Boty, které si vaše dítě zamiluje – na co byste si měli dát pozor?

Věděli jste, že dětská noha roste o 15 až 18 mm za rok? Kosti nohy malých dětí jsou v tomto období navíc ještě chrupavčité, a tak velmi snadno podléhají deformacím vlivem nošení špatné obuvi. Proč je důležité dítěti pravidelně pořizovat novou obuv? A na co byste si během výběru nových dětských bot měli dát pozor, aby se v nich dítě cítilo pohodlně a nikde ho netlačily?

Klíčová je velikost dětských bot 

Dětské boty musí dítěti perfektně sedět na délku i na šířku. Co se týče délky, před prsty by měl být v dětské botě volný prostor 10 až 15 milimetrů. Jelikož mají dětské nohy značně sníženou citlivost na bolest, spíš než na vyjádření dítěte, zda ho boty tlačí, nebo ne, změřte délku chodidla dítěte a vyberte boty, které budou o zmiňovaných 10 až 15 milimetrů delší. Rovněž se stoprocentně nespoléhejte ani na metodu tlaku na botu v oblasti palce. Dítě může reflexivně skrčit prsty, a vy tak palec nenahmatáte v pozici, kde ho dítě bude mít při nošení daných bot. Nevhodné jsou i příliš široké boty, ve kterých bude noha klouzat dopředu a narážet na přední stěnu boty. Pozor si dejte v případě uzavřené obuvi také na příliš špičatou přední část. Špička dětských bot musí být maximálně prostorná a kulatá, aby poskytovala dostatek místa. V opačném případě může docházet k deformacím, jako je vbočený palec, vybočený malík a kladívkové prsty. Obecně k deformacím noh dochází v botách, které jsou malé na délku i na šířku. Nošení starých a nevyhovujících bot, které již dítěti nesedí, není vhodné. Pravidelně dítěti vybírejte nové boty adekvátní velikosti. 

Dětské boty musí být lehké

Dalším klíčovým aspektem pro pořízení bot, které si vaše dítě zamiluje, je správná hmotnost. Ta by samozřejmě měla být ideálně co nejnižší. Dětské klouby nejsou zcela připravené na větší zátěž. Dítě, které přitom teprve pomalu začíná objevovat svět, udělá až desítky tisíc kroků za den. Těžké boty jsou tak pro něj zbytečnou přítěží. Pokud pro své dítě hledáte lehké, pohodlné a kvalitní dětské boty, neměla by vám uniknout nabídka obchodu CCC, který si pro vás připravil rozsáhlou škálu, ze které si zaručeně vyberou i ti nejnáročnější zákazníci. Těšit se můžete na dětské boty všech velikostí i barev. CCC nabízí kromě online nákupů také řadu kamenných prodejen po celé České republice, aby si děti mohly boty osobně vyzkoušet, a vybrali jste tak model, který jim bude opravdu dokonale vyhovovat.

Berte ohled na názor dítěte

Aby dětská bota na noze perfektně držela a snadno se dítěti obouvala, je dobré pořídit šněrovací obuv, popřípadě obuv na přezky či suchý zip. 

Pro děti jsou v nabídce CCC konkrétně připraveny boty kotníkové, sandály, pantofle, tenisky, sportovní boty, svítící boty dětské a další oblíbené modely. Aby si dítě své nové boty zamilovalo a chtělo je nosit, při výběru myslete také na to, že by se měly vašemu dítěti líbit. Berte proto ohled na jeho názory a požadavky. Boty, které dítěti za každou cenu pořídíte, aniž by se v nich cítilo příjemně, nebude nosit. Zejména holčičky si chtějí své nové vysněné střevíčky vybrat z hlediska designu podle svého.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang