Rybičková pomazánka – nejlepší recepty
Rybí pomazánka je oblíbená a často se podává jako chutný předkrm nebo lehké občerstvení. Ačkoli jsou snadno dostupné i verze zakoupené v obchodě, je něco zvláštního na tom, když si doma připravíte vlastní. Nejenže můžete kontrolovat ingredience a přizpůsobit chuť podle svých představ, ale navíc je její výroba jednoduchá a finančně nenáročná.
Oblékněte si tedy zástěru a popadněte kuchyňské náčiní, protože pro vás máme dokonalý recept na lahodnou domácí rybí pomazánku, kterou si každý zamiluje.
Rybičková pomazánka
Rybí pomazánky jsou v posledních letech stále oblíbenější, a to z dobrého důvodu. Jsou chutné, všestranné a snadno se připravují. Rybí pomazánky jsou sice snadno dostupné v obchodech, ale domácí výroba má něco do sebe. Se správnými ingrediencemi a trochou času můžete i vy vytvořit chutnou a zdravou rybí pomazánku.
Základem každé dobré rybí pomazánky jsou samozřejmě ryby. Použít můžete jakýkoli druh ryby, ale mezi oblíbené volby patří tuňák z konzervy, uzený losos nebo dokonce zbytky vařených ryb. Nejdříve rybu naklepejte nebo rozdrobte, odstraňte kosti a kůži a vložte ji do mísy. Poté můžete kreativně pracovat s dalšími ingrediencemi, které chcete přidat.
Častou složkou rybích pomazánek je majonéza, která jim dodá krémovou strukturu a pikantní chuť. Pokud však chcete omezit kalorie nebo se vyhnout mléčným výrobkům, můžete ji nahradit řeckým jogurtem nebo avokádem. Mezi další běžné přídavky patří nakrájený česnek a bylinky, například kopr nebo petrželka. Ty dodají pomazánce svěží chuť.
Neomezujte se však pouze na tyto ingredience. Experimentování s různými chutěmi a strukturami může vést k nečekaným a lahodným výsledkům. Můžete například přidat smetanový sýr nebo tvaroh pro větší krémovitost nebo nasekané ořechy pro uspokojivou křupavost. Dijonská hořčice nebo pálivá omáčka mohou pomazánce dodat pikantní nádech. A pro ty, kteří mají rádi pálivost, může přidání nakrájených jalapeňos nebo chilli vloček dodat směsi pikantní prvek.
Ingredience
- 450 g uzené ryby (např. losos, pstruh nebo makrela)
- 220 g změklého smetanového sýra
- 1/4 šálku majonézy
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky nebo kopru
- 1 lžička omáčky Tabasco
- 1 lžička worcestrové omáčky
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Začněte přípravou uzené ryby. Můžete si buď koupit uzenou rybu v obchodě, nebo ji vyudit doma v udírně či na grilu. Pokud používáte udírnu, namočte dřevěné štěpky alespoň na 30 minut před uzením ryby. Rybu položte na rošt udírny nebo na fólií vyložený gril a ud’te ji asi 45 minut až hodinu, dokud nebude zcela propečená a nebude mít vločky.
- Jakmile uzená ryba vychladne, odstraňte z ní kůži a případné kosti a nakrájejte ji na malé kousky. K tomuto kroku můžete použít vidličku nebo ruce.
- V míse smíchejte změklý smetanový sýr, majonézu, citronovou šťávu, nasekané bylinky, omáčku Tabasco, worcesterskou omáčku, česnekový prášek, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience rovnoměrně nevsáknou.
- Do směsi smetanového sýra přidejte vločky uzené ryby a stěrkou je jemně vmíchejte. Klíčem k úspěchu je nepřehnat míchání, protože chcete zachovat některé kousky ryby neporušené kvůli struktuře.
- Směs ochutnejte a v případě potřeby upravte koření.
- Rybí pomazánku přendejte do servírovací mísy a přikryjte ji plastovou fólií. Před podáváním uložte alespoň na hodinu do chladničky, aby se rozvinuly chutě.
- Když je připravena k podávání, odstraňte plastovou fólii a posypte ji navíc nasekanými bylinkami na ozdobu. Můžete také podávat s krekry, plátky bagety nebo zeleninovými tyčinkami.
Domácí rybí pomazánka je připravena k ochutnání. Z tohoto receptu získáte asi 2 šálky pomazánky a pro větší počet lidí ho lze snadno zdvojnásobit. Recept na rybí pomazánku vám nejen umožní ohromit hosty svými kulinářskými dovednostmi, ale také zaručí čerstvou a chutnou pomazánku. Za vyzkoušení stojí také třeba krabí pomazánka, která chutná i dětem.
TIP: Dalšími oblíbenými recepty s rybou jsou losos v troubě a losos na pánvi. Z oblíbených pomazánek vyzkoušejte avokádovou pomazánku, ředkvičkovou pomazánku, vajíčkovou pomazánku nebo celerovou pomazánku.