Aspik z ryb – nejlepší recept
Ryba v aspiku je jedinečný pokrm. V aspiku se ingredience formují do želatiny vyrobené z masového nebo zeleninového vývaru. Přírodní želatina obsažená v mase při chladnutí ztuhne.
Použít lze jakýkoli druh potraviny, nejčastěji však ovoce, maso a zeleninu. Při výrobě z ryb je v mase často méně přírodní želatiny, proto se vývar často zdvojnásobuje nebo se doplňuje.
Suroviny
- 200 g nakládaných rybiček (šproty)
- 200 g mražené zeleniny
- 1 sáček želatiny na přípravu aspiku a rolád
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce cukru
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Želatinu necháme nejprve s trochou vlažné vody nabobtnat. Potom k želatině přidáme podle návodu na obalu zhruba 200-300 ml vody. Do želatiny přidáme ocet.
- Dochutíme lžící cukru, špetkou soli a pepře. Zeleninu necháme pomalu rozmrazit a potom z ní odstraníme přebytečnou tekutinu.
- Nachystáme si čisté nádobky, ve kterých budeme aspik připravovat, a na dno nalijeme asi 1 cm želatiny. Na ni potom naklademe vrstvu rybiček, zeleniny a zalijeme želatinovým roztokem.
- Tento postup opakujeme tak dlouho, dokud nevyčerpáme všechny suroviny. Zalité aspiky necháme chvilku ztuhnout a pak je dáme vychladit do lednice.
- Podáváme ozdobené snítkami kopru, který dodá rybám příjemnou výraznou chuť.