Křehké těsto + Apple pie – recept

Jablečný koláč, v zahraničí nazývaný jako apple pie je velmi oblíbený. Peče se většinou ve formě 28 cm. Křehké těsto, které se na něj používá se ale může naplnit také jinou libovolnou náplní, klidně i slanou.

Suroviny

  • 150 g hl. mouka
  • 120 g ledové máslo (na kostičky)
  • cca 30-50 g ledové vody (nejlépe z lednice, nebo led rozpuštěný v lednici)

Postup

V míse si člověk promíchá mouku s kostičkami ledového másla a začne zpracovávat prsty. Nejlépe v chladné místnosti, i mísu je možné předem vychladit. Mělo by to vypadat jen jako drobenka, ne jako propracované těsto.

Jakmile je těsto jako drobenka, přilije se asi polovina vody. Teď se musí člověk pokusit těsto slepit dohromady. Pokud ještě nedrží je potřeba přilít ještě trochu vody. V žádném případě se však nepřidává víc, než je uvedené.

Těsto se zabalí do fólie, dá se chladit do ledničky minimálně na hodinu. Po hodině těsto člověk vytáhne z lednice a rozdělí přibližně na polovinu. Větší polovinu rozválí na jakýsi kruh ve velikosti asi o 3 cm větší, než je dno formy.

Těsto se přenese do formy a pěkně přilepí. Těsto ve formě se dá opět do lednice. Chladí se minimálně hodinu. Zatím je potřeba předehřát troubu na 190 stupňů. Po vychlazení se propíchá spodek těsta vidličkou. Peče se cca 10 – 12 minut. Těsto je hotové a může se plnit libovolnou náplní.

TIP: Při přípravě koláče z křehkého těsta můžete použít nejrůznější ingredience včetně sezónního nebo naopak exotického ovoce.

Apple pie

Jednou z náplní, která se může použít na křehké těsto je náplň na americký apple pie. Jak je z názvu patrné jedná se o náplň z jablek. Z této náplně je také možné si připravit raw skořicové apple pie kuličky.

Suroviny

  • 1 kg jablka
  • 150 g cukr (dle chuti a kyselosti jablek)
  • 2 lžičky skořice
  • plátek másla (cca 1 cm)

Postup

Jablka se oloupou zbaví se jadřince. Nakrájí se na tenké malé plátky. Trouba se rozpálí na 170 stupňů. V kastrolu se rozehřeje máslo, přisypou se jablka a cukr dle potřeby. Toto se restuje dokud jablka nebudou poloměkká a nepustí šťávu. Trvá to asi 15 minut. Poté se to nechá vychladnou alespoň 20 minut.

Na předem předpečený korpus, tedy křehké těsto, se navrství celá směs jablek a posype se skořicí. Z lednice se vytáhne druhá část těsta, rozválí se a přendá se nahoru na vrstvu jablek. Propíchá se vidličkou, aby měla kudy odcházet pára. Vloží se do rozpálené trouby na 170 stupňů a peče cca 20 minut. Podává se teplé nebo studené.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang