Plněné slané košíčky – recept
Košíčky nemusí být jen sladké. S tímto receptem si přijdou na své milovníci slaného. Jak na ty nejlepší košíčky s žampionovou a lososovou náplní?
Následující recept lze různými způsoby upravovat. Komu lososová a žampionová náplň nevyhovuje, může sáhnout po jiných surovinách. Oblíbené jsou například slané dýňové muffiny, vaječné muffiny, banánové muffiny pro děti, z těch zdravějších variant pak celozrnné anglické muffiny.
Postup
Mouku se solí prosejeme na vál. Přidáme na kousky nakrájený tuk, vejce a zakysanou smetanu. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladničce 30 minut odpočinout.
Odleželé těsto rozdělíme na kousky, vtlačíme do formiček na košíčky a na dně ho propícháme. Košíčky dáme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Necháme je ve formičkách mírně vychladnout a pak vyklopíme.
Nyní přichází na řadu náplně, začneme tou žampiónovou. Žampiony a šunku nakrájíme nadrobno a vmícháme s petrželí do tvarohu. Směs ochutíme solí, pepřem a nasekanou chilli papričkou. Pomocí cukrářského sáčku nastříkáme náplň do poloviny košíčků. Ozdobíme je kousky rajčátek, žampiony a petrželí.
Při přípravě lososové náplně smícháme změklé máslo s tvarohem a drceným lososem. Směs osolíme a opepříme. Dáme ji do cukrářského sáčku a nastříkáme do zbylých košíčků. Ozdobíme je kousky lososa, citrónu a koprem.