Avokádo – nutriční hodnoty, kalorie, recepty
Někteří odborníci na výživu považují avokádo za skvělou potravinu do každodenního jídelníčku. Někdo avokádo dokonce označuje přímo jako „superpotravinu“ díky jeho nutričním hodnotám. Avokádo má také dobrý vliv na celkové zdraví, jelikož například pomáhá regulovat hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Jaké jsou benefity avokáda a může jeho konzumace mít nějaká rizika?
Avokádo přináší tělu mnoho vitamínů a minerálů. Nicméně jednou z možných nevýhod avokáda jsou vysoké kalorické hodnoty, které pochází většinou z tuků. Z toho důvodů se doporučuje konzumovat avokádo s mírou a současně si hlídat celkový příjem kalorií a tuků. Kdy je tedy avokádo přínosem a kdy může tělu uškodit?
Shrnutí článku
Avokádo je nutričně bohaté ovoce, neboť obsahuje zdravé tuky, vlákninu, vitamíny a minerály.
Má nízký glykemický index, což znamená, že má dobrý vliv na hladinu cukru v krvi a je vhodné i pro diabetiky.
Podporuje zdraví srdce tím, že snižuje hladinu cholesterolu a riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Pomáhá při hubnutí, neboť jeho krémová konzistence a specifická chuť podporují pocit sytosti.
Avokádo se dá konzumovat samostatně, v salátech, omáčkách, smoothie a dalších pokrmech.
Avokádo
Avokádo je velmi univerzální potravina. Je možné ho přidat téměř do jakéhokoli jídla. Ať už do zdravé svačiny nebo plnohodnotného jídla, jako jsou mexické tacos. Avokádo tak může tvořit snídani, večeři, ale také dezert – například jako avokádová zmrzlina nebo avokádová pěna.
Avokádo je zkrátka potravina, která by neměla chybět v žádném jídelníčku. Vždy se najde způsob, jak ho využít a obohatit svá jídla o jeho jedinečnou chuť a výživové vlastnosti.
Avokádo – nutriční hodnoty
Avokádo je velmi nutričně vyvážené, nabízející širokou škálu vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Jedno avokádo obsahuje 41 % denní hodnoty kyseliny listové a 56 % denní hodnoty vitamínu B5.
Nutriční profil avokáda je jedním z důvodů, proč je tato potravina tak ceněna. Ačkoli je avokádo známé svým obsahem tuku, většina těchto tuků je ve formě mononenasycených mastných kyselin, které jsou považovány za zdraví prospěšné. Tyto tuky mohou přispět ke snížení hladiny „špatného“ LDL cholesterolu a zvýšení hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu, čímž podporují zdraví srdce a cév.
Pro lepší představu o nutričních hodnotách avokáda jsou zde vypsány hodnoty průměrného avokáda:
- Kalorie: 322 kcal
- Tuky: 30 g (z toho bezmála 20 g mononenasycené)
- Sacharidy: 17 g (z toho většina vláknina)
- Bílkoviny: 4 g
- Vláknina: 14 g
- Vitamíny a minerály: Bohatý zdroj vitamínů C, E, K, B6, draslíku, hořčíku a folátu
Je však důležité si uvědomit, že nutriční hodnoty avokáda se mohou mírně lišit v závislosti na odrůdě, stupni zralosti a velikosti plodu. Obecně platí, že větší avokádo bude obsahovat více kalorií, tuků, vlákniny a dalších živin než menší avokádo. Proto je dobré při sledování příjmu kalorií nebo specifických živin brát v úvahu velikost konzumovaného avokáda.
Avokádo – kalorie
Jaké má avokádo kalorie? Počet kalorií v avokádu záleží na jeho velikosti. Orientačně se dá ale říci, že průměrné avokádo o přibližně dvě stě gramech má 322 kalorií.
Přestože avokádo je zdravou potravinou, kalorie, které avokádo má, jsou pořád ty stejné kalorie jako u jiných potravin. Nicméně pokud to člověk s jeho konzumací nepřehání a například si namaže tenkou vrstvu avokádové pomazánky na chléb, průměrně zkonzumuje zhruba třicet gramů. Pokud je tedy jídelníček vyvážený, přinese avokádu tělu ty správné živiny ve správném množství.
Avokádo – rostlina
Rostlina avokáda se může pěstovat nejen v exotických zemích, ale také v každé domácnosti. Stačí na to pouze jeho semeno (tedy tzv. pecka, která se nachází uvnitř avokáda). Bohužel než se avokádo rostlina rozroste do avokádového plodícího stromu, může to trvat několik let.
Jak avokádo rostlinu pěstovat doma?
Za potřebí stačí jen semeno avokáda, párátka, sklenice (může být i zavařovací), květináč a potřebná zemina pro květináče.
Poté, co se avokádo rozřízne, je potřeba zachránit pecku a očistit ji. Až dostatečně proschne, stačí do ní zapíchnout tři až čtyři párátka a to asi do poloviny strany jamky. Pecka se poté zavěsí širokým koncem dolů do sklenice a naplní se takovým množstvím vody, aby byla spodní třetina pecky ponořena.
Sklenice se následně umístí na teplé místo, ale mimo dosah přímého slunečního světla. Důležité je pak vodu pravidelně vyměňovat. Kořeny se díky tomu mohou objevit přibližně do dvou až šesti týdnů.
Když klíček dosáhne výšky přibližně okolo šesti centimetrů, je potřeba ho zkrátit přibližně na tři centimetry a to kvůli podpoře růstu kořenů.
Poté, co stonek opět vyroste, se zasadí do květináče s dostatečnou zeminou a umístí se na slunné místo v domě. Co se týká zalévání, to je potřeba jen mírně, ale zato časté a pravidelné. Cílem je totiž udržovat vlhkou půdu avokádo rostliny, ale přitom ne promáčenou.
Avokádo – ovoce nebo zelenina?
Je avokádo ovoce nebo zelenina? Avokádo rostlina patří do čeledi bobulovitých, která je tvořena především tukem. Avokádo pochází z Mexika a Střední Ameriky a pěstuje se mimo jiné i ve Spojených státech. Největším producentem avokáda je pak Kalifornie, kde se nachází více než pět tisícovek avokádových farem.
Odpověď na otázku, zda-li je avokádo ovoce nebo zelenina, zní tedy ovoce, přesněji bobule s jedním semenem, přestože z výživového hlediska se může avokádo považovat za zeleninu.
Semeno, které je označované jako jamka (pro někoho jednoduše pecka), je obklopené tzv. oplodím.
Toto zelené ovoce je jedním z mála druhů, které obsahuje zdravé nenasycené tuky. Tyto tuky pak pomáhají snižovat nežádoucí cholesterol (tzv. LDL). Bez obav jej tedy můžete zařadit do vašeho oblíbeného receptu na tacos.
Avokádo má, stejně jako jiné druhy ovoce, několik odrůd. Mezi nejvíce oblíbené avokádo patří avokádo Haas, které má tmavě zelenou a buclatou slupku a roste celoročně v Kalifornii.
Další větší odrůda s hladší a jasně zelenou slupkou, roste na Floridě. Prodává se pod názvem SlimCado a obsahuje přibližně polovinu tuku a o třetinu méně kalorií než avokádo Haas.
Jak poznat zralé avokádo?
Avokádo dozrává (tedy měkne) až po sklizni. Pokud se ale chce tento proces urychlit, stačí avokádo vložit na dva až tři dny do papírového sáčku s jablkem nebo banánem.
Stopka
Znamením, že avokádo je připraveno ke konzumaci, je snadno odnímatelná stopka (nebo také pokud stopka chybí). Když se pak odlomí, místo po stopce by mělo být zelené. Jiná barva (hnědá nebo bílá) značí, že avokádo není správně zralé.
Povrch
Při výběru avokáda je možné se také řídit barvou povrchu avokáda ale i pohmatem. Nejlepší jsou avokáda s tmavou barvou (tmavě zelenou až téměř černou). Pokud avokádo mírně povolí po jemném zmáčknutí a nezanechá rýhy nebo pocit kašovitosti, je zralé a připravené ke konzumaci. Kromě tmavě zelené slupky má zralé avokádo také slupku s hrbolatou strukturou.
Barva a struktura
Stačí vybrat avokádo s tmavě zelenou až černou skvrnitou barvou. Struktura slupky pak musí být pouze mírně hrbolatá. Když se na avokádo zatlačí, mělo by být stále poněkud pevné. Pokud je avokádo velmi tvrdé a vůbec se nepovoluje, je nedozrálé.
Pokud však po zmáčknutí vznikne na ovoci malá prohlubeň, může být avokádo příliš zralé na krájení a bude lepší ho tak spíše rozmačkat, například do pomazánky.
Avokádo, které bude připraveného ke konzumaci za tři až čtyři dny, je zprvu zelené. Slupka by tak měla být hladká a avokádo by mělo být při tlaku pevné. Po několika dnech tato avokáda ale dokonale dozrají. Avokádo, které je připraveno ke konzumaci, má také světle zelenou dužinu.
Obecně platí, že zralé avokádo (ovšem nerozkrojené) je možné skladovat v ledničce dva až tři dny. Pokud se avokádo sní jen po lžičkách, je dobré do něj přidat limetkovou nebo citronovou šťávu, aby nezhnědlo.
Zkažené avokádo
Zkažené avokádo je pastvou pro smysly, bohužel však ne v pozitivním slova smyslu. Pozná se díky znakům, mezi které patří mimo jiné promáčknutá slupka.
Konzistence
Příliš měkké avokádo s promáčklou slupkou může znamenat, že se jedná o zkažené avokádo. Při kontrole zralosti avokáda tak stačí ho pouze jemně zmáčknout dlaní. Ovšem je potřeba dávat pozor, aby se moc netlačilo na plod prsty, protože zkažené avokádo by mohlo snadno vylétnout skrz prasknou slupku.
Pokud tak po stlačení vznikne na avokádu velký důlek a ovoce je na omak kašovité a téměř černé, je přezrálé a pravděpodobně zkažené. Zkažené má také po celé dužině hnědé nebo černé skvrny.
Vůně
Zralé avokádo má také příjemnou a zároveň mírně nasládlou vůni s nádechem oříškové chuti. Pokud má ovoce kyselou chuť ale i zápach, může se jednat o bakteriální kažení a avokádo by se mělo ihned vyhodit.
Zápach a kyselá chuť mohou znamenat, že je avokádo žluklé a tedy zkažené. K tomu může dojít, když kyslík nebo mikrobi poškodí (nebo rozloží) nenasycené tuky v ovoci. Takové žluknutí může mít za následek vznik potenciálně toxických sloučenin. Pokud je tedy podezření, že je avokádo žluklé, není vhodné a pro zdraví prospěšné ho jíst.
Plíseň
Dalším ukazatelem, že se jedná o zkažené avokádo, je plíseň. Plíseň na avokádu je obvykle bílá nebo šedá a vypadá rozmazaně. Taková plíseň může proniknout do dužiny a způsobit její rozklad, proto by se mělo takové avokádo rovnou vyhodit. Dalším možným příznakem hniloby jsou tmavé pruhy v dužině.
Tmavá vlákna v avokádu
Hnědé provázky, tedy tmavá vlákna v avokádu, se vyskytují bohužel poměrně často. Tato vlákna jsou však cévní svazky plodu. Důvodů, proč je některá avokáda mají, je celá řada. Dokonce i některé odrůdy avokáda jsou na tato náchylnější a vyskytují se u nich častěji než u jiných druhů.
Proč se ale tmavá vlákna v avokádu vyskytují? Na vině mohou být mladé stromy nebo také nesprávné skladování avokáda ale i poškození plodů před tím, než stihnou dozrát.
Dobrá zpráva je, že taková avokáda v určitých případech nebrání v konzumaci. Pokud vláken není příliš, stačí je jen odkrojit a avokádo se může bez problémů přidat do oblíbené svačiny.
Přezrálé avokádo
Jak poznat přezrálé avokádo? Takové avokádo má kašovitou nebo promáčklou vnější slupku, na dotek je velmi měkké jako velmi zralé rajče a při uchopení nemá mírnou pevnost.
Přezrálé avokádo má také na řezu tmavší žlutou nebo nahnědlou barvu dužiny uvnitř plodu. Pokud je ale hnědá barva pouze na některých místech, není to známkou přezrání avokáda, jedná se pouze o tzv. modřiny.
Avokádo – zdraví
Avokádo, exotické ovoce s máslovou konzistencí a jemnou chutí, si v posledních letech získalo oblibu po celém světě. Ať už ho člověk konzumuje samotné, nebo jako součást různých pokrmů, avokádo nabízí nejen lahodnou chuť, ale také řadu zdravotních benefitů.
- Cukrovka: Avokádo může pomáhat například při léčbě cukrovky (a to i těhotenské cukrovky). Přestože avokádo obsahuje sacharidy, jeho nízký glykemický index znamená, že avokádo má dobrý vliv na hladinu cukru v krvi. Je tedy vhodné také pro diabetiky.
- Kardiovaskulární onemocnění: Avokádo může také snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. Konzumace avokáda může totiž u některých lidí zlepšit hladinu cholesterolu.
- Metabolický syndrom a hubnutí: Avokádo může rovněž snižovat riziko metabolického syndromu a podporovat hubnutí. I přes vysoký obsah kalorií, může být avokádo dobrým pomocníkem při hubnutí, neboť napomáhá k pocitu větší sytosti.
Avokádo je doslova vitamínovou bombou a zdrojem mnoha zdraví prospěšných látek. Avokádo je také bohaté na vlákninu, která podporuje trávení a zasycení, a obsahuje řadu vitamínů a minerálů. Tyto látky přispívají k posílení imunitního systému, ochraně buněk před oxidativním stresem, správné funkci nervového systému a mnoha dalším důležitým procesům v těle.
Jak se jí avokádo?
Avokádo se nejčastěji konzumuje syrové, a to díky své jemné, máslové konzistenci a delikátní chuti. Nejjednodušší způsob, jak si na něm pochutnat, je zbavit ho slupky, rozkrojit ho napůl, odstranit pecku a vydlabat lžící krémovou dužinu.
Podél celého ovoce se udělá řez, díky kterému se od sebe oddělí jednotlivé půlky avokáda. Na semeno se mírně zatlačí nožem, otočí se s ním a tím se pecka dá lépe odstranit. Následně se zelený vnitřek avokáda může vydlabat lžící.
Pro zachování svěží barvy a zabránění oxidaci se doporučuje pokapat dužinu citronovou nebo limetkovou šťávou. Avokádo se však může jíst jak syrové, tak i tepelně upravené v různých pokrmech.
Jak oloupat avokádo?
Nejlepší je začít u horní části avokáda a rozkrojit tak ovoce podélně od horní části ke spodní. Poté stačí avokádo jen otočit, obě poloviny od sebe oddělit a odstranit pecku.
Avokádo je možné následně naříznout v řadách nahoru a dolů a pak ze strany na stranu, aby se vytvořila mřížku. Takové kostky pak lze jednoduše vydlabat lžící a slupku vyhodit.
Co udělat z avokáda?
Jak jíst avokádo? Způsobů, jak konzumovat avokádo, je opravdu mnoho. Avokádo je možné jíst syrové, tepelně upravené, samotné nebo jako doplnění přílohy k hlavnímu jídlu.
- Guacamole
Guacamole je jedním z nejvíce populárních způsobů, jak jíst avokádo. Kromě tortillových chipsů se do něj může namáčet i zelenina nebo jiné ovoce. Skvělé je také přidávat jako pomazánka na sendviče, obložené bagety a hamburgery, nebo do domácího tacos nebo burritos
- S vajíčkem
Skvělou kombinací je avokádo s vajíčkem. Jak jíst avokádo s vajíčkem? Stačí udělat topinku, na ni položit jedno volské oko a navrch pokládat plátky avokáda.
- Pyré
Pyré z avokáda je výborné nejen na toasty. Příprava je velmi jednoduchá – vydlabaná měkká dužnatá část plodu se vloží do kuchyňského robotu nebo mixéru a mixuje se, dokud není hladká. Následně se podle potřeby a chuti přidá voda.
- Saláty
Do salátů se nejlépe hodí avokádo nakrájené na kostičky. Skvěle tak doplní tuňákové saláty, vaječné ale i ty bramborové.
Recepty s avokádem
Následující tipy na recepty s avokádem nezaberou mnoho času a jsou opravdu chutné.
AVOKÁDOVO-MÁTOVÁ ZMRZLINA
Do mixéru se přidají:
- 2 zralá oloupaná avokáda bez pecky
- tuhá část kokosového mléka
- 1 banán (mražený)
- 3 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 4-5 lístků máty
Následně se vše mixujte, dokud nevznikne hladká a krémová hmota. Směs se poté nalije do vychlazené formy na bochník chleba a nechá dostatečně zchladit v mrazáku.
AVOKÁDOVÉ TOASTY
Na avokádové toasty postačí plátek křupavého chleba namazaný hustou avokádovou kaši. A chutná snídaně nebo svačina je na stole. Na avokádovou kaši je potřeba:
- 1/2 zralého avokáda
- 1/2 lžičky čerstvé citronové šťávy
- sůl
- pepř
Avokádo se rozmačká vidličkou a přidají se zbylé suroviny dle chuti. Na dochucení je skvělý také sýr feta.
ZÁLIVKA NA SALÁT
Na krémovou zálivku se nejlépe hodí mírně přezrálá avokáda, která se nehodí na ozdobení salátů nebo avokádových toastů.
Na přípravu je potřeba:
- 1 zralé avokádo
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/4 šálku obyčejného řeckého jogurtu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- 4 lžíce vody
- sůl
- pepř
Všechny suroviny se vloží do mixéru a rozmixují do hladka.
OMÁČKA NA TĚSTOVINY
Avokádová omáčka může udělat z obyčejných těstovin vynikající nedělní oběd.
Potřebné suroviny:
- 2 zralá avokáda
- 1/2 šálku bazalkových listů
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1/3 šálku olivového oleje
- sůl
- pepř
Všechny suroviny se smíchají v kuchyňském robotu a omáčka je hotová.
GUACAMOLE
Slavné guacamole je skvělá volba jako dip k večerním chipsům. Na jeho výrobu postačí:
- 3 zralá avokáda
- 1/2 šálku cibule
- 2 rajčata
- 3 lžíce koriandru
- 1 jalapeňo paprička
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1 limetka
- 1/2 lžičky soli
Avokádo se v misce rozmačká vidličkou, přidá se nadrobno nakrájená cibule, nakrájená rajčata, nadrobno nasekaný koriandr, jalapeňo paprička, česnek, šťáva z limetky a sůl dle chuti. Pro ozvláštnění je možné přidat třeba mango, ananas nebo kukuřice.
AVOKÁDOVÝ SALÁT S TUŇÁKEM
Kromě konzervy tuňáka bude potřeba:
- 1/2 zralého nahrubo nakrájeného avokáda
- 1/2 šálku mletého celeru
- 1/4 šálku mleté červené cibule
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíci olivového oleje
- 2 lžíce čerstvé petrželky
- sůl
- pepř
V míse se smíchá konzerva tuňáka a promíchá se vidličkou. Avokádo se rozmačká a smíchá s tuňákem. Následně se přidají zbylé ingredience, dokud se vše nespojí v jednu hmotu.
PLNĚNÉ AVOKÁDO
Pokud je slupka avokáda pevná a nepoškozená, je možné ji využít jako originální mističky na avokádovo-caprese salát. Potřebné suroviny na jeho přípravu:
- 1/2 šálku rozpůlených rajčat
- balení baby mozzarelly
- 2 lžíce bazalkového pesta
- 1/4 šálku olivového oleje
- sůl
- pepř
Všechny suroviny se smíchají ve velké misce a následně se avokádovo-caprese salátek plní vydlabané půlky avokád.
Jak zpracovat avokádo – smoothie
Avokádové smoothie je skvělým způsobem, jak si vychutnat krémovou konzistenci a jemnou chuť avokáda v osvěžující a zdravé formě. Díky vysokému obsahu zdravých tuků a vlákniny avokádové smoothie zasytí na delší dobu a dodává potřebnou energii.
Kombinací avokáda s různými druhy ovoce, zeleniny, mléka či jogurtu lze vytvořit nespočet lahodných a nutričně vyvážených smoothie, které osvěží a zároveň podpoří zdraví. Nejlepší je použít avokádo zmražené (na zmražení jsou skvělá avokáda u kterých hrozí, že se brzy zkazí).
BORŮVKOVO-AVOKÁDOVÉ SMOOTHIE
Na jeho výrobu bude potřeba:
- 1/2 šálku neslazeného mandlového mléka
- 1 šálek čerstvého špenátu
- 1 oloupaný zralý banán
- 1/2 zralého avokáda
- 2 šálky mražených borůvek
- 1 lžíci mletého lněného semínka
- 1 lžíci ořechového másla
Avokádové smoothie je ideální volbou pro snídani, svačinu nebo lehký dezert a jeho příprava je rychlá a jednoduchá – stačí všechny ingredience vložit do mixéru a rozmixovat do hladka.
Avokádový olej – účinky
Díky své jemné chuti a vysokému kouřovému bodu je avokádový olej skvělým pomocníkem při vaření, ale také za syrového stavu. Avokádový olej je z hlediska užitné a výživové hodnoty velmi podobný olivovému oleji. Olej je lisovaný za studena a zachovává si tak část chuti a barvy plodů, takže má zelenkavou barvu.
Avokádový olej se také často používá přímo na pokožku jako hydratační prostředek. Možné je takého najít v mnoha kosmetických přípravcích a produktech péče o pleť.
Účinky avokádového oleje jsou prospěšné například srdci, jelikož se jedná o olej s vysokým obsahem kyseliny olejové, což je nenasycený tuk. Díky obsahuje vitamin E tak i pomáhá tělu vstřebávat další vitaminy rozpustné v tucích.
Dále snižuje krevní tlak (díky vysokému množství kyseliny olejové), zlepšuje zdraví srdce (díky prevenci zánětlivých procesů, které jsou spojené s kardiovaskulárním rizikem) a také zlepšuje zdraví očí a kůže (díky luteinu a vitaminu E, které jsou důležité pro dobré zdraví očí a kůže).
Koření avokádo
Jaké koření avokádu dodá tu správnou chuť? Tím nejzákladnějším kořením, díky kterému vynikne ta správná chuť, je sůl. Nicméně i další koření avokádo správně ochutí, jaká koření to jsou?
SMĚS NA GUACAMOLE
Směs koření na guacamole se může uchovat ve skleničce a následně použít (nejen) na oblíbené guacamole. Co je k němu potřeba?
- 4 lžíce jemné soli
- 3 lžíce česnekového prášku
- 3 lžíce cibulového prášku
- 5 lžic kmínu
- 3 lžíce kajenského pepře
Všechny ingredience se smíchají a následně uloží do vzduchotěsné nádoby. Na guacamole postačí jedna polévková lžíce koření.
SMĚS NA TACOS
Tacos se může uvařit z vícero ingredienci. Mezi ně patří kromě avokáda i sýr, salát, rajčata nebo losos ochucený avokádovo-medovým dipem. Jak na směs koření, které se hodí na avokádové tacos?
- 4 polévkové lžíce chilli v prášku
- 1 polévková lžíce drcených červených pepřových vloček
- 2 lžičky papriky
- 6 lžiček kmínu
- 1 lžička oregana
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
- 4 lžičky jemné mořské soli
- 4 lžičky mletého černého pepře
Všechny ingredience se pečlivě promíchají a uchovají ve vzduchotěsné sklenici.
SMĚS KOŘENÍ NA AVOKÁDOVÝ SALÁT V ITALSKÉM STYLU
Salát s avokádem může tvořit společně s italskými bylinkami skvělou kombinaci na odlehčenou večeři. Co si na takové koření připravit?
- 2 lžíce sušené bazalky
- 2 lžíce koriandru
- 2 lžíce majoránky
- 2 lžíce oregana
- 2 lžíce rozmarýnu
- 2 lžíce saturejky
- 2 lžíce tymiánu
- 2 lžíce červených pepřových vloček
Všechny ingredience se pečlivě smíchají v jednu a bezpečně uloží. Tato směs se může také kromě avokádového salátu použít do těstovin nebo pizzy.
Alergie na avokádo
Alergie na avokádo, ač poměrně vzácná, může způsobit nepříjemné a někdy i závažné zdravotní komplikace, zejména pokud o ní postižený jedinec neví. Projevy alergie na avokádo se mohou lišit, od mírných reakcí v dutině ústní, jako je pálení či otok rtů a jazyka, až po závažnější celkové reakce, jako je kopřivka, zvracení, průjem, bolesti břicha, potíže s dýcháním, a dokonce i anafylaktický šok.
Důležité je si uvědomit, že alergie na avokádo se nevztahuje pouze na samotný plod, ale i na produkty z něj vyrobené, včetně avokádového oleje. Proto je nezbytné, aby osoby s touto alergií pečlivě četly etikety potravin a kosmetických přípravků a vyhýbaly se všem výrobkům obsahujícím avokádo.
Zajímavé je, že existuje souvislost mezi alergií na avokádo a alergií na pyl břízy nebo latex. Lidé s těmito alergiemi mají zvýšené riziko rozvoje alergie na avokádo, což je způsobeno podobností některých bílkovin v těchto alergenech.
Avokádo v těhotenství
Avokádo v těhotenství přináší nejen matce ale také samotnému plodu mnoho živin. A není to jen díky vysokému obsahu kyseliny listové a draslíku.
- Trávení: Avokádo pomáhá k lepšímu trávení a z toho důvodu ho zařadí do jídelníčku nejedna těhotná žena. Je to především díky bohatému obsahu vlákniny a hořčíku.
- Ranní nevolnost: Avokádo v těhotenství ocení především nastávající maminky, které trápí ranní nevolnosti. Díky vitaminu C a vitaminu B6 se tak mohou zmírnit příznaky ranní nevolnosti a tělu pak může lépe vstřebávat ostatní vitaminy a minerály obsažené v dalších druzích ovoce a zeleniny.
- Antioxidanty: Avokádo obsahuje antioxidanty, mezi nimi například antioxidant karotenoid lutein, díky kterému se mohou dobře vyvíjet oči a správné funkce mozku u plodu. Tyto antioxidanty se nacházejí také v mateřském mléce a proto je konzumace avokáda vhodná také během kojení.
- Chudokrevnost: Těhotné ženy mohou mít nedostatek železa, což může vést k anémii. A právě avokádo tomuto stavu může zabránit díky vysokému množství železa, které obsahuje.
- Křeče: Avokádo může zmírnit křeče v nohou, které mohou trápit nejednu nastávající maminku. Jelikož avokádo obsahuje větší množství draslíku než banány, může tak pomoci od křečí efektivněji.
Avokádo je zkrátka potravinou, která si zaslouží své místo na našich talířích. Jeho všestrannost, nutriční hodnota a lahodná chuť z něj činí ideální potravinu pro všechny, kteří dbají na zdravý životní styl a zároveň si rádi pochutnají. Ať už jsou lidé milovníky slaných či sladkých jídel, avokádo vždy nabídne něco, čím obohatí jídelníček a potěší chuťové pohárky.