Super jemná paštika – recept
V českých supermarketech je nepřeberné množství různých druhů paštik. Ve většině případů, ale lidi ani nevědí z čeho se vyrábí. A tak, aby měl člověk jistotu co jí, je dobré si vyrobit paštiku doma. Když jí člověk jednou ochutná, tu z obchodu již nebude chtít nikdy více.
Suroviny
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- 500 g kuřecích jater
- panák koňaku, whiskey, brandy
- 200 g másla
- 150 ml šlehačka
- sůl pepř
- bylinky a koření dle chuti, např. mandle či brusinky
Postup
Na másle se osmaží cibulka a česnek. Poté se přidají pokrájená játra. Klidně na větší kusy, aby to nebylo vysušené. Smaží se to asi 4 minuty a pak se to zalije panáčkem vybraného alkoholu. Nechá se dusit asi 3-4 minuty.
Jakmile se tekutina odpaří, je vcelku hotovo. Osolit a opepřit dle chuti. Pak se to přendá celé do mixéru nebo se použije mixér tyčový. Trochu promixovat, přidat máslo, co zbylo a nějaké koření dle chuti. Až je to důkladně promixováno, tak se přidá šlehačka.
Mixuje se tak dlouho, až je z toho nevábně vyhlížející kaše. Ta se nandá do misek nebo skleniček, jak je komu libo. Zalije se rozpuštěným máslem nebo sádlem a nechá dobře vychladit v lednici. A taková domácí zvěřinová paštika také není špatná.