř. čerstvé bylinky
Postup:
Vařené brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout, oloupejte a přes mačkací kolečko je nakrájejte na kostky. Přidejte na kostičky nakrájená vajíčka, mrkev, okurky, hrášek, cibuli a vše promíchejte. Připravte si zálivku: smíchejte bílý jogurt se 2 lžícemi hořčice, 2 lžícemi citronové šťávy a kapkou oleje. Salát dochuťte solí, pepřem a bylinkami.