Poradna: Co jíst v práci, kde není zázemí?
Monika pracuje na krátký a dlouhý týden 9 hodin v kuse. Přestávky na oběd jako takové nemá – může si je vzít, kdy chce. Problém ale je, že nemá jídlo kde připravit nebo sníst.
„V blízkosti není ani restaurace, jen obchod s potravinami Albert. Vždy volím jen něco, co se dá rychle schovat, kdyby někdo přišel. Čím déle ale takto jím, tím více zjišťuji, že už ani jíst nechci. Přešla mě chuť na jídlo,“ napsala nám čtyřiadvacetiletá žena do poradny s tím, že by chtěla poradit, jak jíst zdravě a plnohodnotně. Zhubnout Monika nepotřebuje (měří 165cm, váží 50 kg).
Odpověď
Vaše situace, co se týká jídla, není zrovna jednoduchá. Je sice fajn, že si můžete pauzu na jídlo vybrat, kdy chcete, fakticky ale žádnou pauzu nemáte. Člověk by měl mít na jídlo alespoň chvilku klidu. Pokud tomu dobře rozumím, pracujete v nějakém obchodě sama, takže si nemůžete skočit někam „do zákulisí“ sníst svůj oběd nebo svačinu.
Rozumím i tomu, že na jídlo nemáte chuť. Ono je to těžké, když jste pořád ve střehu a přemýšlíte nad tím, kdy jaký zákazník přijde. A je nepříliš přitažlivé kupovat si každý den pečivo se sýrem nebo jogurtem.
Je skvělé, že si občas připravujete saláty nebo rizoto (například rizoto s mletým masem či rizoto s kuřecím masem), které se dá jíst i za studena. Doporučila bych Vám zkusit zaměstnavatele přesvědčit, zda by vám nemohl pořídit alespoň nějakou malou mikrovlnku, kde si můžete jídlo ohřát – rozšířila by se Vám pak možnost toho, co si můžete připravit doma.
Teplé jídlo se k obědu občas hodí – hlavně v zimě. Za stávající situace bych Vám doporučila, abyste si k obědu / svačině připravovala saláty s různou zeleninou, zálivkou. Můžete je obohatit kozím sýrem, uvařeným vajíčkem, tuňákem, lososem, kuřecím masem, olivami a různě je obměňovat. Když si k němu dáte kus celozrnného pečiva, zasytí vás a dodají vše potřebné (bílkoviny, sacharidy, vláknina).
Saláty střídejte se sendviči – připravte si třeba sendvič z celozrnného chleba. Na chléb položte plátek listového salátu, krůtí šunku, sýr (čedar nebo ementál), plátek rajčete, zakápněte oblíbeným dresinkem. Nebo si připravte sendvič s tuňákem a natvrdo uvařeným vajíčkem.
Možná si čas od času můžete nechat dovést těstoviny nebo pizzu (hubnout nepotřebujete). Vyzkoušejte také třeba kuskus se zeleninou, který můžete jíst rovněž za studena. Jeho příprava je jednoduchá – kuskus uvařte dle návodu, na pánvi zpěňte na olivovém oleji cibulku, pokrájejte různou zeleninu (paprika, mrkev, rajče, zelené lusky apod.) a zeleninu orestujte. Smíchejte s kuskusem a je to.
Váš jídelníček na týden by pak mohl vypadat následovně:
1. Den. Oběd: Zeleninové rizoto. Svačina: Jablko, zakysaný nápoj.
2. Den. Oběd: Sendvič s krůtí šunkou. Svačina: Ovocný salát.
3. Den. Oběd: Pizza Margharita. Svačina: Řecký salát.
4. Den. Oběd: Kuskus se zeleninou. Svačina: Sendvič s tuňákem.
5. Den. Zeleninový salát s vajíčkem. Svačina: Banán a jogurt.
Držím Vám palce a děkuji za využití naší poradny!
PS.: Vaše váha je naprosto ideální, takže opravdu nehubněte