Dýňová polévka – recept
Rok se s rokem sešel a dýně zase dozrály. Nasály do sebe sluneční paprsky, jsou kulaťoučké, oranžové, lákají. Dýňových receptů existuje celá řada. Bezkonkurenční ale zůstává dýňová polévka. Který recept je nejlepší?
Ingredience:
- 500 g dýňové dužiny
- lžíce oleje
- cibule
- 1 mrkve
- 1 petržel
- 2 střední brambory
- sůl a pepř
- bobkový list
- pár kuliček nového koření
- zakysaná smetana
Postup:
Cibulku nasekejte najemno a osmažte na oleji. Přidejte nasekanou dýni, pokrájenou mrkev, petržel a brambory. Zalijte vodou, přihoďte koření (bobkový list a nové koření) a vařte asi půl hodiny. Ke konci vaření osolte, opepřete. Rozmixujte. Na talíři dýňovou polévku ozdobte lžící zakysané smetany.
Kdo má rád sladké krémy se smetanovou konzistencí, může vyzkoušet také mrkvovou polévku. Chutná výborně v podobě základního receptu i na thajský způsob s arašídovým máslem, kokosovým olejem, bylinkami a chilli.