Šunkovo-sýroví šneci – nejlepší recept
Šneci z listového těsta jsou chutným předkrmem, který se hodí pro každou příležitost. Tito šneci s krustou z listového těsta naplněnou pikantní šunkou a smetanovým sýrem jistě zapůsobí na vaše chuťové pohárky.
Příprava slaných šneků je neuvěřitelně snadná, takže se hodí jak pro začátečníky, tak pro zkušené kuchaře. V tomto článku vás provedeme všemi kroky k přípravě těchto lahodných šneků z listového těsta se šunkou a sýrem.
Šunkovo-sýroví šneci
Šneci z listového těsta se šunkou a sýrem jsou chutným a zábavným způsobem, jak si pochutnat na slaném pohoštění. Tito chutní šneci, plnící se teplým sýrem a plátky pikantní šunky, jsou ideálním předkrmem, svačinou nebo i lehkým jídlem.
Ale co přesně jsou tito šneci z listového těsta? Toto pečivo pochází z Francie a je vyrobeno z vrstev máslového, vločkového těsta, které se rozválí a vytvaruje do spirály připomínající šneka. Poté se plní řadou lahodných ingrediencí, které mohou být od sladkých až po slané. V tomto případě je hlavní hvězdou šunka a sýr, které nabízejí dokonalou rovnováhu chuti a struktury.
Klíčem k přípravě dokonalých šneků z listového těsta je kvalita surovin a technika jejich přípravy. Těsto musí být lehké, vzdušné a vločkové, zatímco náplň by měla být bohatá a aromatická. Šunka by měla být nakrájená na tenké plátky a sýr by měl být směsí ostrých i smetanových druhů, aby bylo dosaženo dokonalé rovnováhy chutí.
Jednou z nejlepších vlastností šneků z listového těsta se šunkou a sýrem je jejich univerzálnost. Lze je podávat jako předkrm na slavnostní večeři, rychlou svačinu na filmový večer nebo dokonce jako lehké jídlo v kombinaci se salátem. Je to jednoduchý, ale elegantní pokrm, který na hosty určitě zapůsobí, aniž by vyžadoval hodiny strávené v kuchyni.
Ingredience
- 1 list listového těsta
- 4 plátky šunky
- 1 šálek strouhaného sýra (čedar, gouda nebo směs)
- 1 rozšlehané vejce
- 1 lžíce hořčice
- pepř a sůl podle chuti
- čerstvá nasekaná petrželka (nepovinné)
- mouka na poprášení
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte listové těsto do tvaru obdélníku o rozměrech asi 30 x 20 cm.
- Plátky šunky nakrájejte na malé kousky a dejte stranou.
- V malé misce smíchejte strouhaný sýr, hořčici, pepř, sůl a nasekanou petrželku (pokud používáte).
- Sýrovou směs rovnoměrně rozetřete na listové těsto a nechte asi 2,5 cm od okrajů.
- Na sýrovou směs položte kousky šunky.
- Od delšího okraje těsto pevně srolujte jako švýcarskou roládu.
- Ostrým nožem nakrájejte roládu na 2,5centimetrové plátky.
- Plátky položte na vyložený plech a mezi jednotlivými plátky nechte asi 2,5 cm místa.
- Každý plátek potřete rozšlehaným vejcem tak, aby byly pokryty všechny strany.
- Šneky z listového těsta pečte 15-20 minut, dokud nebudou zlatohnědí a nafouklí.
- Po upečení je vyjměte z trouby a před podáváním je nechte několik minut vychladnout.
Tyto šneky z listového těsta lze podávat teplé nebo při pokojové teplotě, takže se skvěle hodí na oslavy a večírky. Jsou také skvělou volbou k obědu nebo svačině, zejména pro děti, které si zamilují roztomilý tvar šneka.
TIP: Vyzkoušejte recept na pizza šneky, sladké šneky z listového těsta, skořicové šneky z listového těsta, špenátovou pizzu nebo žampionovou pizzu.