Co je to cholesterol?
Cholesterol je látka podobná tuku, která se nachází ve všech buňkách lidského těla. Cholesterol pomáhá tvořit potřebný ochranný obal buňkám, takzvanou membránu. Bez cholesterolu by žádná buňka nemohla existovat. Má to však háček.
Lidské tělo si cholesterol vyrábí buď samo, v játrech, nebo jej přijímá potravou. Při pohledu do mikroskopu má cholesterol podobu krystalů.
Které potraviny jsou bohaté na cholesterol?
Nejvíce cholesterolu obsahují potraviny živočišného původu, tedy vnitřnosti – mozeček, játra, ledviny, dále vaječné žloutky a některé živočišné tuky – máslo, sádlo, lůj. Příjem cholesterolu z potravy by neměl být vyšší než 300 mg za den.
Množství cholesterolu ve 100 g potraviny:
Mozeček 100 g: 1800 mg cholesterolu. Vaječný žloutek 1kus: 300 mg cholesterolu. Ledvinky 100 g: 330 mg cholesterolu. Játra 100 g: 270 mg cholesterolu. Srdce 100 g: 160 mg cholesterolu. Červená masa 100 g: 60 – 75 mg cholesterolu. Drůbež a ryby 100 g: 40 – 85 mg cholesterolu. Máslo 100 g: 290 mg cholesterolu. Smetana 33% 100 g: 105 mg cholesterolu. Sýry tučné 100 g: 90 mg cholesterolu a více.
Jak se cholesterol pohybuje v našem těle?
V těle je cholesterol přenášen krví. Je nerozpustný ve vodě, proto, aby mohl putovat krví, která je vodním prostředím, musí se navázat na nosič rozpustný ve vodě. V lidském těle jako nosič cholesterolu slouží částice bílkovinné povahy, takzvané proteiny.
Když se spojí cholesterol s bílkovinou, vznikne nová částice lipoprotein (obsahuje současně tuky – lipidy a bílkoviny – proteiny). Lipoprotein vypadá tak, že cholesterol je ukryt uvnitř částice, tuky tvoří její obal a na povrchu se jako nosič cholesterolu upíná částice bílkovinná.
Dobrý a špatný cholesterol
Rozlišujeme dva druhy cholesterolu, které lze zjednodušeně nazvat „dobrý“ a „špatný“. Špatný cholesterol je přenášený částicemi typu LDL (malými částicemi o nízké hustotě), dobrý cholesterol je přenášený částicemi typu HDL (velkými částicemi).
A proč je LDL cholesterol špatný a HDL dobrý? LDL cholesterol je v krvi přenášen malými nosiči, které díky své velikosti dokáží proniknout téměř všude, tedy jak do buněk, tak do stěny cév. Pokud je LDL nadbytek, ukládá se ve stěnách cév, a tím je poškozuje.
Dobrý HDL cholesterol je naopak přenášen velkými nosiči, které nedokážou díky své velikosti proniknout do cévní stěny a naopak v těle slouží jako uklízeči nadbytečného cholesterolu (váží na sebe špatný cholesterol a odnesou ho do jater, kde je odbourán).
Jaké jsou normální hodnoty cholesterolu?
Vyšetřením koncentrace, neboli hladiny cholesterolu v krvi se dokáže zjistit, zda se v krvi nachází požadované množství cholesterolu nebo jeho nadbytek. Hladina celkového cholesterolu by neměla být vyšší než 5 milimolů na litr krve. Hodnota špatného LDL cholesterolu by neměla být vyšší než 3 mmol/l. Množství „dobrého“ HDL cholesterolu by mělo být vyšší než 1 mmol/l.
Cholesterol a dědičnost
Stejně jako cukrovka nebo vysoký krevní tlak, může být dědičná i vysoká hladina cholesterolu v krvi. Znamená to, že se přenáší z generace na generaci. U takto postižených osob mohou být vysoké hladiny cholesterolu přítomny už od útlého věku.
Nadbytek cholesterolu ukládaný v cévách vede k rozsáhlému poškození těchto cév, což má za následek předčasné projevy srdečně-cévních onemocnění (infarktu, mrtvice), které mohou být i smrtelné. Jak postupovat? Při zjištění vysoké hladiny cholesterolu alespoň u dvou příbuzných, by měl být cholesterol vyšetřen také ostatním členům rodiny.
Co se děje v těle při zvýšených hladinách cholesterolu?
Problém je v tom, že lidské tělo nedokáže přebytečný cholesterol účinně využít nebo vyloučit z těla ven. Nadbytečný cholesterol se tak postupně ukládá do stěny cév. Tento děj se dá přirovnat k ukládání usazenin ve vodovodním potrubí, kdy v důsledku ucpání přestane voda trubkami postupně protékat.
Stejně tak krev nemůže nakonec dostatečně proudit zúženou cévou. Pokud takto ucpaná céva zásobuje srdce nebo mozek a dojde k jejímu úplnému uzávěru cholesterolovou hmotou, dochází k srdečnímu infarktu nebo mozkové mrtvici.
Jaké rizikové faktory přispívají k nadměrnému ukládání cholesterolu? Rizikové faktory můžeme rozdělit na ty, které dokážeme svým chováním ovlivnit (ovlivnitelné) a na ty, které ovlivnit nedokážeme (neovlivnitelné).
Neovlivnitelné faktory: rodinná anamnéza, prodělaná onemocnění (choroba srdeční, infarkt, mrtvice, angina pectoris), věk u mužů nad 45 let a u žen nad 55 let, pohlaví (ženy jsou až do přechodu chráněny ženskými pohlavními hormony, muži nikoliv), přítomnost cukrovky.
Ovlivnitelné faktory: vysoký krevní tlak, obezita, nedostatek pohybové aktivity, kouření.
Jak rizikové faktory působí na stěnu cév?
- Zvýšená hladina celkového a LDL cholesterolu. → Cholesterol se ukládá do stěny cév.
- Snížená hladina „dobrého“ HDL cholesterolu. → Cholesterol není odnášen pryč z cév.
- Kouření. → Nikotin poškozuje stěny cév, cholesterol se tam díky tomu ukládá rychleji.
- Vysoký krevní tlak. → Podporuje ukládání cholesterolu a současně poškozuje cévní stěnu.
- Cukrovka. → Zvyšuje hladiny cholesterolu, poškozuje stěnu cév atd.
Jak lze ovlivnit hladinu cholesterolu? „Špatný“ LDL cholesterol snižují a „dobrý“ HDL cholesterol zvyšují: pohyb, strava bohatá na vlákninu a ryby, optimální tělesná hmotnost.
„Špatný“ LDL cholesterol zvyšují a „dobrý“ HDL cholesterol snižují: kouření, strava bohatá na cholesterol a živočišné tuky, obezita.
V čem spočívá záludnost cholesterolu?
Záludnost zvýšených hladin cholesterolu spočívá v tom, že nebolí a nejsou vidět. Většina pacientů si tak nebezpečí uvědomí až ve chvíli, kdy prodělá svůj první infarkt nebo mozkovou mrtvici. V tuto chvíli už může být na nápravu pozdě.
Pravidla pro předcházení nemocem srdce a cév:
- Snížit denní příjem živočišných tuků a cholesterolu
- Jíst víc ovoce, zeleniny, ryb, vlákniny a luštěnin
- Místo živočišných tuků používat rostlinné oleje
- Udržovat optimální tělesnou hmotnost
- Být víc fyzicky aktivní (nemusí jít o sportovní výkony, stačí chůze)
- Nekouřit
- Nechat si pravidelně vyšetřovat hladiny celkového, HDL a LDL cholesterolu
Pokud má člověk hladiny cholesterolu zvýšené, léčba musí být vždy komplexní a patří do rukou lékaře – odborníka. Léčba vždy zahrnuje úpravu životního stylu (zanechání kouření, zhubnutí v případě obezity, pohyb, změna stravovacích návyků) a předepsání léků na snižování hladin cholesterolu v krvi, které je třeba pečlivě užívat dle doporučení lékaře. Místo léků je někdy možné užívat i přírodní doplňky stravy, jako je třeba Cholesten.