Celiakie: I bezlepkové potraviny mohou chutnat
Jak bojovat s nesnášenlivostí lepku a správně i chutně se přitom stravovat, poučí červnový CeliakiFest v Plzni. Premiérový ročník bezlepkového festivalu reaguje nejen na rostoucí počet diagnostikovaných onemocnění celiakie v České republice, ale také na čím dál populárnější trend zdravé výživy.
Hlavním cílem festivalu je však zejména inspirovat ty, kteří kvůli sobě nebo svým blízkým řeší aktuálně bezlepkové nakupování, vaření nebo možnost stravovat se mimo domov.
Celiakie nebo jiná onemocnění spojená s nesnášenlivostí lepku se dotýkají v České republice stále vyššího počtu lidí. Uvádí se, že lepek nemůže konzumovat přibližně každý stý Čech, ale jejich počet dál stoupá. Konkrétní počet Čechů celiaků však ve skutečnosti nejde určit, jedná se totiž o velmi poddiagnostikované onemocnění. Mnoho pacientů o své nemoci dlouhou dobu ani neví, nebo jejich onemocnění probíhá skrytě.
„Myslíme si, že tento objemný nárůst dál potrvá, a to proto, že se odhalují nové a nové případy. Přibývá totiž čím dál více pracovišť, která celiakii nebo podobná onemocnění diagnostikují, i osvětových kampaní, které na problematiku upozorňují, takže se o ni sami pacienti zajímají více. Největším problémem je, že screening celiakie je velmi složitý. Nemoc se totiž může vyskytnout v každém věku a nemá detailní příznaky. Často se objevuje třeba u takových případů, které s ní zdánlivě nemají nic společného, například v kontextu cukrovek nebo nemocí štítné žlázy,“ vysvětluje předsedkyně Sdružení celiaků České republiky Blanka Rubínová.
Všichni, kterým je doporučena nebo nařízena tzv. bezlepková dieta, musí řešit rapidní změnu v dosavadním životním stylu. A ulehčit se jim to pokusí bezlepkový festival CeliakiFest, který se uskuteční v sobotu 4. června v Plzni v kulturním centru Papírna.
Kromě stánků s kvalitním a bezlepkovým jídlem, které představí nejen plzeňské restaurace, pekárny, kavárny či rodinné podniky, zprostředkuje festival prostřednictvím workshopů nebo diskuzí s odborníky také důležité a zajímavé informace z oblasti bezlepkového kulinářství.
„Chtěli jsme zážitkovou formou podpořit osvětu kolem života bez lepku a problematiky onemocnění s lepkem spojených. A tak vznikl nápad uspořádat festival, který nabídne kvalitní a chutnou bezlepkovou kuchyni a zároveň přinese zábavnou formou řadu nových informací,“ řekl ředitel festivalu CeliakiFest Miroslav Pancíř.
Na programu bude mimo jiné projekce filmu Cukr blog, který dokumentuje důsledky stálé konzumace cukru na jednotlivce i společnost, a mnoho workshopů a diskuzí. Zdravotní tematiku doplní a odlehčí kulturní program, jehož součástí je třeba Neviditelná výstava a Neviditelná kavárna, elektroswingové hudební vystoupení Mydy Rabycad nebo dětské klaunské divadlo.
O zásobu kvalitního jídla a nápadů na bezlepkovou kuchyni se na festivalu postarají vybrané restaurace, kavárny i bio obchody nebo prodejny zdravé výživy. „Mám dceru, která je celiak, a vím, jak náročné je vaření pro ni. Proto bych i dalším lidem rád ukázal, jak se dá vařit bezlepkově a předal jim své zkušenosti,“ zdůrazňuje manažer restaurace U Majáku Bohumil Rydrych. „Pro Celiakifest si náš šéfkuchař připravil festivalové menu, které tvoří celerová paštika s bylinkami a bezlepkovým chlebem, kokosová pana cotta a zelný list plněný kukuřičným kuskusem a mletým masem,“ dodává.