3 skvělá jídla na velikonoční tabuli

Velikonoce jsou nejenom svátky jara, ale také lidových zvyků a setkání těch nejbližších. Jaké pokrmy si, ale připravit, tak aby se shodovaly s tradicí?

Poctivý domácí mazanec –⁠ snídaně na Zelený čtvrtek

Prastarý zvyk praví, že kdo sní před východem slunce pečivo namazané medem, je chráněný před uštknutím hadů a žihadly vos. Odpoledne by se nemělo pracovat, ale čas by se měl věnovat pečení jidášů a obřadného pečiva z kynutého těsta, které když se potře medem, bude člověk zdravý.

„Na pečení mazance si vyhraďte více času. Zde totiž víc než kde jinde platí, že nic se nemá uspěchat a že náležitě odpočaté těsto vás odmění lepším výsledkem,“ doporučuje šéfkuchař Lukáš Lang z Orea Hotels & Resorts.

Ingredience:

  • 230 g hrubé mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • ½ kostky droždí
  • 1 vejce na pomazání
  • 60 g cukru
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 120 ml vlažného mléka
  • 70 g povoleného másla
  • větší špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 40 g rozinek
  • 40 g nasekaných loupaných mandlí
  • mandlové plátky na posypání

Postup přípravy mazance:

V míse smícháme hrubou a polohrubou mouku a uděláme do nich důlek. Vlijeme 2/3 mléka a rozdrolíme droždí. Do mléka pak opatrně vmícháváme mouku ze stran, až nám vznikne hladké těstíčko jako na lívance. Lehce posypeme hladkou moukou a necháme 30 minut v teple vyběhnout.

Pak přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, citronovou kůru, změklé máslo, sůl a nalijeme zbytek mléka. Vypracujeme těsto (robotem to trvá 10 až 12 minut, v ruce poněkud déle). Nakonec vmícháme rozinky a mandle.

Těsto vyndáme nejlépe na dřevěný vál (plast také nevadí) a necháme 30 minut odpočinout! Zrání těsta nepodceňujte. Spojují se v něm chutě. Poté těsto krouživými pohyby utáhneme a vytvarujeme bochánek.

Dáme na plech, na pečící papír a asi hodinu necháme vykynout. Pak velikonoční mazanec namažeme vejcem a zasypeme mandlovými lupínky. Těsto musíme nahoře lehce proříznout do kříže, aby připomínal Kristovu oběť. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů 40 až 50 minut.

Velikonoční nádivka –⁠ o Bílé sobotě

Velikonoční nádivka neboli hlavička, režábek či velikonoční svítek se vždy podávala jako první jídlo po velikonočním půstu.

„Suroviny se liší kraj od kraje a rodina od rodiny. Někdo dává uzené maso jiný si zase potrpí na houby, ale vždy by měla obsahovat zelené bylinky – nejčastěji kopřivy,“ doporučuje šéfkuchař Lukáš Lang z Orea Hotels & Resorts. A tak neváhejte a vyzkoušejte tu naši s uzeným masem a kopřivami.

Ingredience:

  • 800 g uzeného masa
  • 8 rohlíků nebo jednu veku
  • 8 vajec
  • 250 ml mléka
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek (na tři strouhnutí)
  • listy mladých kopřiv a trocha libečku
  • sádlo a strouhanka na vymazání pekáčku

Postup přípravy nádivky:

Nejprve si uzené maso uvaříme ve vodě a necháme vychladnout. Nakrájíme ho na malé kostky (0,5 cm). Mezitím si nakrájíme pečivo na větší kostky (1,5 cm). Připravíme mísu, ve které vše promícháme (takže raději větší). Oddělíme žloutky od bílků.

Pro zjednodušení můžeme žloutky rozmíchat v mléce, osolíme, opepříme a nastrouháme muškátový oříšek. Opatrně nalijeme do mísy s pečivem a necháme vsáknout. Přidáme nakrájené uzené maso, nahrubo nasekané kopřivy, libeček a vše důkladně, ale opatrně promícháme.

Bílky lehce osolíme a ušleháme z nich sníh (musí být opravdu pevný a jako zkouška stačí otočit si nádobu nad hlavu dnem vzhůru a hned poznáte, zda je buď správně ušlehaný). Sníh jemně vmícháme do rohlíků s masem.

Vznikne nám krásná vláčná hmota, kterou vložíme do sádlem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Nádivku pečeme dozlatova v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 1 hodinu.

Jehněčí pečínka –⁠ na nedělní Boží hod

Jehněčí pečínka patří k Velikonocům tak jako smažený kapr k Vánocům. Co by to tedy bylo za slavnostní tabuli, kdyby se na ni neobjevil tento vynikající pokrm?

„K svátkům jara jednoznačně patří mladé maso, například jehněčí. Mezi mé nejoblíbenější úpravy jehněčího patří jehněčí pečínka na česneku a rozmarýnu s lepenicí. Určitě Vám bude chutnat,“ dodává Lukáš Lang z Orea Hotels & Resorts.

Ingredience:

  • 1 kg jehněčí kýty nebo plec
  • 6 stroužků česneku
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 2 větší cibule
  • olej
  • vývar
  • 100 g hladké mouky
  • sůl a pepř

Co budeme potřebovat na lepenici:

  • 1 kg brambor
  • 500 g kysaného zelí
  • 100 g sádla
  • sůl, pepř a mletý kmín

Postup na jehněčí:

Jehněčí maso lehce očistěte. Pokud je to neforemný kus, udělejte z něj váleček a zamotejte provázkem. Osolte a opepřete. Plochou stranou nože rozmáčkněte česnek, který společně s rozmarýnem dáte na střed pekáče. Nalijete trochu oleje a položíte na to maso.

Zalijete troškou vývaru a pečte na 160 stupňů cca hodinu. Občas maso přelijete výpekem z pekáče a v polovině pečení jej otočte. Pokud se vám kůrčička zdá málo křupavá zvyšte ke konci na 5 až 8 minut teplotu na 190 stupňů a výsledek bude dokonalý.

Jestli je maso měkké i uvnitř, ověříte dlouhou vidličkou, nebo (pokud máte) špikovací jehlou, kterou na 5 vteřin vpíchneme do středu masa. Po vytažení musí být horká, tzn. maso se dobře peklo i uvnitř a je hotové.

Maso vyndáme a pustíme se do výpeku. Výpek z pekáče přelijeme do hrnce, restujeme do hněda (ne do černa!), lehce zaprášíme moukou a znovu restujeme asi 5 minut. Poté zalijeme vývarem, provaříme, dochutíme solí, pepřem a česnekem a vycedíme přes jemný cedník.

Postup na lepenici:

Na rozpuštěné sádlo přidáte kysané zelí. Lehce provaříte a důkladně promícháte s uvařenými, rozšťouchanými bramborami do hladké směsi. Dochutíme solí, pepřem a mletým kmínem.

TIP: Vyzkoušejte také recept na jehněčí kotletky.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang