Bramborové špalíčky
České bramborové špalíčky (bramborové knedlíky), jsou tradičním pokrmem, který se v České republice podává již po staletí. Tyto knedlíky, známé také pod názvem špalíčky, se připravují z jednoduchých ingrediencí – vařených brambor, hrubé mouky, vajec a soli -, ale mají výraznou chuť a jsou dokonalým doplňkem každého jídla.
Špalíčky lze také upravit podle vlastních představ přidáním bylinek, koření, a dokonce i kousků vařené slaniny do těsta. Někteří lidé také dávají přednost plnění knedlíků slanou náplní, například sýrem nebo špenátem, čímž se z nich stává plnohodnotné samostatné jídlo.
Bramborové špalíčky
Česká kuchyně je známá svými vydatnými a uklidňujícími pokrmy a jedním z pokrmů, který obzvláště vyniká, jsou bramborové kulaté knedlíky, česky známé také jako špalíčky. Tyto knedlíky jsou základem české kuchyně a pochutnávají si na nich místní obyvatelé i návštěvníci.
Původ špalíčků sahá až do konce 19. století, kdy se brambory staly oblíbenou ingrediencí české kuchyně. Protože brambory se snadno pěstovaly a byly snadno dostupné, staly se základem mnoha pokrmů včetně knedlíků. Původně se knedlíky vyráběly z pšeničné nebo žitné mouky, ale s příchodem brambor získal tento tradiční český pokrm lahodnou podobu.
Špalíčky se připravují z jednoduchých a snadno dostupných surovin, takže jsou oblíbeným pokrmem pro rodinná setkání a sešlosti. Hlavními surovinami pro tyto knedlíky jsou brambory, mouka a vejce. Přesné rozměry se mohou v jednotlivých receptech lišit, ale výsledkem je vždy měkký, nadýchaný a chutný knedlík, který doplní jakýkoli pokrm.
Jedním z oblíbených způsobů podávání těchto knedlíků je zelí s uzeným masem, čímž vznikne chutné a vydatné jídlo. Mezi další oblíbené přílohy patří karamelizovaná cibule, slanina, a dokonce i sladká varianta s posypem cukru a rozpuštěným máslem.
Podle některých receptů se do těsta přidává mléko nebo smetana, podle jiných bylinky nebo sýr pro lepší chuť. Bez ohledu na recept zůstává jedna věc neměnná – lahodná a uklidňující chuť těchto kulatých bramborových knedlíků.
Ingredience
- 1 kg vařených brambor
- 400 g hrubé mouky (lze nahradit hladkou moukou)
- 2 vejce
- 1 lžička soli
Postup
- Nejprve uvařte brambory doměkka. To může trvat přibližně 20-30 minut v závislosti na velikosti brambor. Jakmile jsou zcela uvařené, slijte je a nechte vychladnout.
- Zatímco brambory chladnou, můžete si připravit moučnou směs. Ve velké míse smíchejte hrubou mouku, vejce a sůl. Dobře promíchejte, dokud se všechny přísady plně nevstřebají.
- Jakmile brambory vychladnou, oloupejte z nich slupku a rozmačkejte je v samostatné míse, dokud v nich nebudou žádné hrudky. Ujistěte se, že je bramborová kaše hladká a bez kousků.
- Postupně přidávejte bramborovou kaši do moučné směsi a míchejte, dokud nevznikne měkké a hladké těsto. Pokud se vám těsto zdá příliš lepivé, můžete přidat více mouky a upravit tak jeho konzistenci.
- Jakmile je těsto hotové, rozdělte ho na malé porce a vyválejte z nich kulaté knedlíky (špalíčky). Tradiční špalíčky jsou velké asi jako tenisový míček, ale můžete je zvětšit nebo zmenšit podle svých preferencí.
- Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a opatrně do ní vhoďte knedlíčky. Dbejte na to, aby mezi nimi zůstal dostatečný prostor, aby se neslepily. Knedlíky vařte asi 20 minut nebo dokud nevyplavou na hladinu.
- Jakmile jsou knedlíky hotové, vyjměte je z hrnce a nechte je okapat na papírové utěrce. Můžete je podávat ihned.
- Špalíčky se často podávají k vydatným masovým pokrmům, jako je guláš nebo vepřová pečeně, a běžně se jedí také s kysaným zelím.
Bramborové špalíčky jsou jednoduchým, ale chutným pokrmem, který obstál ve zkoušce času. Ať už je chcete zařadit do tradičního českého jídla, nebo jen chcete vyzkoušet novou a chutnou přílohu, tento recept musíte vyzkoušet. Shromážděte si tedy ingredience a připravte se ohromit své chuťové pohárky tímto snadným a lahodným receptem na špalíčky.
TIP: Špalíčky se hodí např. ke kančímu guláši, vepřovému guláši (recept), k dušenému zelí, vepřové pečeni nebo hovězímu hrudí (recept).