Křenová omáčka – recept
Česká kuchyně je známá různorodostí omáček, které její obyvatele přímo milují. Mezi ty nejoblíbenější patří také křenová omáčka, která se nejčastěji podává s knedlíkem a nějakým druhem masa.
Suroviny
- 750 ml mléka, nebo kombinace mléka a smetany
- asi 3 lžíce hladké mouky
- ocet
- sůl
- křen
Postup
Jako první krok je rozkvedlání mouky s mlékem na bešamel. Přidá se sůl a povaří se do zhoustnutí. Pak se povaří ještě asi 10 minut, aby byla mouka provařená. Mezitím si člověk svaří ocet. Dělá se to tak vždy, když má jít do něčeho kde je mléko nebo smetana, aby se to takzvaně nezdrclo.
Jakmile je bešamelový základ hotov přidá se strouhaný křen. Povaří se už jen asi 3-5 minut, okyselí se, dosolí se a je hotovo. Podává se jsem s kynutým knedlíkem a uzeným masem. Ten, kdo by si chtěl omáčku něčím ozvláštnit nesmí přehlédnout recept na křenovou omáčku s hříbky.