Těstovinový salát s kuřecím masem – recept
Těstovinový salát s kuřecím masem je výborný, zdravý, lehký pokrm. Není náročný na přípravu, a uspokojí jak náročné strávníky, tak i vyznavače fitness stylu. Těstovinový salát s kuřecím masem si můžete připravit v mnoha různých variantách a úpravách – záleží jen na vaší chuti, fantazii a možnostech.
Kuřecí salát patří podobně jako třeba tuňákový salát s těstovinami, rukolový salát, nebo kuřecí fajitas mezi zdravá, ale chutná jídla. Nabízí zároveň spoustu prostoru pro kulinářskou kreativitu, protože je jen na vás, jak si vyhrajete s kořením, zeleninovými přísadami nebo se způsobem úpravy kuřecího masa v tomto salátu.
Salát s kuřecím masem obsahuje spoustu vitamínů, zdraví prospěšných látek, a kuřecí maso je zase bohaté na lehké, zdravé bílkoviny. Podávat jej můžete například ke slanému koláči nebo kuřecím paličkám.
TIP: Pokud dáváte přednost kombinaci salátové zeleniny a sýra, můžete vyzkoušet balkánský salát recepty. Nebo můžete vyzkoušet salát kimchi z kvašené zeleniny, nebo jen salát doplníte o sýrové chipsy. Jestli jste milovníci Itálie, nezapomeňte vyzkoušet italské saláty. V případě, že chcete vyzkoušet jiné těstoviny, vychutnejte si kantonské nudle.
TIP: Do kuřecího salátu můžete přidat třeba i domácí šunku z šunkovaru.
Salát s kuřecím masem – recept
Připravte si výborný salát s kuřecím masem ve středomořském stylu, který stoprocentně zachutná každému.
Salát s kuřecím masem – ingredience
- 4 šálky omytých a osušených listů římského salátu
- 1 velká okurka, nakrájená na kostičky
- 2 římská rajčata, nakrájená na kostičky
- 1 červená cibule, nakrájená na plátky
- 1 avokádo, nakrájené na plátky
- 1/3 šálku oliv Kalamata (nebo černých oliv) bez pecky, nakrájených na plátky (nepovinné)
- Citronové klínky k podávání
Na marinádu
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1 citronu (1/4 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy)
- 2 lžíce vody
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce čerstvé nasekané petrželky
- 2 lžičky sušené bazalky
- 2 lžičky česneku, mletého
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička soli
- mletý pepř , podle chuti
- 500 g kuřecích stehenních filetů bez kůže a kostí (nebo kuřecích prsou)
Salát s kuřecím masem recept
- Ve velkém džbánu promíchejte všechny ingredience na marinádu. Polovinu marinády vylijte do velké mělké misky. Zbylou marinádu uložte do chladničky, abyste ji později mohli použít jako dresink.
- Přidejte kuře do marinády v misce; marinujte kuře 15-30 minut (nebo až dvě hodiny v chladničce, pokud to čas dovolí).
- Zatímco čekáte na kuře, připravte všechny ingredience na salát a smíchejte je ve velké salátové míse.
- Jakmile je kuře připraveno, rozehřejte 1 lžíci oleje v grilovací pánvi nebo na grilovací desce na středně vysoké teplotě. Kuře grilujte z obou stran, dokud nezhnědne a není zcela propečené.
- Nechte kuře 5 minut odpočívat, nakrájejte ho na plátky a naaranžujte na salát. Salát pokapejte zbývajícím nedotčeným dresinkem. Podávejte s klínky citronu.
Kuřecí salát – recept
Kuřecí salát můžete servírovat k večeři, obědu, nebo třeba také jako lehký brunch. Jedná se navíc o báječnou vitamínovou bombu a rychlý oběd z kuřecího masa.
Kuřecí salát ingredience
- 2 šálky vařeného kuřecího masa, nakrájeného na kousky
- ½ šálku majonézy
- 1 stonek celeru, nakrájený nadrobno
- 1 zelená cibule, nakrájená na kostičky (nebo pažitka či červená cibule)
- 1 lžička dijonské hořčice
- ½ lžičky kořeněné soli
- pepř podle chuti
- 1 lžička čerstvého kopru volitelně
Kuřecí salát postup
- Všechny přísady smíchejte v malé misce a dobře promíchejte.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Hotový kuřecí salát podávejte se sendvičem.
TIP: Příště můžete pro změnu připravit salát caesar s kuřecím masem nebo salát s krevetami či salát s hovězím masem.
Zeleninový salát s kuřecím masem – recept
Vyzkoušet můžete také tento skvělý zeleninový salát s kuřecím masem v řeckém stylu.
Ingredience na zeleninový salát s kuřecím masem
- 2 balení ančoviček v oleji
- 1 malý stroužek česneku
- 1/2 šálku balené ploché petrželové natě
- 1/4 šálku balených listů bazalky
- 1/4 šálku nahrubo nasekaného kopru
- 1 lžíce listů oregana
- 3/4 šálku majonézy
- 2 a 1/2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce nasekané pažitky
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- Jeden půlkilový bochník ciabatty – spodní kůrka vyhrazena pro jiné použití, chléb nakrájený na centimetrové kostky
- 2 kg kuře na rožni – kůže a kosti vyhozeny, maso nakrájeno na velké kousky
- 8 paprik piquillo, osušených a podélně rozčtvrcených
- 3 vnitřní celerová žebra s listy, nakrájená na tenké plátky
- 1/2 šálku oliv kalamata bez pecky, rozpůlené
Postup na zeleninový salát s kuřecím masem
- V kuchyňském robotu rozmixujte ančovičky, česnek, petrželku, bazalku, kopr a oregano na hrubo.
- Přidejte majonézu a citronovou šťávu a zpracujte do hladka. Vmíchejte pažitku a dochuťte solí a pepřem.
- Ve velké míse promíchejte ciabattu s kuřecím masem, paprikami piquillo, celerem a olivami. Přidejte dresink a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem a podávejte.
Jednoduchý kuřecí salát – zdravý salát – recept
Pokud vás tlačí čas nebo nechcete trávit v kuchyni příliš mnoho času, můžete si připravit tento jednoduchý kuřecí salát. Lahodný zdravý salát budete mít hotový během chvilky.
Ingredience na zdravý salát
- ½ kelímku obyčejného řeckého jogurtu
- ¼ lžičky česnekového prášku (nebo podle chuti)
- ¼ lžičky soli (nebo podle chuti)
- ¼ lžičky černého pepře (nebo podle chuti)
- 2 šálky vařeného kuřecího masa (drceného nebo nakrájeného)
- ½ šálku nasekaného celeru
- ½ šálku pekanových ořechů (vlašských ořechů nebo plátkových mandlí, podle potřeby opražených)
- ½ šálku rozčtvrcených hroznů
- ¼ šálku nadrobno nakrájené červené cibule (volitelně)
- chléb, croissanty nebo salát (k podávání)
Jednoduchý kuřecí salát – postup
- Ve velké míse smíchejte řecký jogurt, česnekový prášek, sůl a pepř.
- Přidejte vařené kuřecí maso, celer, ořechy, hroznové víno a červenou cibuli (pokud používáte). Promíchejte, dokud se dobře nespojí.
- Ochutnejte a podle potřeby upravte koření.
- Podávejte jako sendvič na chlebu nebo rohlíku nebo zabalené v hlávkovém salátu.
TIP: Místo kuřete můžete použít i krevety. Jak krevety uvařit se dozvíte v našem článku.
Kuřecí salát se zeleninou – studený těstovinový salát – recept
Studený těstovinový salát chutná výborně kdekoliv a kdykoliv. Ukážeme vám, jak si doma snadno a rychle připravit výborný kuřecí salát se zeleninou.
Studený těstovinový salát ingredience
- 500 g těstovin fusilli
- 2 kuřecí prsa bez kůže a kostí
- 1 lžička česnekového prášku
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 plátky slaniny, uvařené a nadrobené
- 2 šálky cherry rajčat, rozpůlených
- 2 šálky listového špenátu
- 1/2 lžíce nadrobené fety
- 1/4 červené cibule nakrájené na tenké plátky
- 2 lžíce čerstvě nasekaného kopru
Na dresssing
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 1/2 lžičky italského koření
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1 polévková lžíce dijonské hořčice
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
Kuřecí salát se zeleninou – postup
- Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou uvařte fusilli podle návodu na obalu do al dente. Slijte je a přendejte do velké mísy.
- Kuřecí prsa ochuťte česnekovým práškem, solí a pepřem. Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte olej.
- Kuřecí maso smažte dozlatova a propečené, 8 minut z každé strany. Nechte 10 minut odpočívat a poté nakrájejte na kousky.
- Mezitím připravte dresink: Ve středně velké misce vyšlehejte olej, ocet, italské koření, česnek a hořčici. Dochuťte solí a pepřem.
- Ve velké míse s těstovinami smíchejte všechny zbývající ingredience. Těstovinový kuřecí salát přelijte zálivkou, promíchejte, až se obalí, a podávejte.
Caesar salát s kuřecím masem – salát z pečeného kuřecího masa – recept
Pokud máte rádi klasický caesar salát, můžete si připravit jednu z jeho variant, tedy caesar salát s kuřecím masem. Tento vynikající salát z pečeného kuřecího masa jistě zachutná každému.
Ingredience na caesar salát s kuřecím masem
- 1 středně velký bochník ciabatty (nebo 4 silné plátky křupavého bílého chleba)
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 kuřecí prsa bez kůže a kostí
- 1 velký římský nebo kosmatice salát, listy oddělené
Na dressing
- 1 stroužek česneku
- 2 ančovičky z konzervy
- středně velký blok parmezánu nebo sýra Grano Padano na strouhání a hobliny (nespotřebujete ho celý)
- 5 lžic majonézy
- 1 lžíce bílého vinného octa
Caesar salát s kuřecím masem – postup
- Předehřejte troubu na 200 °C. Natrhejte 1 středně velkou ciabattu na velké, ošoupané krutony, nebo pokud chcete, nakrájejte je nožem na chleba. Rozložte je na velký plech nebo tác a pokapejte 2 lžícemi olivového oleje.
- Potřete chléb olejem a podle chuti ho trochu osolte (nejlepší jsou krystalky mořské soli). Pečte 8-10 minut, během pečení krutony několikrát otočte, aby rovnoměrně zhnědly.
- Potřete 2 vykostěná kuřecí prsa bez kůže 1 lžící olivového oleje a okořeňte. Pánev postavte na střední teplotu na 1 min, dokud není horká, ale nekouří se z ní.
- Položte kuřecí maso na pánev (pokud je dostatečně horká, začne prskat) a nechte 4 min. smažit.
- Kuře otočte a vařte další 4 minuty. Zkontrolujte, zda je kuře upečené, a to tak, že do nejsilnější části píchnete špičkou ostrého nože; nemělo by být ani náznakem růžové a šťáva by měla být čirá.
- Plochým nožem rozbijte 1 stroužek česneku a oloupejte slupku. Rozmačkejte ho drtičem na česnek. Rozmačkejte 2 ančovičky vidličkou o stěnu malé misky.
- Nastrouhejte hrst parmezánu a smíchej ho s česnekem, ančovičkami, 5 lžícemi majonézy a 1 lžící bílého vinného octa. Podle chuti dochuťte. Měla by mít konzistenci jogurtu – pokud je ten váš hustší, přimíchejte několik lžic vody, aby se zředil.
- Sýr oholte škrabkou. Natrhejte 1 velký salát cos nebo římský salát na velké kousky a vložte do velké mísy. Kuřecí maso nakrájejte na proužky o velikosti sousta a polovinu rozprostřete na listy spolu s polovinou krutonů.
- Přidejte většinu dresinku a prsty promíchejte. Rozprostřete zbytek kuřecího masa a krutony a pokapejte je zbylým dresinkem. Navrch posypte parmazánem a ihned podávejte.
Jemný kuřecí salát – recept
Připravte si doma snadno a rychle dokonalý jemný kuřecí salát, který můžete servírovat třeba coby zdravý oběd nebo večeři.
Ingredience na jemný kuřecí salát
- 500 g vařeného kuřecího masa, nakrájeného na kostky
- 3/4 šálku řapíkatého celeru, nakrájeného na kostičky
- 1/4 šálku červené cibule, nakrájené nadrobno
- 1/4 šálku petrželky nebo kopru, nasekaného nadrobno (nepovinné)
- 1 šálek pekanových ořechů, mandlí nebo kešu oříšků
- 1/2 kelímku obyčejného jogurtu
- 1/4 šálku majonézy
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžička jakéhokoli octa kromě balzamikového
- 1/2 lžičky soli
- Mletý černý pepř podle chuti
Jemný kuřecí salát postup
- Na malé pánvi přidejte pekanové ořechy a na mírném až středním ohni je za častého míchání opékejte, dokud nezhnědnou.
- Přendejte je na prkénko, nechte trochu vychladnout a nasekejte nahrubo.
- Do středně velké mísy přidejte opečené pekanové ořechy, kuřecí maso, celer, cibuli, petržel, jogurt, majonézu, hořčici, ocet, sůl a pepř. Jemně promíchejte a podle potřeby upravte sůl.
- Salát uložte alespoň na 2 hodiny do chladničky, protože nejlépe chutná studený.
- Podávejte se zeleninou, quinoou, hnědou rýží nebo si z kuřecího salátu připravte sendvič s celozrnným chlebem.
Pikantní kuřecí salát s majonézou – recept
Milovníci pálivějších jídel zajisté ocení tento výborný pikantní kuřecí salát s majonézou.
Ingredience na pikantní kuřecí salát s majonézou
- 4 šálky nakrájeného salátu
- 1 šálek nakrájené okurky
- 1/2 šálku nakrájených cherry rajčat
- 1/2 šálku nakrájené červené cibule
- 1 středně propečené kuřecí prso
- 1 vařené vejce
Na dressing
- 1/2 šálku majonézy
- 2 lžíce pálivé omáčky dle výběru
- 1 lžička citronové šťávy
- Sůl a pepř dle chuti
Postup na pikantní kuřecí salát s majonézou
- Do velké salátové mísy dejte nejprve hlávkový salát, na něj okurku, cherry rajčátka, červenou cibuli, pečená kuřecí prsa a vařené vejce.
- V malé misce smíchejte majonézu, pálivou omáčku, citronovou šťávu a sůl/pepř. Poté ochutnejte, abyste zkontrolovali ochucení, a přelijte salát.