Čím nahradit vejce při vaření?

Pro ty, kteří vejce nekonzumují kvůli dietním omezením, alergiím nebo etickým důvodům, však může být nalezení vhodné náhrady obtížným úkolem. Naštěstí existuje spousta snadných a chutných alternativ vajec, které lze při vaření použít.

Vejce jsou v kuchyni již po staletí základem, a to z dobrého důvodu. Nejenže mají všestrannou chuť a strukturu, ale nabízejí také spoustu výživových hodnot, takže jsou významnou součástí mnoha kuchyní.

Důležitost vajec při vaření

Vejce jsou především zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, které obsahují všech devět esenciálních aminokyselin, jež naše tělo potřebuje k růstu a obnově. Díky tomu jsou skvělou volbou jak pro vegetariány, tak pro nevegetariány. Jedno velké vejce obsahuje přibližně 6 gramů bílkovin, což z něj činí sytý a uspokojivý doplněk každého jídla.

Kromě bílkovin jsou vejce také bohatým zdrojem základních vitaminů a minerálních látek. Obsahují vitamin A, který je důležitý pro zdraví očí, a vitamin D, který pomáhá vstřebávat vápník a je nezbytný pro udržení silných kostí. Vejce obsahují také vitaminy skupiny B, jako je kyselina listová a B12, které hrají klíčovou roli při tvorbě energie a růstu buněk.

Kromě toho, že jsou vejce výživná, jsou také neuvěřitelně všestranná při vaření. Lze je připravovat různými způsoby i je použít při pečení. Existují však pokrmy, které přidání vajec nevyžadují a přesto si zachovají skvělou chuť.

Tofu dokáže nahradit vejce při přípravě majonézy.

Čím nahradit vejce při vaření

Navzdory názvu mohou být bezvaječná jídla stejně chutná a sytá jako jejich vaječné protějšky. Ať už jste vegani, vegetariáni, nebo jen hledáte změnu ve svém jídelníčku, můžete si vybrat z široké nabídky bezvaječných pokrmů. Zde jsou tipy, jak nahradit vejce při vaření.

Aquafaba pro pusinky, makronky a marshmallow

Aquafaba je tekutina, která vzniká při vaření nebo konzervování cizrny. Tato viskózní tekutina se chová podobně jako vaječné bílky a při šlehání vytváří pěnovou a stabilní strukturu, která je ideální pro výrobu pusinek, makronek a marshmallow. Použijte 3 polévkové lžíce aquafaby, abyste v receptu nahradili jedno vejce.

Jablečné pyré pro pečení

Pro ty, kteří mají chuť na sladké, jsou jablečné pyré nebo rozmačkané banány vynikající náhradou vajec v pečivu. Nejenže dodají pokrmu vlhkost, ale také přirozenou sladkost. Na každé vejce uvedené v receptu použijte ¼ šálku jablečného pyré nebo rozmačkaných banánů.

Chia nebo lněná semínka jako pojivo

Chia a lněná semínka mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin a jako pojivo skvěle nahrazují vejce. Jednoduše smíchejte 1 polévkovou lžíci mletých chia nebo lněných semínek se 3 polévkovými lžícemi vody a nechte 10-15 minut odstát, dokud se nevytvoří konzistence podobná gelu. Tuto směs lze použít místo jednoho vejce v receptech, jako jsou hamburgery, sekaná a zeleninové placičky.

Sycená voda pro lehké a nadýchané palačinky

Pokud máte chuť na lehké a nadýchané hrnkové palačinky, ale nemáte po ruce vejce, zkuste místo nich použít sycenou vodu. Bublinky ve vodě těsto provzdušní a výsledkem budou lahodné palačinky. Na každé vejce uvedené v receptu použijte ¼ šálku sycené vody.

Přidání sycené vody do těsta na palačinky zajistí skvělou chuť.

Hedvábné tofu nebo avokádo do krémových omáček

Krémové omáčky, jako je holandská omáčka nebo majonéza, se často připravují na bázi vajec. Pro ty, kteří vejce nejedí, lze však místo nich použít hedvábné tofu nebo rozmačkané avokádo. Jejich krémová textura dodá omáčkám bohatost, aniž by to bylo na úkor chuti. Na každé vejce v receptu použijte ¼ šálku hedvábného tofu nebo rozmačkaného avokáda.

Cizrnová mouka do lívanců a omelet

Cizrnová mouka, známá také jako gramová mouka, se vyrábí z mleté cizrny a lze ji použít jako náhradu vajec ve lívancích a omeletách. Díky vysokému obsahu bílkovin je skvělým pojivem a těmto pokrmům dodává lehce oříškovou chuť. Místo jednoho vejce v receptu použijte 3 lžíce cizrnové mouky a 3 lžíce vody.

Banana bread

Recepty na různé buchty bez vajec jsou v poslední době stále oblíbenější, ať už kvůli dietním omezením, osobním preferencím, nebo prostě kvůli touze experimentovat s novými chutěmi a alternativami. Tento recept na banánový chléb neboli banana bread (recept) bez vajec se jistě stane oblíbeným v domácnosti.

Ingredience

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ šálku nesoleného másla, změklého
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 3 zralé banány, rozmačkané
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ¼ šálku mléka (jako bezmléčnou alternativu lze použít mandlové nebo sójové mléko)
  • 1 lžička jablečného octa
  • extra máslo nebo olej na vymazání pánve
Banana bread se hodí ke snídani i odpolední kávě.

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte pekáč o rozměrech 23 x 13 cm máslem nebo olejem.
  2. Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a mletou skořici.
  3. V samostatné velké míse utřete změklé máslo a cukr do světlé a nadýchané pěny.
  4. Do směsi másla a cukru přidejte rozmačkané banány a vanilkový extrakt a dobře promíchejte.
  5. V malé misce smíchejte mléko a jablečný ocet a nechte ho několik minut odstát, dokud se nesrazí. To bude v tomto receptu fungovat jako náhrada vajec.
  6. Pomalu přidávejte suché přísady k mokrým, střídavě se směsí mléka a octa, dokud se vše dobře nespojí.
  7. Nalijte těsto do připravené formy na bochník a uhlaďte jeho povrch.
  8. Pečte 50-60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  9. Nechte chléb 10-15 minut vychladnout v pekáči, poté jej vyjměte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
  10. Podávejte a vychutnejte si lahodný a vlhký bezvaječný banánový chléb.

TIP: Zbylé banány využijete v receptech na banánové palačinky nebo banánové smoothie.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang