Tofu s pórkem na kari – recept po indicku
Tofu s pórkem na kari a na smetaně uspokojí každého milovníka indické kuchyně. Je to jednoduchý a rychlý oběd, a když pomineme smetanu, tak i relativně zdravý.
Tofu na kari je vynikající způsob, jak zpracovat pórek. Pórek je velmi výživná potravina, ovšem v kuchyni své místo na výsluní zrovna nemívá. Což je škoda. Její benefity jsou nesporné.
Ingredience:
- olej
- cibule
- pórek
- zázvor
- smetana
- tofu
- kari koření
- sůl
- pepř
Postup:
Cibuli pokrájenou na kousky osmahněte na oleji. Přidejte na kolečka pokrájený pórek a orestujte, poté přidejte na jemné kousíčky pokrájený zázvor (tak 2 x 2 cm).
Přilijte smetanu, přisypte lžičku až dvě kari a nakonec i kousky tofu. Lehce povařte, osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s jasmínovou rýží. Porci ozdobte proužky čerstvého zázvoru.
Co je kari koření?
Kari koření je typické pro indickou kuchyni. Jedná se o směs koření (kurkuma, hořčice, koriandr, zázvor, kopr, bazalka, kmín, celer, pískavice, chilli, česnek), do níž se zpravidla přidává i sůl a trochu cukru. Kari dává pokrmu lehce nažloutlou barvu. Přidává se do různých zeleninových a masových směsí, smetanových omáček a polévek, k rýži, luštěninám apod.
TIP: Může hrozit při nadměrném používání zázvoru předávkování?