Cuketová polévka – zdravý a rychlý recept

Polévka z cukety je prostě delikatesa. Jestli jste ji zatím nevařili, tak to napravte. Do půl hodiny máte hotovo. Když k tomu zakousnete kváskový chleba nebo zeleninový koláč, pochutnáte si na zdravém obědě.
Cukety jsou dar léta. Rostou samy bez velké péče. Stačí je píchnout třeba společně s dýněmi na kompost a nechat je, aby si žily svým životem. Jen je zaléváme. Zbytek práce odvede zem, slunce a možná i špetka lásky.
Uvařit se z nich dá cokoliv. Cuketový nákyp na plech. Cuketové placky jsou lepší než bramboráky. Na grilu se připečou, ale sluší jim to.
Recept na cuketovou polévku
Ingredience:
- 1 středně velká cuketa
- 0,5 červené cibule
- 2 větší brambory
- 2 stroužky česneku (nemusí být)
- 2 menší mrkve
- 2 menší petržele
- 1 snítko tymiánu
- trochu kadeřavé petržele
- sůl, pepř barevný a pepř bílý
- olej a máslo
Postup:
Na pánvi rozehřejte olej a máslo. Přidejte nasekanou cibulku, oškrábanou a na kolečka nakrájenou mrkev a petržel. Orestujte. Klidně trochu přismahněte. Přidejte na kostky nakrájenou cuketu a brambory, zalijte vodou a přiveďte k varu.
Přidejte prolisovaný česnek (můžete vynechat). Přihoďte bylinky, sůl, pepř a ještě trochu povařte. Až bude cuketa a všechna zelenina měkká, rozmixujte. Nádherná hustá polévka vás překvapí svou báječnou chutí. S česnekem má větší říz.